Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AMUNDI Czech Ladies Challenge

Káňa se vrací do Olomouce, Estephan míří do Hradce. Boleslav má oživit švédský útočník

Extraliga hlásí hned tři hráčské změny. Po nepovedeném angažmá ve Vítkovicích se přesouvá forvard Jan Káňa zpátky do Olomouce, odkud před sezonou zamířil k Ostravanům. Do české nejvyšší soutěže se vrací z finského Jyväskylä kanadský útočník Giorgio Estephan, ale nejde do Litvínova, ve kterém působil, nýbrž do Hradce Králové. Mladá Boleslav si zase vyhlédla švédského útočníka Joachima Rohdina.

Jan Káňa
zdroj: HC Olomouc

Káňovi se ve Vítkovicích nedařilo

Jednatřicetiletý Káňa se do Vítkovic přesunul v létě. V Ostravě se mu ale nepodařilo navázat na olomoucké vydařené sezony, v sedmi extraligových zápasech nebodoval a ve středu se s klubem dohodl na předčasném ukončení víceleté smlouvy.

"Přichází k nám hráč, u kterého velmi dobře víme, co očekávat. Věříme, že Honza ve známém prostředí naváže na své výkony z předešlých sezon a pomůže nám s produktivitou, která nás aktuálně nejvíce trápí," uvedl jednatel olomouckého klubu a hlavní trenér Jan Tomajko.

Káňa byl v minulé sezoně nejproduktivnějším hráčem Olomouce, když si za 41 zápasů připsal 32 bodů díky 12 gólům a 20 asistencím. V osmi zápasech play-off přidal dvě branky a dvě asistence. Celkem má v extralize na kontě 221 bodů (93+128) ve 486 utkáních. Vedle Olomouce a Vítkovic hrál i za Kometu Brno.

"Jsem rád, že se vracím do Olomouce. Jednání byla velmi rychlá a těší mě, že se naše společné cesty opět spojily. Doufám, že co nejdříve naskočím do zápasu v červenobílém dresu," řekl Káňa.

Estephan posílí Hradec Králové

Šestadvacetiletý Estephan si po konci ve Finsku vybral Hradec Králové. Uplynulé dvě sezony ale strávil v Litvínově.

"Již delší dobu sháníme kvalitního centra a pevně věřím, že jsme ho našli právě v Giorgiovi. Již po minulé sezoně jsme vedli s ním a jeho agentem jednání o možném příchodu, ale Giorgio chtěl zkusit jinou soutěž," uvedl generální manažer Aleš Kmoníček.

Estephan odešel z Litvínova do Jyväskylä, kde odehrál osm zápasů a vstřelil dvě branky. Nyní se vrací do Česka. "Jsem rád, že se naskytla nová příležitost a že jsme se poměrně rychle dohodli na kontraktu až do konce sezony 2024/2025. Čekáme od něj, že zkvalitní naši ofenzivu a především produktivitu, s kterou máme od začátku sezony problémy," řekl Kmoníček.

Mladá Boleslav přivedla Rohdina a změnila kapitána

Na nepovedený vstup do sezony zareagovala Mladá Boleslav angažováním Rohdina, jenž naposledy působil v druholigovém týmu Karlskrona HK. V předcházejících sezonách hrál v nejvyšší finské a švédské soutěži za Ässät Pori, Jukurit, Brynäs, Linköping nebo Färjestad.

"Samozřejmě jsme hledali a hledáme oživení týmu. Joachim je zkušený hráč, který toho má za sebou spoustu ve Švédsku i Finsku, navíc jsme na něj dostali velmi dobré reference," uvedl sportovní ředitel středočeského klubu Martin Ševc.

Dvaatřicetiletý Rohdin v této sezoně odehrál za Karlskronu pět zápasů, ve kterých vstřelil sedm branek a přidal dvě asistence. Byl nejproduktivnějším hráčem týmu. "Je to silný hráč na obou stranách hřiště. Umí dávat góly a my věříme, že herně i svou mentalitou pomůže tým nastartovat. Navíc to bude i zdravá konkurence pro ostatní," řekl Ševc.

Rohdin může v Mladé Boleslavi nahradit krajana Tima Söderlunda, který minulý týden odešel do Plzně. Ševc zároveň uvedl, že Středočeši měli zájem i o útočníka Káňu.

"Pracujeme na nastartování hráčů stávajícího kádru i na jeho vhodném doplnění o hráče, kteří jsou volní a jsou v našich možnostech. Touhu a vůli bojovat určitě neztrácíme, naopak," řekl Ševc. Mladoboleslavští hráči v neděli ztratili tříbrankové vedení proti Plzni a utrpěli šestou porážku v řadě.

Do dalšího utkání v pátek na ledě Olomouce je již s kapitánským céčkem nepovede útočník Jan Stránský, ale obránce Adam Jánošík. "Honza Stránský s tím přišel sám, je to jeho rozhodnutí a jeho snaha dát kabině nový impulz. A my to respektujeme," řekl Ševc.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články