Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Před Chomutovem stojí velká výzva - zopakovat účast v semifinále

Problémy s finančními závazky vůči hráčům, hrozba ztráty kapitána a nejužitečnějšího člena kádru, odchody důležitých postav týmu. Piráti prožili krušné léto, avšak několik dní před startem extraligy se zdá, že je krize okolo chomutovského klubu zažehnána. Finanční dluhy byly hráčům splaceny, Michal Vondrka v mužstvu zůstává stejně jako brankář Ján Laco. Tým pod vedením trenéra Vladimíra Růžičky by se tak mohl znovu těšit na vyřazovací boje.

Brankář Ján Laco si užívá se spoluhráči z Chomutova postup do semifinále
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

Finanční problémy klubu jsou zažehnány

Sedmé místo po základní části, natož souboj o první šestku, se však bude obhajovat ztuha, zejména pokud se přihlédne k ostatním konkurentům z druhé poloviny tabulky, kteří spíše posílili. Po letních problémech ohledně financí se také vedení Chomutova nechalo slyšet, že se spokojí s účastí v play-off. Právě ekonomická stabilita klubu byla největším otazníkem před nadcházející sezonou.

Klub totiž dlužil hráčům jednu měsíční výplatu a také odměny za úspěšné putování až do jarních semifinálových bojů. Podle generálního ředitele Karla Adamíka jsou však všechny finanční závazky vztahující se k sezoně 2016–17 vůči hráčům splaceny.

Finanční spor s chomutovským klubem vedl přímo také kapitán týmu Vondrka, který měl dokonce kvůli tomu podat výpověď. Nakonec se ale představitelé Pirátů s nejlepším hráčem uplynulé sezony dohodli a člen širšího kádru reprezentace v mužstvu zůstává.

Ilustrační foto

Přesuny v brankovišti se Lacovi vyhnuly

Vedení mužstva muselo kromě ekonomických problémů řešit také odchody některých klíčových hráčů, a to jak v obraně, tak v útoku. Změn doznalo také brankoviště, Chomutov opustila dvojice Tomáš Král a Jan Strmeň. Prvně jmenovaný odešel do Švýcarska, Strmeň posílil do konce sezony formou hostování třinecké Oceláře.

Jedničkou Pirátů zůstává slovenský brankář Ján Laco, který měl hlavní podíl na spanilé jízdě z předkola play-off až mezi nejlepší čtyřku. Právě ve vyřazovací části jeho forma kulminovala, když úspěšnost zásahů dokázal vyšroubovat až na 92,50 % s průměrem 2,21 inkasovaných branek na zápas. Záda mu bude krýt jedenadvacetiletý Štěpán Lukeš.

Defenzivu postihla zřejmě největší ztráta. Z Chomutova až do Chicaga zamířil Jan Rutta, který se díky výborným výkonům objevil také v reprezentaci a nakonec si zahrál i na světovém šampionátu, kde patřil k nejlepším českým hráčům. Piráty opustil po sezoně také Brett Skinner a Tomáš Kudělka.

V týmu Blackhawks se bude chtít prosadit i útočník David Kämpf. Do Znojma zase zamířila dvojice Marek Račuk a Adam Raška, David Kaše zvolil odchod do švédské Mory. Citelné oslabení bude představovat zejména absence 15 gólů a celkem 31 bodů šikovného Kämpfa. Mladíček Kaše zase nebyl spokojený s vytížeností v zápasech, a tak zvolil přesun na sever Evropy.

Ilustrační foto

Piráti potřebují bodové přísuny Vondrky a Humla

Kádr byl však slušně doplněn. Obranu přišel posílit hlavně zkušený Tomáš Slovák. Čtyřiatřicetiletý bek už za Chomutov nastupoval v sezoně 2010–11, byť v první lize. V obranných řadách ho doprovodili mladíci Alex Rašner (21 let), Mario Grman a Patrik Kadeřávek (oba 20).

Ofenzivě zase vypomůže dvojice Vojtěch Tomeček a Luboš Rob. Tomeček přišel z Karlových Varů, zatímco Rob z českobudějovického Motoru, kde si v první lize připsal ve 34 zápasech 26 bodů včetně 11 branek a v play-off přidal dalších sedm bodů v devíti duelech.

Chomutov se bude opírat zejména o brankáře Laca, který umí vychytat těsná vítězství, a také kanonýra Vondrku s Ivanem Humlem. Kapitán týmu bude hlavní útočnou silou Pirátů, a pokud se mu podaří společně s Humlem zopakovat bodový výkon z poslední sezony (46 a 40 bodů), neměli by v play-off chybět.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články