Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Záruba o extralize na ČT: Forma už se moc vylepšit nedá. Na obsahu stále pracujeme

Praha - Pořad Buly hokej živě je ještě pod původním kratším názvem Buly spojen s Českou televizí a jeho moderátorem Robertem Zárubou už od roku 1992. Největší změnou prošlo hokejové vysílání před osmi lety, kdy vznikl koncept pořadu a živých přenosů v podstatě tak, jak ho známe dnes. Jako každý rok se i letos tým hokejových redaktorů v čele s šéfkomentátorem připravuje na nabitou sezonu. Jaké novinky nabídne ČT sport v následujícím ročníku extraligy?

Robert Záruba
zdroj: ČT sport autor: Petr Šanda

Úplně poprvé mohli diváci České televize zhlédnout ještě s původním názvem pořad Buly 12. září v roce 1992. Se zásadní změnou v pojetí extraligového hokeje přišla Česká televize před osmi lety a téměř totožný koncept funguje dodnes. "Hlavní vzniklo v roce 2009, kdy jsme si řekli, že úplně změníme způsob televizního zpracování hokeje. Rozhodli jsme se, že budeme vysílat z každého hracího dne jedno televizní utkání a ty ostatní zápasy do toho budou vlastně vstupovat tak rychle, jak jen to televizní technika momentálně umožňuje," popsal Záruba změny ve vysílání.

Česká televize nabídne v následující sezoně divákům opět zhruba 52 televizních utkání extraligy. I přesto, že některá herní kola se kryjí s dalšími sportovními přenosy, drží ČT sport v průměru jeden televizní zápas na kolo. "Budeme se snažit nabídnout z každého kola jedno televizní utkání v pořadu Buly hokej živě. S tím, že ne vždycky to jde. Především v září a v říjnu tam je hodně kolizí. Protože hokej není jediný sport, kterému se chceme věnovat," vysvětlil Záruba.

K takové situaci dojde například hned v úvodu extraligy. Konkrétně předposlední víkend v září, kdy Česká televize odvysílá historicky první ročník Laver Cupu, který se odehraje v Praze. "Je to úplně nová tenisová soutěž, tam vlastně dojde k neřešitelné kolizi. Tyhle ztráty se budeme snažit nahradit tak, že naopak odvysíláme v nehokejových termínech dohrávky a předehrávky," popsal systém vysílání šéfkomentátor ČT.

Komentování v přímém přenosu
zdroj: ČT24 autor: Jan Langer

Kromě pořadu Buly hokej živě čeká fanoušky extraligy každé pondělí pořad Hokej Den poté s Darinou Vymětalíkovou, který přinese další informace ze světa hokeje. Diváci uvidí souhrn hokejových událostí, rozhovory s hráči, trenéry a další analýzy uplynulého herního kola. "Tam chceme nabídnout shrnutí a trošku jiný pohled než zpravodajský," řekl Záruba.

Podle Záruby je stále co zdokonalovat, ale servis, který ČT divákovi poskytuje, je v současnosti na hranici televizních možností. "Jediné co momentálně můžeme zlepšit nebo změnit je obsah, ne forma. Můžeme pracovat na tom, abychom měli přístup ze stadionů ještě rychlejší, abychom třeba měli víc než z jedné kamery. Což je ale poměrně náročná finanční záležitost, když se vynásobí počet kol počtem zápasů, tak to není uplně jednoduché. Takže hledáme cesty, jak tohle zkvalitnit a zlepšit. Ostatní prvky televizního utkání jsou na hranici, kde můžeme být," popsal Záruba současné hokejové vysílání.

Živý vstup o přestávce hokejového zápasu
zdroj: ČT24 autor: Jan Langer

Česká televize přišla do vysílání hokejových utkání s řadou inovací, kterou dnes používají i další média. Jednou z nich byl například v sezoně 1995/1996 dělený komentář, tedy systém komentátor – expert, jak ho známe při současném komentování hokejových, ale i fotbalových utkání. "Forma se teď moc ani upravovat nedá. Protože to, co bylo potřeba vynalézt, jsme vynalezli a objevili. A teď se jenom budem snažit to vylepšit. A to také divákům dost vyhovuje, tam to asi zůstane tak, jak to je," vysvětlil Záruba.

Sportovní kanál České televize se snaží přiblížit hokej a jeho zázemí divákům také pomocí dalších zajímavých technických prvků, které jsou v českém vysílání jedinečné. "Máme třeba mikroporty rozhodčích a kameru v kabině. To není ani na mistrovství světa. Máme řadu věcí, které jsou dovedeny na nějakou hranici, kterou momentálně asi neposuneme," vysvětlil komentátor.

