Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mazanec zavřel branku a Třinec urval první bod proti Motoru. Litvínov uspěl v Brně po nájezdech

Obhájci titulu z Třince doma v bojovném utkání prvního čtvrtfinále hokejové extraligy zdolali České Budějovice 2:0. Sérii začal v brance Marek Mazanec a hned si připsal čisté konto. Vítězný gól pak zaznamenal ve 44. minutě sváteční střelec Richard Nedomlel, který skóroval poprvé v sezoně. Litvínov uzmul Brnu první bod na jeho ledě výhrou 2:1 po nájezdech. Domácí sice vyrovnali v čase 58:52 zásluhou Lukáše Cingela na 1:1, ale v nájezdech rozhodl Ondřej Kaše.

Třinecký Richard Nedomlel proti Janu Štenclovi z Motoru
zdroj: ČTK autor: Vladimír Pryček

"Typický první zápas play-off. Soupeř byl aktivnější, lepší. Nás podržel Dominik Hrachovina. Bohužel jsme to nezvládli," řekl trenér Českých Budějovic Ladislav Čihák. "Hráli jsme dobrý, zodpovědný hokej, týmový. Zatím je to ale jen jedna výhra, nic to neznamená," řekl Nestrašil.

Více práce měl v úvodní třetině Dominik Hrachovina. Vytáhl se zejména při úniku Voženílka, nejlepšího hráče loňského play-off. Domácí útočník se snažil rozhýbat brankáře, který ale zneškodnil šanci lapačkou. Hosté v závěru třetiny ustáli i několik závarů.

V prostřední části přibylo na obou stranách gólových příležitostí, ale brankáři kralovali. Hrachovina zastavil Romanův únik, utěsnil betony před osamoceným Helewkou a v přečíslení na něj nevyzrál Nestrašil. Při pohledné kombinaci Ocelářů měl gólman hostů i štěstí, že Čacho nedosáhl na puk před prázdnou brankou. Mazanec vychytal zblízka Ordoše i Harrise a v přečíslení jej nepřekonal ani Kubík.

Skóre se změnilo až ve 44. minutě, kdy se trefil zpoza pravého kruhu Nedomlel k bližší tyči. Hrachovinovi clonil ve výhledu Voženílek. Domácí mohli vzápětí zvýšit. Volný Smith z mezikruží minul branku a Cienciala neuspěl s bekhendovým blafákem.

České Budějovice se tlačily dopředu, ale narážely na dobře bránícího soupeře. Ke hře bez gólmana se odhodlaly minutu před koncem a vytvořily si obrovský závar, kdy se všichni hráči na ledě shlukli do brankoviště a na jeho hranici. Puk za brankovou čáru nepřešel, ale nebylo jasné, zda kotouč nezalehl některý z bránících hráčů. Situaci ještě prověřovali rozhodčí u videa po konci akce, kterou byl na druhé straně Nestrašilův gól do prázdné branky. Gól domácích platil.

Zápas nenabídl ani jednu přesilovou hru. V této herní disciplíně rozhodly České Budějovice o postupu do čtvrtfinále přes Karlovy Vary. Vylučovalo se jen v závěru druhé třetiny, po vzájemné potyčce usedli na trestnou lavici Daňo s Vráblíkem. "Byl bych rád, kdyby fér play hra v sérii pokračovala. Oproti zápasům, které jsem viděl, tam nejsou žádné údery na hlavu, žádné zákroky, které by hraničily s prokurátorem," pochvaloval si trenér Třince Zdeněk Moták, zatímco jeho protějšek Ladislav Čihák přikyvoval.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy – 1. zápas:

HC Oceláři Třinec – Banes Motor České Budějovice 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 44. Nedomlel (M. Růžička), 60. Nestrašil. Rozhodčí: Hribik, Pilný – Blažek, Lederer. Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 5400 (vyprodáno).

Sestavy:

Třinec: Mazanec – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Marian Adámek, Polášek – M. Růžička, A. Nestrašil, D. Voženílek – L. Hudáček, Cienciala, Daňo – Helewka, P. Vrána, M. Roman – Hrehorčák, Čacho, Dravecký. Trenér: Moták.

České Budějovice: Hrachovina – Pýcha, Gulaši, Kachyňa, M. Doudera, Vráblík, Štencel – M. Beránek, Harris, Ordoš – Gulaš, Kondelík, F. Přikryl – Kubík, Pech, D. Simon – Vopelka, Koláček, M. Toman. Trenér: Čihák.

