Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Výhoda manažera Nedvěda? Z Floridy dělám výjezdy, říká o cestách po NHL

Už začíná intenzivně pracovat na skautingu hráčů pro květnové mistrovství v Bratislavě a Košicích. Nový generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd má za sebou první inspekční cestu za možnými posilami z NHL. Nedvěd může být na zápasech nejlepší ligy světa častějším hostem i díky tomu, že má možnost přebývat ve svém apartmá v Miami, a jasně vzkazuje: "Nechceme kluky přemlouvat, aby hráli za národní mančaft. To musí být čest."

Petr Nedvěd
zdroj: ČTK/Deml Ondřej

"Práci jsme si rozložili, že můj hlavní úkol bude sledovat hráče z NHL. Budu po celé Americe. Z Floridy dělám všechny svoje zájezdy. Je to jediná šance, jak můžu zůstat za velkou louží déle," řekl Nedvěd po nominační tiskové konferenci na turnaj Karjala.

Šestačtyřicetiletý bývalý vynikající útočník po skončení kariéry pobýval na Floridě často a je rád, že s tím může skloubit i svou novou práci. "Kdybych měl cestovat z Evropy a spát po různých hotelích, tak by museli asi na svazu rozbít prasátko. Je to pozitivní pro všechny. V Americe už pak není problém letět na jeden nebo dva zápasy," usmíval se Nedvěd.

Na startu sezony pobýval v České republice a sledoval reprezentační kandidáty v extralize. Před první herní akcí sezony, turnajem Karjala v Praze a Helsinkách, stihl první zámořskou cestu. "Byl jsem osobně na zápase Boston - Philadelphie a pak sledoval spoustu dalších zápasů," popsal Nedvěd.

Je nám líto, video expirovalo.
Říha nominoval na Turnaj Karjaly i čtyři nováčky

"NHL se rozjíždí, ale je tam jasně vidět, komu se daří a s kým jsme počítali, že bude mít dobrou sezonu. Kdybych měl vypíchnout, jsou to Pastrňák, Voráček nebo Hertl. Vrána, i když má na body trošku smůlu, tak podává stabilní vynikající výkony. Jsou i hráči, kteří momentálně nedostávají tolik prostoru a neprosazují se. Ale je začátek sezony a uvidíme, jak to bude pokračovat dál," uvedl Nedvěd.

Při prvním dílu Euro Hockey Tour bude od realizačního týmu v čele s novým koučem Milošem Říhou starším zjišťovat, kam se bude další inspekce v zámoří ubírat. "Po návratu z Finska chci letět na západ. Budeme se bavit o hráčích, kteří jsou malinko s otazníkem nebo jsou po farmách, abych se podíval na ně. I oni mohou jet na šampionát," podotkl.

Mistrovství světa v Bratislavě se koná v příštím roce až od 10. do 26. května. "Je to posunuté o týden, takže je šance, že by mohl jet někdo i z druhého kola play-off," upozornil Nedvěd.

S kandidáty chce být v osobním kontaktu. "Je pro mě důležité, aby kluci viděli, že zájem z naší strany je. Chceme, aby hráči měli jasno. Budu s nimi komunikovat, sledovat zápasy. Na jedné věci jsme se shodli a myslím si, že to bylo i předtím. Nechceme kluky přemlouvat, aby hráli za národní mančaft. To musí být čest, něco, co sám chceš," podotkl Nedvěd.

Podle něj ale mají všichni hráči, s kterými dosud mluvil, velký zájem reprezentovat. "Samozřejmě můžou být někteří klíčoví hráči nalomení nebo zranění, pak bude moje práce, abych je trošku i přemluvil, s čímž nemám absolutně žádný problém. V momentě, kdy mi ale hráč řekne, že nemá zájem reprezentovat, tak to pro nás pro všechny tady končí," uvedl Nedvěd.

Potřebujeme českého Ovečkina, hlásí Nedvěd

Těší jej příklady z nedávné minulosti. Pastrňák jel před rokem na mistrovství světa v Paříži i bez nové smlouvy v NHL a letos do Dánska zamířil s Davidem Krejčím hned po vyřazení Bostonu ve druhém kole play-off.

"Potřebujeme takového českého Ovečkina, který má srdce a vztah k národu," dal Nedvěd za příklad ruského kanonýra Washingtonu, který při každé příležitosti obleče dres sborné.

"Vidíme momentálně v Pastovi (Pastrňákovi), že strhne i ostatní. Kdyby hráči jako Jakub Voráček, Pasta a další k tomu přistupovali stylem jo a ne, byla by to špatná zpráva. Dává to prostor hráčům, kteří třeba takové to srdíčko nemají, aby nejeli taky," tvrdí Nedvěd, který v NHL hrál za Vancouver, St. Louis, New York Rangers, Philadelphii, Edmonton, Pittsburgh a Phoenix.

"Jde o to, abychom měli pětadvacet hráčů, kteří chtějí v týmu být. Když tam nechceš být, tak stejně nebudeš podávat výkony a máš hlavu někde jinde. To my nechceme," doplnil Nedvěd, který v českém dresu získal v roce 2012 bronz na mistrovství světa ve Stockholmu a Helsinkách. Má ve sbírce i stříbrnou medaili v barvách Kanady z olympijských her v roce 1994 v Lillehammeru.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články