Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Uzavřít extraligu? Budu to podporovat, řekl majitel Boleslavi Plachý. Prozradil i nabídku za Klepiše

V únoru se zdálo, že myšlenka uzavření hokejové extraligy je definitivně pryč. S nastalou situací zejména okolo ekonomických dopadů koronavirové pandemie v oblasti sportu ale vyvstává téma znovu. Pro tento krok by nově byl i majitel Mladé Boleslavi Jan Plachý, ačkoli jeho klub se starostem se záchranou dalece vyhnul.

"V této nejisté době bych se přikláněl k uzavření extraligy na rok nebo na dva. Čekají nás extrémní tlaky na náklady, rozpočty půjdou hodně dolů a uzavření by mohlo situaci pomoct uklidnit," uvedl Plachý.

Ve čtvrtek se podle něj uskuteční schůzka majitelů extraligových klubů. "Na rovinu přiznávám, že pokud na uzavření přijde debata, budu to v současnosti podporovat. A myslím, že nebudu jediný," prohlásil majitel Bruslařského klubu, který skončil v základní části čtvrtý. Po předčasném ukončení soutěže kvůli pandemii koronaviru ale přišel o možnost využít dobrou formu v play-off.

Připomeňte si téma možného uzavření extraligy z průběhu sezony 2019–2020:

O možném uzavření extraligy se začalo mluvit už během sezony. "Dole se namočily tradiční kluby a všechny chtěly zůstat. Já jsem zastáncem toho názoru, že pravidla se během hry nemění... Jistým paradoxem přitom bylo, že i ti, kteří před sezonou aktivně vystupovali proti přímému postupu a sestupu, najednou otočili," řekl Plachý.

Jak šel čas okolo potenciálního uzavření extraligy:

* Už před vánočními svátky vyšlo z hokejového zákulisí na povrch, že někteří zástupci extraligových klubů uvažují o uzavření soutěže v rozehrané sezoně. Mezi zastánci tohoto kroku byli mimo jiných Jiří Šlégr (Litvínov), Jaromír Jágr (Kladno) nebo další týmy tehdy ohrožené sestupem v rozehraném ročníku.

* V lednu téma gradovalo. Do konce prvního měsíce nového roku se měli majitelé klubů rozhodnout, zda převezmou vedení extraligy a zda si následně odsouhlasí také uzavření soutěže v rozběhnutém ročníku.

* Po většinové vlně nevole a kritiky hokejové veřejnosti nakonec majitelé ponechali vedení extraligy svazu a od uzavření soutěže se ustoupilo.

* Před startem nové sezony 2020–2021 se zdá, že téma uzavření soutěže může být zpátky ve hře. Kluby k takovému kroku bude pravděpodobně tlačit zejména nejistá finanční situace v reakci na očekávanou hospodářskou krizi v souvislosti s koronavirovou pandemií.

"To, co se dělo během letošní sezony, bylo extrémní. Když nám dva dny před koncem přestupních termínů jeden z namočených klubů nabízel dva miliony za Jakuba Klepiše, přišlo mi to už zvrácené. Nemyslím si, že to byl šťastný ročník, co se týká systému a organizace soutěže," dodal.

Po zavedení přímého sestupu opustilo extraligu Kladno, které v ní po návratu mezi elitu strávilo jen rok. V nejvyšší soutěži ho nahradí vítěz první ligy Motor České Budějovice.

Tématu se věnoval v průběhu ročníku také Hokej fokus podcast:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články