Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Litvínov loupil v Brně podruhé a vyučoval z efektivity. Třinec uhrál také druhý bod

Druhé dějství čtvrtfinálové série v Brně opět pro Litvínov a jede s velkou výhodou domů. Vede 2:0 na zápasy, když druhý duel proti Kometě zvládl na výbornou a zvítězil 5:1. Hosté byli velice efektivní, o přesvědčivé výhře rozhodli čtyřmi góly ve druhé třetině a dvakrát se trefil britský útočník Liam Kirk. Ve druhém čtvrtfinále vede 2:0 na zápasy Třinec, který stejným poměrem doma podruhé přehrál České Budějovice. Marek Mazanec vychytal druhou nulu.

Litvínovští hokejisté slaví gól v Brně
zdroj: ČTK autor: Patrik Uhlíř

"Jeli jsme sem pro jednu výhru a máme dvě, to je fantastické, až se tomu skoro nedá věřit. Skvěle nám zachytal Tomek, a proto jsme Kometu vykolejili," řekl Kirk, který s pěti góly vede tabulku střelců play-off.

Oba trenéři museli udělat oproti prvnímu zápasu nucené změny. Chyběli potrestaní domácí Ščotka a hostující Havelka, do hry preventivně nezasáhl ani faulovaný litvínovský útočník Gut, který je ale zdravotně v pořádku. Místo nich se v sestavách objevili brněnský Osburn a na straně soupeře Válek a Maštalířský.

Sebevědomý nástup hostů mohl narušit už ve třetí minutě Flek, jehož nájezd zlikvidoval brankář Tomek. Jeho jistota a klid byly základem pevné obrany při očekávaném tlaku Komety. "Zachytit nástup Brna bylo pro nás extrémně důležité, a to se nám povedlo. Rozhodla naše efektivita," uvedl kouč Litvínova Karel Mlejnek.

Chemici vytěžili z minima maximum. V 15. minutě při krátkém pobytu v útočném pásmu se vyražený puk dostal k Zygmuntovi, který otevřel skóre. "Naše góly byly typické pro play-off. Nebyly na krásu, ale zblízka po dorážkách jako ten můj," řekl polský útočník Vervy Pawel Zygmunt.

Vyrovnat mohl Marcinko, ale zblízka netrefil prázdnou branku. Brnu nevyšla ani přesilovka na přelomu první a druhé třetiny, jeho největším problémem byla přesnost finální fáze a důraz před brankou.

A tak se opakoval scénář z první třetiny. Litvínovu stačilo pár útočných akcí, aby se prosadil podruhé. Abdul našel křížným pasem Kudrnu, na jehož bombu neměl Furch nárok zareagovat. O tři minuty později po další pěkné kombinaci rozvlnil síť Kirk a Furch přepustil místo v brance Lukešovi. "Nebylo to kvůli výkonu, chtěli jsme dát týmu impulz," řekl kouč Komety Jaroslav Modrý.

Ani to ale nebyl impulz pro změnu charakteru zápasu. Naopak. Z hostů čišela pohoda, kterou promítli do dalších hezkých akcí a hlavně gólů. Před druhou přestávkou se ještě trefili Koblasa a znovu Kirk. "Litvínov nás potrestal za naši nedůslednost," dodal Modrý.

Brňané už nemohli pomýšlet na obrat, ale chtěli si alespoň zvednout pošramocené sebevědomí dílčím úspěchem ve třetí třetině. Hosté ale neslevili z pevné defenzivy, byť ji překonal v 50. minutě zblízka Zbořil. Vzápětí byl ale vyloučen na pět minut a do konce zápasu Kučeřík za faul na Abdula a tím byl odpor Brna definitivně utlumen. Bez efektu vyzněla i závěrečná power-play.

HC Kometa Brno – HC Verva Litvínov 1:5 (0:1, 0:4, 1:0)

Branky a nahrávky: 50. A. Zbořil (Kohout) – 15. Zygmunt (Maštalířský, Baránek), 27. A. Kudrna (Jurčík, Abdul), 30. Kirk (Czuczman, Koblasa), 37. Koblasa (Demel, Abdul), 38. Kirk (M. Sukeľ, Válek). Rozhodčí: Šír, Cabák – Lhotský, Ondráček. Vyloučení: 2:3, navíc Kučeřík (Brno) 5 min. a do konce zápasu. Využití: 0:1. Diváci: 7700 (vyprodáno). Stav série: 0:2.

Sestavy:

Brno:­ D. Furch (30. Lukeš) – Gazda, Ďaloga, Holland, L. Kaňák, Moro, Kučeřík, Osburn – Moses, Kollár, K. Pospíšil – Flek, Cingel, Zaťovič – J. Kos, Marcinko, Vincour – Kohout, A. Zbořil, Okál. Trenér: Modrý.

