Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Pardubice sáhly po zahraničních posilách a chtějí si vylepšit reputaci. Odrazí se Dynamo ode dna?

Pardubický hokej má za sebou sezonu hrůzy a zároveň se potýká s finančními problémy. Na sestavování nového kádru, který by měl Dynamo dotáhnout alespoň do předkola play-off, si dalo vedení východočeského klubu záležet. Pardubice sáhly mimo jiné po posilách z Kanady, Francie či Ruska, tahounem by měl být navrátilec do české extraligy Francouz Sacha Treille. Tradiční český klub se pustil i do řešení problémů s finančními závazky. Úspory se projeví například na platech hráčů i na kádru, který tým kolem trenéra Holaně sestavil.

Hokejisté Pardubic se radují z gólu do sítě Jihlavy
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Před generálním manažerem Dynama Dušanem Salfickým a realizačním týmem v čele s koučem Milošem Holaňem stál před zahájením přípravy na následující sezonu náročný úkol. Sestavit konkurenceschopný a kvalitní hráčský kádr s velmi omezeným rozpočtem. Pardubický klub se potýká s finančními problémy, a proto musel nové hráče vybírat co možná nejefektivněji. Vedení Pardubic se do sestavování týmu pustilo bezprostředně po skončení baráže a cílem bylo dát dohromady mužstvo, které si zahraje alespoň předkolo play-off.

Dynamo nakonec do první ligy nesestoupilo, zároveň svými výkony ale příliš nepřesvědčilo. Pardubičtí jsou trojnásobní mistři české extraligy a východočeský klub vychoval řadu mistrů světa i několik olympijských vítězů. Namátkou například Tomáše Rolinka, Dominika Haška, Milana Hejduka či Vladimíra Martince. Přesto se nyní tradiční hokejový klub potácí ve finanční i výsledkové krizi.

Úsporná opatření v Pardubicích: Stabilizační plán a nižší platy hráčů

V srpnu schválila valná hromada pardubického hokejového klubu stabilizační plán. Akcionáři by měli navýšit kapitál až o deset milionů korun. Kromě toho se Dynamo bude snažit získat i další zdroje příjmu a zároveň sáhne i k úsporám. Třeba platy hráčů A-týmu klesnou v příští sezoně o sedm milionů.

Město koupilo pardubický klub v letošním roce. Hokejovou extraligu se sice ve městě podařilo zachránit, jenže finanční situace Dynama je špatná. Podle primátora Martina Charváta, který je předsedou dozorčí rady, skončil klub v poslední sezoně ve ztrátě 14,7 milionu korun. Závazky dosahují zhruba 35 milionů korun, většinou po splatnosti. Tím klub naplňuje podmínky pro podání návrhu na insolvenci.

Pardubice udržely Sýkoru a Trončinského, posily přichází z Francie i Kanady

Dynamo uspořádalo na počátku července přípravný kemp, na který byl pozván nezvykle vysoký počet hráčů. Na české poměry si musel v přípravných duelech trenér Holaň poradit s nadstandardním "přebytkem" hráčů, na kemp dorazili tři brankáři, 13 obránců a 25 útočníků. Tento výběr čítal také množství cizinců. Podle Salfického si právě realizační tým vyžádal možnost vybírat z neobvykle širokého kádru.

Pardubický klub zaznamenal řadu odchodů či přestupů. Velkou ztrátou pro Východočechy byl odchod třicetiletého beka Američana Nicholase Schause, který opustil extraligu a zamířil do Magnitogorsku. Dalším je pak sedmatřicetiletý Petr Hubáček, zkušený útočník bude v příští sezoně hrát za francouzský Rouen. Z východočeského klubu dále odchází do prvoligového Kladna Tomáš Kaut, do mistrovské Komety zamířil Lukáš Nahodil.

Naopak se vedení Pardubic podařilo v kádru udržet jednoho z klíčových obránců Marka Trončinského. I přes vábení dalších extraligových klubů v Pardubicích zůstává také Petr Sýkora, který i v osmatřiceti letech Východočechům významně pomohl k záchraně mezi elitou. Zůstává i útočník Jan Starý, který si prodloužení smlouvy vybojoval až na poslední chvíli. 

Martin Růžička a Sasha Treille z Pardubic oslavují gól
zdroj: ČTK/Taneček David

Vedení Dynama přivedlo do Pardubic množství hráčů ze zahraničí. Významnou posilou Východočechů je francouzský útočník Sacha Treille, který už v minulosti hrál extraligu za Kladno a Spartu. Dalším Francouzem, který zamířil do Pardubic, je dvaadvacetiletý útočník Jordann Perret.

Dynamo sáhlo také po čtyřech posilách z Kanady. Po becích Jacobu Cardwellovi, Tyi Wishartovi a Rhettu Hollandovi se k Východočechům přidal útočník Peter Quenneville, který hrál dříve v Dánsku. Dalším cizincem, který zamířil do východočeského kádru, je Rus Vladislav Bojko. Jednadvacetiletý útočník podepsal roční smlouvu. Z tuzemských hokejistů posílili pardubický útok Tomáš Vondráček z mistrovské Komety a Antonín Dušek z Karlových Varů.

Brankář Ondřej Kacetl v dresu Pardubic
zdroj: ČTK/Vostárek Josef

Zatímco sestava v poli se v Pardubicích ještě ladí, situace v brance byla brzo vyřešená. V brankářské sestavě setrvá už východočeská stálice Martin Růžička, kterého doplní výrazná posila z Hradce Králové Ondřej Kacetl. Šestadvacetiletý gólman jde do známého prostředí, v uplynulé sezoně v Pardubicích 6 měsíců hostoval. Odchytal sedm zápasů s průměrem 2,54 inkasované branky a úspěšností zákroků 92,6 procenta. Dvojici doplní devatenáctiletý Milan Klouček.

Velkou posilou v zádech hokejistů Dynama jsou pardubičtí fanoušci. Na barážová utkání v uplynulé sezoně v Pardubicích přišlo průměrně 9473 diváků. To dokazuje, že na východě Čech se fandí, i když se nedaří. Tradiční "Jižní tribuna" cestuje za svým týmem na venkovní výjezdy často i stovky kilometrů ve velmi hojném počtu. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články