Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Nedvěd: Liberec pro mě není přestupní stanice. Jsem tu doma

Liberec - I v nadcházející sezoně bude útočník Petr Nedvěd tahounem hokejistů Liberce a je rád, že se bude na ledě dál potkávat i s plzeňským lídrem Martinem Strakou či svým velkým kamarádem a dalším vrstevníkem Martinem Ručinským. "Pro mě je to srdcová záležitost. V kariéře byly jen dva mančafty, kde jsem se tak cítil - Liberec a New York Rangers," řekl. "V Pittsburghu a New Yorku jsem se cítil náramně jako doma a tak se cítím tady. Jsem tu šťastný."

Petr Nedvěd v Liberci
zdroj: ČTK autor: Břetislav Fiala

"Martin hrát bude. Nevím, jestli bude v Litvínově pořád jako kapitán, ale trénuje," řekl Nedvěd na adresu jednačtyřicetiletého Ručinského, jehož dohoda s Litvínovem ještě oficiálně zveřejněna nebyla. O budoucnosti v létě mluvil i se Strakou. "Viděli jsme se na golfu a sám jsem mu říkal, že by to byla škoda, kdyby toho nechal. Je to pan hokejista, jednoznačně jeden z nejlepších hráčů extraligy. Samozřejmě kdyby se rozhodl skončit, nemohl by nikdo říct ani půl slova," uvedl Nedvěd, který v minulé sezoně ve 40 letech ovládl produktivitu nejvyšší soutěže.

Hráči zlaté generace mají stále velkou chuť do hokeje. Potvrzuje to i Jaromír Jágr, který v NHL ve čtyřiceti míří po podařeném comebacku v dresu Philadelphie do Dallasu.

Na sever Čech se vrátil v roce 2008 po roce ve Spartě a pookřál. "I když je to tady (oproti New Yorku) jiná soutěž a jiný svět, tak musím říct, že od vedení a po posledního človíčka, který tu funguje, mi to připomíná Rangers. Když jsem se ze Sparty vrátil, tak ani ne po týdnu jsem věděl, že jsem zpátky doma a že tady se cítím opravdu dobře," uvedl Nedvěd.

Zářil v extralize a vrátil se i do české reprezentace, s níž při své premiéře na mistrovství světa slavil v Helsinkách bronz. Na rozdíl od minulých sezon měl o pokračování kariéry jasno dříve. Volil jen mezi KHL a Libercem. "Byla by škoda po takové sezoně pověsit brusle na hřebík. Je sice příjemnější vize končit takto než po nějakém nepodařené roce, ale já drajv a chuť mám," řekl bývalý hráč Vancouveru, St. Louis, New Yorku Rangers, Philadelphie, Edmontonu, Pittsburghu, Phoenixu.

Je nám líto, video expirovalo.
Petr Nedvěd zůstává v Liberci

Zájem o Nedvěda v létě avizoval především Omsk. V klubu se ale měnilo vedení i trenéři. V hledáčku Avangardu byl i nový liberecký kouč Marian Jelínek, který přišel z Plzně místo Jiřího Kalouse. Nakonec v bývalém Jágrově působišti zakotvil Fin Petri Matikainen.

Protahující se jednání vedla Nedvěda k rozhodnutí, že zůstane v Liberci, kde se nyní stal i spolumajitelem klubu. A nepředpokládá, že by v případě lukrativní nabídky zamířil do KHL v rozehrané sezoně. "To není na pořadu dne, takhle nepřemýšlím. Liberec pro mě není nějaká přestupní stanice."

Stejně jako v minulých letech se přes léto připravoval individuálně. "Jsem spokojený. Samozřejmě uvidíme na ledě, protože hokej se nehraje v posilovně nebo někde na oválu. Platí ale to, že zima se zeptá, co jsi dělal v létě. Připravoval jsem se stejně, ale je to sport a sezona i tak nemusí vyjít."

Předpokládá, že bude potřebovat zhruba týden na ledě, než se zapojí i do zápasové přípravy. Úterní domácí duel European Trophy se švýcarským Fribourgem i zápasy na konci týdne na ledě TPS Turku a Tappary Tampere vynechá. "Loni jsem hrál hned druhý den zápas, ale byl to malinko nerozum. Tak týden mi vezme, abych se do toho dostal. Měl bych hrát, samozřejmě po konzultaci s trenéry, až se vrátí z Finska," řekl.

Počítá opět s rolí tahouna a mentora mladých talentů. "Nikomu jinému ani sobě nepotřebuju nic dokazovat. Až zjistím, že nestačím, tak nebudu hrát. Je dost možné, že to může být moje poslední sezona," řekl Nedvěd. Těší se na spolupráci s Jelínkem, s nímž se potkal už ve Spartě. Znám ho dlouho, když ještě létal za Jardou Jágrem do Ameriky," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články