Litvínov: M. Tomek – Demel, Zile, Baránek, Šalda, D. Zeman, Czuczman, Strejček – Koblasa, M. Sukeľ, Kirk – O. Kaše, D. Kaše, Hlava – Abdul, Jurčík, A. Kudrna – Válek, Zygmunt, Maštalířský. Trenér: Mlejnek.

Obhájce dvakrát uspěl a dvakrát neinkasoval

O obě branky v Třinci se postarala druhá útočná řada Ocelářů: skóre otevřel v 19. minutě Marko Daňo a v čase 35:01 zvýšil David Cienciala. Brankář Marek Mazanec neinkasoval ani ve druhém zápase. Série bude pokračovat ve čtvrtek na ledě jihočeského klubu.

"Je super, že jsme domácí zápasy zvládli," uvedl Cienciala. Doplnil, že první gól týmu vždy pomohl a že mužstvo umí hrát, když vede. "Třinec má zmáknuté, jak to hrát. Všichni drží systém do detailů a v tom je obrovská síla," doplnil. Vyzdvihl obrannou hru a obětavost. Obhájce titulů vede v součtu obou zápasů na zblokované střely 52:22.

Třinečtí zahrozili v úvodních minutách dvěma přečísleními, ale gólman Hrachovina nemusel ani zasahovat. Dravecký minul odkrytou branku a Hudáček s Ciencialou překombinovali situaci dva na jednoho. Domácí se prosadili až v závěru první třetiny. Hrachovina ještě skvěle zakročil proti dorážce Hudáčka, ale volný puk si našel Daňo a doklepl jej do sítě.

Do kabin se mohlo jít za nerozhodného stavu. Kondelík ale před odkrytou brankou netrefil puk pod tlakem ideálně. Úvodní zápas nenabídl žádnou přesilovou hru. První možnost dostaly v sérii České Budějovice, ale hosté nic extra nevymysleli.

Zhruba v polovině zápasu si Jihočeši vytvořili několik nadějných střeleckých pozic, Kubík, Gulaši ani Koláček ale Mazance nepřekonali. A tak udeřilo na opačném konci hřiště. Vyhození Hrachoviny podél mantinelu zachytil na pravé straně Hudáček, přistrčil puk Daňovi a jeho střelu dorazil do prázdné branky Cienciala. Mazanec odolal i v závěru třetiny, kdy se rychle přemístil proti gólové střele Doudery a teči Přikryla.

Zatímco Oceláři vstřelili oba góly z dorážek, zkušený útočník Českých Budějovic Lukáš Pech si všiml, že žádné neměli. "Musíme se do brány více cpát. Nějaké dorážky mohly být, ale jsme tam o krok později a gólman pak hodí puk do rohu. Musíme více clonit a o dorážky se postarat," podotkl Pech.

V úvodu třetí třetiny se neprosadil Daňo z přečíslení dva na jednoho. Na druhé straně se neprosadili Pech ani Vopelka. Hosté odvolali gólmana už v čase 55:44 a po faulu Smithe hráli i přesilovou hru šest na čtyři. Obhájci titulu ale obětavostí uhájili druhé vítězství i čisté konto pro Mazance.

Třinec nevyhrál při power-play soupeře ani jedno buly. "To je trošičku vykřičník," uznal třinecký trenér Zdeněk Moták. "Nicméně potom tam byla dobrá práce pěti a posléze čtyř hráčů, kteří vydali ze sebe úplně všechno. Zblokovali jsme spoustu střel, to strašně zvedá mužstvo, morálku," pochvaloval si.

HC Oceláři Třinec – Banes Motor České Budějovice 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 19. Daňo (L. Hudáček, Kundrátek), 36. Cienciala (Daňo, L. Hudáček). Rozhodčí: Jeřábek, Mejzlík – Hynek, Klouček. Vyloučení: 2:0. Bez využití. Diváci: 5400 (vyprodáno). Stav série: 2:0.

Sestavy:

Třinec: Mazanec – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Marian Adámek, Polášek – M. Růžička, A. Nestrašil, D. Voženílek – L. Hudáček, Cienciala, Daňo – Helewka, P. Vrána, M. Roman – Hrehorčák, Čacho, Dravecký. Trenér: Moták.

České Budějovice: Hrachovina – Pýcha, Gulaši, Kachyňa, M. Doudera, Vráblík, Štencel, Štich – M. Beránek, Harris, F. Přikryl – Gulaš, Kondelík, Ordoš – Kubík, Pech, D. Simon – Valský, Vopelka, Koláček. Trenér: Čihák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články