Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Doba ocelová pokračuje. Třinec je potřetí za sebou mistrem, rozhodlo trestné střílení Svačiny

Ocelářská dynastie nekončí. Hokejisté Třince vyhráli šestý zápas play-off extraligy na ledě Sparty 2:1, sérii ovládli 4:2 a získali třetí mistrovský titul v řadě. Pražané získali stříbrné medaile a na zisk titulu čekají už patnáct let.

Oceláři navázali na triumfy z let 2019 a 2021. V sezoně 2019/20 se play-off nedohrálo kvůli pandemii koronaviru. Poprvé slavil Třinec v roce 2011.

Obhájci titulu rozhodli utkání ve vyprodané O2 areně již v první třetině, kdy se v rozmezí 95 sekund prosadili Vladimír Dravecký a Vladimír Svačina z trestného střílení. Sparta snížila zásluhou Romana Horáka v 53. minutě, vyrovnat se ale domácím již nepodařilo.

"Byla to skvělá série, bylo to velmi vyrovnané. Možná malinko v prvních třech zápasech měla Sparta opticky navrch, ale my jsme vybojovali stav 2:2 (na zápasy). Myslím si, že rozhodl pátý zápas, který jsme bravurně zvládli. Na klukách jsem poté viděl, že to nemá kam uhnout, že titul dáme," řekl trenér Ocelářů Václav Varaďa.

Po opatrnějším úvodu měli sparťané šanci otevřít skóre při Vránově vyloučení, Sobotka ale ve slibné příležitosti přestřelil. Zkušený útočník v koncovce neuspěl ani v 9. minutě, kdy dostal puk do ideální pozice mezi kruhy.

Hosté se ofenzivně osmělili následně, Růžička ale své sólo nezakončil. Ve 12. minutě nebezpečně dorážel Marcinko, brankář Hudáček byl však připravený. V 15. minutě šli hosté do vedení, když po rychlém protiútoku připravil Roman gól pro Draveckého.

Vladimír Dravecký slaví gól v síti Sparty
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

O 30 sekund později se do brejku dostal Marcinko, krajana v brance Sparty ale nepokořil. Domácí se však nepoučili a v 16. minutě se do dalšího brejku dostal Růžička, kterého zastavil Polášek faulem. Hosté dostali výhodu trestného střílení a Svačina ho bezpečně proměnil.

Trenéři domácích následně udělali menší změny v sestavě. Sparta se tlačila do útoku, ale Oceláři pozorně bránili a Pražany do velkých šancích nepouštěli. Navíc pozorně chytal Mazanec, jenž dostal poprvé v play-off přednost od první minuty místo Kacetla.

"Že budu chytat, jsem se dozvěděl včera (ve středu) po večeři. A přiznávám, že jsem byl trošku překvapený. A jak jsem se cítil? Nic moc. Samozřejmě jsou to nervy. Kluci na to dřou celé play-off a já musím vyskočit a nezkazit jim to. Úplně jednoduché to nebylo, ale na druhou stranu kluci zápas odedřeli a žádné dramatické věci na mě nepouštěli," řekl Marek Mazanec, který si připsal 23 úspěšných zákroků.

Snížit se Spartě nepodařilo ani při Musilově vyloučení před polovinou zápasu, již ve vyrovnaném počtu hráčů na ledě prověřil třineckého gólmana Němeček, ani on nesnížil.

Velkou šanci přiblížit Třinec zisku titulu měl ve 37. minutě po chybě domácích v rozehrávce Svačina, Hudáček ale svůj tým podržel.

"Vedli 2:0 a tým jako oni… Nenechají si to vzít. Snažili jsme se, malé šance tam byly, ale obranu mají opravdu výbornou a nic nám nedali," litoval útočník Sparty Filip Chlapík.

Pozorná defenziva Třinci vydržela až do 53. minuty, kdy chyboval Marinčin a Horák snížil. Vyrovnat a prodloužit finálovou sérii se ale Spartě nepodařilo ani při téměř tříminutové power-play.

Kouč Václav Varaďa se tak se střídačkou Ocelářů rozloučil dalším titulem a třetím prvenstvím v extralize se vyrovnal trenérským legendám Zdislavu Tabarovi a Františku Výbornému.

"První třetina určila ráz utkání. Tím pádem jsme jenom dotahovali a soupeř urputně bránil. Postupně jsme přidávali složitost do hry. Sedm minut do konce jsme ještě věřili, že by se s tím mohlo něco udělat, ale bohužel soupeř to ubojoval a byl o malinko lepší," řekl kouč Sparty Josef Jandač, který stejně jako Varaďa ve svém klubu končí.

Sparta Praha - Oceláři Třinec 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 53. Horák (Řepík) - 15. Dravecký (M. Roman), 16. Svačina z trest. střílení. Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 17 220 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.

Sparta: J. Hudáček - Matuškin, Němeček, Polášek, T. Pavelka, T. Dvořák, Moravčík, Jurčina - Řepík, Sobotka, Forman - Chlapík, Horák, E. Thorell - Šmerha, D. Kaše, Buchtele - Dvořáček, Vitouch, Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava.

Třinec: Mazanec - Marinčin, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, Zahradníček, M. Zbořil - M. Růžička, Marcinko, Daňo - Svačina, P. Vrána, Chmielewski - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Nestrašil - Dravecký, M. Roman, Hrehorčák - Hrňa. Trenér: Varaďa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články