Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Chceme dát víc prostor nováčkům, ale extraliga nám je nenabídla, tvrdí Říha

Čtyři nováčci a deset hráčů z extraligy. To jsou čísla první nominace kouče hokejové reprezentace Miloše Říhy na Karjala Cup. Počet deseti hokejistů z domácí soutěže je stejný jako v minulém roce v listopadu od předchůdce Josefa Jandače. Říha však chtěl pozvat více mladíků, podle něj jim schází větší zarputilost a touha se neustále zlepšovat. Přímé přenosy z Karjaly odvysílá Česká televize a web ctsport.cz.

Reprezentační kouč Miloš Říha
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Štve mě to, že mají pořád navrch starší hráči. A těm mladším to stačí, jak to je. Pro mě je to ale málo. My na mladé hráče už vůbec netlačíme. A musíme na ně tlačit, jestli se chceme posouvat dál a vyrovnat se ostatním," řekl Říha.

"Třeba na Rusech je patrné, že se vrátili k tvrdé práci. Také měli období, kdy si nejspíš mysleli, že vše uhrají jen s osobnostmi a nejlepšími hráči. Nebo když se podívám na Švédy... Finové jsou to samé. Také bychom chtěli dát prostor více nováčkům, ale extraliga nám je nenabídla," prohlásil Říha.

Domnívá se, že je třeba vychovávat hráče daleko tvrdší cestou a s mnohem větším apelem na jejich pracovitost. "Ne aby to bylo jen takové, že se hráč dostane na nějakou svou úroveň, hraje extraligu a pak mu to stačí. Mladí hráči musí vytvářet konkurenci těm starším," uvedl Říha.

Je nám líto, video expirovalo.
Říha nominoval na Turnaj Karjaly i čtyři nováčky

"Když už se jim nevyrovnají hokejovým umem, musí vše nahradit pracovitostí, pílí a odhodláním. Aby to nebylo jen o té české chytrosti, ale aby u toho byla také pracovitost, která musí být daleko větší. Na těchto dvou věcech jsme ty medaile v minulosti brali," domnívá se Říha.

Po uvedení do funkce a složení realizačního týmu zvažovali s kolegy cestu, jakou se v sezoně vydají. "Dlouho jsme přemýšleli, jakým způsobem budeme tvořit reprezentaci, abychom došli k vrcholu v podobě mistrovství světa v Bratislavě. Hledali jsme nějakou vizi," řekl Říha.

"Mnohým se může po té první nominaci zdát, že se vracíme zpátky, ale po zhlédnutí mnoha zápasů a mnoha hráčů a veškeré úvaze realizačního týmu jsme se rozhodli jít cestou širšího kádru pro celou sezonu. Nepočítaje NHL, aby to bylo takových 40 až 45 hráčů," nastínil Říha.

"Pro Karjalu jsme vybrali hráče, kteří hrají skoro všichni v prvních pětkách svých týmů. Každý turnaj bereme naprosto vážně s tím, abychom vybrali ty nejodolnější a nejlepší hráče, kteří budou chtít reprezentovat," řekl kouč.

Sám se na premiéru na střídačce národního mužstva moc těší. "Těším se nesmírně, protože ta papírová práce a vše v podobě cestování za zápasy a jejich sledování je už trochu unavující. Praxe je pak daleko lepší," uvedl Říha.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články