Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Smekám klobouk před celým mužstvem, čtvrté místo je ale asi maximem, říká trenér Mlejnek

Přes brzké vyřazení v semifinále play-off s Pardubicemi měl kouč litvínovských hokejistů Karel Mlejnek ze sezony dobrý pocit. Lituje jen toho, že jeho tým nedosáhl proti vysoce favorizovanému soupeři alespoň na dílčí úspěch v některém z utkání. Má za to, že čtvrté místo je za současných okolností pro tradiční klub maximem, neboť tři zbývající semifinalisté jsou z jeho pohledu odskočení od zbytku extraligy.

Karel Mlejnek
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

"Naše sezona byla opravdu výborná. Jestli je čtvrté místo maximum? Vzhledem k tomu, že jsme prohráli s prvním týmem základní části 0:4 na zápasy, tak bohužel ano. V kontextu celé extraligy asi také, spíš tedy určitě ano. Mám takový dojem, že nůžky kvality top týmů oproti těm ostatním se začínají více a více rozevírat," uvedl Mlejnek.

Litvínovští zaznamenali oproti minulé sezoně výrazný posun. Před rokem skončili už v předkole, když byli v dlouhodobé fázi jedenáctí. Tentokrát finišovali pátí, ale do posledních chvil bojovali o první čtyřku a přímý postup do čtvrtfinále. Nakonec museli do předkola a proti Dynamu jim možná chybělo i více sil.

"Odehráli jsme opravdu obrovskou sérii s Plzní, obrovskou sérii s Kometou. A je třeba si říct, že jsme to odehráli s hráči, co měli vysoký ice time, měli toho opravdu dost," připomněl Mlejnek. V paměti má dobře uložené momenty, které mohly i střet s Pardubicemi zdramatizovat.

"První zápas v Pardubicích potřebujete dát gól na 2:2, Ondra Kaše jel sám... A třeba první zápas na Kometě samostatné nájezdy proměnil a my brali výhru. Druhý zápas vedly Pardubice 1:0, měli jsme pět minut před koncem přesilovku. To se stalo i v Brně – tečeme 0:1, ale vyrovnali jsme. Teď ne. Vždycky nám v těch zápasech venku něco chybělo," přiznal Mlejnek.

"Respektuju, že soupeř byl dominantní na kotouči, mají vážně výborné hráče, skvělé mužstvo. My jsme hráli v daný moment, na co jsme měli. Mrzí nás také vstup do třetího utkání, zkrátka nás přehráli. Pro nás je to obrovský smutek a lehce neštěstí, že jsme alespoň jeden dva zápasy neukopali," mrzelo ho.

Čelit týmu, jako jsou Pardubice, který má čtyři silné vyrovnané útoky a je prakticky jedno, který z nich je zrovna na ledě, bylo i pro něho výzvou. "Jako kouč se v tom člověk, hlavně pak v domácím prostředí, vyžívá – koho na koho dává, to mě bavilo. S Plzní a Kometou opravdu ohromně," řekl.

"S Pardubicemi jsem se tím chtěl taky bavit, pak jsme si dali plán, že zkusíme jednu lajnu obětovat na Sedlákovu formaci, jenže přichází podobný val číslo dva, tři a čtyři. A člověk v tom jede a zjišťuje, že to je vlastně skoro jedno. Tím vůbec nesnižuju kvalitu našeho kádru, v žádném případě, kluci se s tím popasovali velice dobře, ani jsme výsledkově nepropadli. Ale to je jen malá záplata," konstatoval.

Jeho tým spoléhal hodně na souhru bratrů Ondřeje a Davida Kašových. "Bylo to především o celé týmové práci, vstup do soutěže jsme měli fantastický," připomněl Mlejnek sérii 11 výher, která následovala po porážce v úvodním kole v Pardubicích. "Smekám klobouk před celým mužstvem, ale musím i před Ondrou Kašem. Co předváděl kluk, který nehrál rok hokej, to je fantastické. Po roce nehraní třetí nejproduktivnější hráč ligy, to o něčem svědčí. Odehrál obrovskou porci minut. David se k tomu připojil."

Po individuální stránce mohl ale vyzdvihnout i další. "Koblasa, Kirk měl také fantastickou sezonu, nesmím zapomenout na defenzivní hráče, na brankáře, Tomek byl fantastický, Zajíček také, v obraně Zile, ale i další. Měli výbornou sezonu, důležité ale bude připravit se na další. Musím v té souvislosti poznamenat, jak to tady v Litvínově v posledních letech bylo. Po titulu se další sezonu hrála baráž. Pak čtvrtfinále, další sezona baráž. Teď to bylo semifinále a od této chvíle začíná drtivá příprava na další sezonu," doplnil sedmačtyřicetiletý kouč.

Hodně Mlejneka potěšily ustálené výkony. "Od doby, co přišli na konci předloňského října Robert Reichel s Davidem Kočím, tak jsme odehráli sedm čtvrtin, tři v minulé sezoně a čtyři v této. A vždycky jsme měli víc než 50 procent úspěšnost uhraných bodů. To svědčí o nějaké kontinuitě mužstva, že pracuje dobře, že dobře naslouchá. Mé přání je, abychom stejnou kontinuitu drželi i nadále," řekl Mlejnek, jenž právě v říjnu 2022 převzal z pozice asistenta tým Vervy po odvolaném Vladimíru Růžičkovi.

"Samozřejmě mě také velmi potěšilo, jak jsme si vedli v play-off, musím opravdu smeknout před celým týmem – od gólmana Tomka po posledního hráče. Od nás od trenérů zaslouží velký kredit," dodal.

Důležité pro to, aby mohli Litvínovští navázat na povedený ročník, bude složení kádru. Jak se povede udržet kostru úspěšného mužstva pohromadě. "To byla naše priorita. Vedení klubu udělalo hodně podpisů na přelomu roku. Máme některé hráče s otazníkem a některé, o které máme zájem a klub s nimi diskutuje. A pak máme portfolio hráčů, u nichž bychom v rámci možností klubu byli rádi, aby náš tým doplnili. Ale rozumím, že to nemáme jen my a vedení klubu ve svých rukách, zkrátka jsou možnosti hráče a možnosti klubu," podotkl Mlejnek.

A nejbližší program Severočechů? "Teď o víkendu volno, v pondělí máme s každým hráčem výstupní pohovory. Pak nějaká podpisovka a od 13. května se začneme připravovat zase na další sezonu," nastínil Mlejnek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články