Nájezdy zvládl lépe Litvínov

Už první minuty zápasu ukázaly, že série Brna s Litvínovem bude plná emocí, soubojů a potyček. Jako první poznal tvrdost brněnského Vincoura Ondřej Kaše, ale litvínovská přesilovka vyzněla vniveč. 

"Nám chvíli trvalo, než jsme se dostali do zápasového tempa, ta přestávka byla přeci jen dlouhá. Dostali jsme se pak do obrátek, ale brzdila nás produktivita. Soupeř má svoji sílu, měl tak šance, nájezdy jsou pak hop nebo trop. Litvínovu se povedly líp, a tak mají první bod," hodnotil domácí kouč Jaroslav Modrý.

Litvínov se dostal do vedení poměrně lacino. Obránce Šalda najel do přečíslení, jeho bekhendový nához lehce tečoval Ďaloga a puk skončil za zády překvapeného Furcha. Vzápětí mohl vyrovnat navrátilec do domácí sestavy Kučeřík, jenže Tomek jeho dělovku chytil. Brno sice mělo mírnou převahu, ale na důslednou a pečlivou obranu "chemiků" jeho útočníci nevyzráli.

Hokej plný hraničních soubojů s menšími šancemi na obou stranách pokračoval, ve 34. minutě minul Zille Furchovu branku. Ta protější zůstala bez pohromy, neboť Verva Brňany prostě do koncovky nepustila. Domácí museli k fyzické náročnosti, tvrdosti a důslednosti v obraně přidat větší kreativitu směrem dopředu; chyběl jí nicméně moment překvapení, který by rozhodil pevně sevřenou litvínovskou defenzivu.

V 47. minutě byl za faul na Michala Guta vyloučen domácí Jan Ščotka na pět minut a do konce zápasu. Stejný trest ale dostal za následně vyprovokovanou a neopětovanou bitku také hostující Havelka.

Brno ve vypjatém závěru muselo dát gól, což pro něj bylo těžko řešitelným úkolem. Nepomohla mu ani dvouminutová přesilovka, kýžená branka přišla až 68 vteřin před koncem normální hrací doby, kdy Cingelova střela s lehkou tečí obránce Zileho sebrala Tomkovi první čisté konto v sezoně a chemikům výhru po 60 minutách.

V prodloužení se do vyložené šance dostal v 67. minutě Moses, ale vítězem dvojboje byl opět litvínovský brankář Tomek, stejně jako o pár vteřin později při Marcinkově dorážce. V 70. minutě propásl Koblasa přesný moment přihrávky na spoluhráče při nájezdu dvou na jednoho, David Kaše pak netrefil odkrytou branku. V 78. minutě chytil Furch Hlavův samostatný únik, pár vteřin před koncem trefil Koblasa tyčku a poslal tak duel do nájezdů.

V nich trefili hosté dvakrát brankovou konstrukci po střelách Kirka a Abdula, dvakrát odvraceli hrozbu porážky, ale Ondřej Kaše měl pevné nervy. Proměnil jak osmý, tak i devátý nájezd a získal pro Vervu první výhru v sérii.

"Suma sumárum, za mě to bylo velmi vyrovnané utkání, které odehrály oba týmy v plné koncentraci. Na obou stranách padly smolné góly, v prodloužení jsme mohli rozhodnout, jeli jsme dva na jednoho, v poslední minutě jsme trefili tyčku, a pak se šlo do nájezdů. Myslím si, že v play-off by neměly rozhodovat nájezdy, ale v pravidlech je to tak nastavené," přidal svůj pohled trenér Litvínova Karel Mlejnek.

HC Kometa Brno – HC Verva Litvínov 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 59. Cingel (A. Zbořil) – 11. Šalda (Hlava, O. Kaše), rozhodující sam. nájezd O. Kaše. Rozhodčí: Jaroš, Šindel – Brejcha, Špůr. Vyloučení: 6:5, navíc Ščotka – Havelka oba 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno).

Sestavy:

Brno:­ D. Furch – Gazda, Ďaloga, Holland, Ščotka, Moro, Kučeřík, L. Kaňák – Moses, Kollár, K. Pospíšil – Flek, Cingel, Zaťovič – J. Kos, Marcinko, Vincour – Kohout, A. Zbořil, Okál. Trenér: Modrý.

Litvínov: M. Tomek – Demel, Zile, Baránek, Šalda, D. Zeman, Czuczman, Strejček – Koblasa, M. Sukeľ, Kirk – O. Kaše, D. Kaše, Hlava – Abdul, Jurčík, A. Kudrna – Havelka, Gut, Zygmunt. Trenér: Mlejnek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články