Robert Záruba a Martin Hosták
zdroj: ČT autor: Petr Paseka

Po dlouholetém působení na obrazovkách České televize se s hokejovou redakcí rozloučili expert Martin Hosták a reportérka Hana Ježková. Za oba se do nadcházející sezony hledá náhrada. "V případě Martina Hostáka to je trošku problém. Ne že by adeptů bylo málo, ale spíš představy hráčů o tom, co to obnáší, jsou zkreslené. Hanku Ježkovou nahradíme, tam je celá řada čekatelů. I když její přístup, orientace v prostředí, kontakty a schopnost všechno to zprostředkovat půjde nahradit těžko. Bude se to muset někdo učit, protože ona už byla na úrovni, kam ostatní teprve musejí dorůst," popsal Záruba vývoj reportérů v České televizi.

V příštím roce Česká televize s největší pravděpodobností nebude jediným vysílatelem extraligy a o vysílací práva se podělí s dalším subjektem. "Už se o tom zhruba rok jedná. Až se to rozhodne, tak se podle toho zařídíme. A vypadá to, že samozřejmě my něco z toho programu ztratíme, ale ne moc. V play-off bychom měli vysílat skoro všechno, tam je otázkou jenom první a druhá volba," vysvětlil Záruba.  

Jakmile vynechám kolo, tak se to špatně dohání, říká o přípravě na vysílání Záruba

Na novou extraligovou sezonu se jako každý rok musí připravovat i šéfkomentátor. Robert Záruba tvrdí, že nesmí zanedbat důslednost příprav už na konci předešlé sezony a poté i na začátku té nové. "Moc mi pomohlo, že jsem si dobře uzavřel minulou sezonu a že jsem si připravil věci, které mi před začátkem nové sezony zabírají čas. A teď jsem to udělal hned na jaře a to mi pomohlo. A teď mám tak spousta věcí připravených. Akorát si to tam všechno naláduju, srovnám a nebude to takové drama," řekl Záruba.

Hokejový komentátor si statistiky zaznamenává v průběhu sezony po každém kole. Systém je časově náročný, ale pro komentování a přípravu pořadu Buly hokej živě nezbytný. "To jinak nejde. Jakmile vynechám kolo a dostanu se do skluzu jednoho dvou kol, tak to není vůbec příjemné a hrozně špatně se to dohání. Měl jsem na začátku sezony skluz třeba 10 zápasů, a to už nechci letos připustit. Potom se to strašně špatně dohání a je to samozřejmě nepříjemné. A i pro přípravu vysílání je to prostě nepraktické. Takže se budu snažit to dodržet," popsal Záruba systém vlastní přípravy na vysílání.

Každému živému vysílání předchází dlouhé přípravy, které začínají plánem nasazení redaktorů, moderátorů do studia a komentátorů na konkrétní utkání. Pražská redakce České televize spolupracuje při vysílání extraligy také s kolegy v Brně, Ostravě a ve Zlíně. "Samozřejmě, že kolegové v Brně a Ostravě dělají přednostně Kometu, Třinec a Vítkovice. A o ten zbytek se postarají lidé z Prahy, kteří rotují mezi stadiony. Tam to není tak, že by někdo dělal jeden klub. Naopak se snaží o to, aby se hodně střídali, aby hodně ty kluby objezdili, aby se točili a neztratili kontakt s těmi různými prostředími," prozradil systém nasazování redaktorů Záruba.

Robert Záruba: "Když budou příznivé okolnosti, tak uvidíme v extralize ještě jednu sezonu velkých talentů českého hokeje. V Plzni jich roste několik, Filip Chytil je ve Zlíně, Martin Nečas v Brně. Když to dobře dopadne, tak je uvidíme ještě jeden rok tady. Já si pamatuju, když tady byl ten rok navíc Tomáš Hertl. To byla opravdu skvělá podívaná."

Extraligu čeká specifický olympijský rok, kdy se řada hráčů z nejvyšší domácí soutěže bude chtít probojovat na Hry do Pchjongčchangu. Kromě toho se v Čechách možná poslední sezonu představí velké naděje jako Martin Nečas nebo Filip Chytil.

"Po moc, moc dlouhé době je velká pravděpodobnost, že extraliga dodá do olympijské nominace více než jen nějaké paběrky, že to bude více hráčů. Je celá řada hráčů, která by se chtěla do té olympijské nominace nějak vtlačit, vmáčknout. A nebude to samozřejmě jednoduché. Protože skupina hráčů z Evropy je pořád dost početná, pořád je to taková základna reprezentace. Ale teď by se tam mohli podívat i další z extraligy. Jsem strašně zvědavý, jak to vyjde," dodal na závěr Záruba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články