Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Česká dvacítka se vrátila z MS, ani letos nedokázali junioři projít přes čtvrtfinále

Praha - Čeští junioři opět nezvládli klíčový zápas na mistrovství světa do dvaceti let a čekání na medailový úspěch v této kategorii tak trvá už dvanáct let. Reprezentanti ročníku 1997 se zástupci z extraligy nenaplnili v Kanadě očekávání, neboť nedokázali navázat na světový šampionát do osmnácti let. V roce 2014 bral výběr, jehož část byla i na nedávno skončeném turnaji, stříbrné medaile.

Česká reprezentace do dvaceti let měla na světovém šampionátu v Kanadě po prvním utkání ve skupině našlápnuto na perfektní pozici pro čtvrtfinále, když zdolala poslední mistry z Finska po kolektivním výkonu 2:1.

Překvapivé vítězství však vzalo za své hned po následujícím zápasu proti Švýcarsku, ve kterém museli Češi dotahovat gólové manko. Ačkoli Filip Chlapík dvěma brankami v závěru srovnal skóre a poslal vypjatý duel do prodloužení, rozhodl o vítězství soupeře největší talent švýcarského hokeje Nico Hischier, o kterém se spekuluje jako o potenciální první volbě letošního draftu NHL. Zisk bodu tak byl vnímán spíše jako ztráta dvou a další duel měl nepodařenou fázi turnaje potvrdit.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští junioři jsou z MS zpět, bránou čtvrtfinále opět neprošli

Zápas s Dánskem se přitom vyvíjel dobře. Martin Nečas otevřel účet utkání, a i když Skandinávci srovnali, vrátil Filip Hronek české reprezentaci vedení. Třetí branku, která by zafungovala jako pojistka nadějného výsledku, se však přes veškeré úsilí nepodařilo přidat, a tak soupeř střeleckou nemohoucnost národního týmu, která reprezentaci na turnaji srážela, potrestal.

Dvěma góly Dánové dokonali obrat a prohra v nastaveném čase přisoudila Čechům těžkou pozici - zvítězit v posledním utkání nad Švédy, pokud se chtěli vyhnout severoamerickým favoritům turnaje. Jasná porážka se Seveřany však ještě snížila už tak nahlodané sebevědomí a z třetího místa ve skupině šel tým trenéra Jakuba Petra do čtvrtfinálového souboje s Kanadou.

Start se přitom vydařil, skóre otevřel po šťastném odrazu David Kaše. Kanaďané poté vývoj otočili dvěma přesnými trefami, ale Tomáš Šoustal zařídil v polovině utkání remízový stav. Ten však trval pouze pět minut, poté domácí favorit odskočil na 4:2 a náskok se ukázal jako klíčový. Snížení Šimona Stránského bylo posledním odporem, druhý gól Gauthiera o 43 sekund později znamenal definitivní konec českých nadějí.

Čeští junioři ani tentokrát neprošli branami čtvrtfinále a na postup mezi nejlepší čtyři čeká kategorie do dvaceti let už dlouhých dvanáct let. V roce 2005 se postup proměnil v zisk bronzových medailí. Tým přitom oplýval talentem a mohl se opřít i o zástupce s extraligovými zkušenostmi, jakými jsou Kristian Reichel (Litvínov), Kaše (Chomutov) či Nečas (Kometa Brno).

O prolomení černé série se pokusí další ročník hokejistů v Buffalu, které hostí šampionát na počátku roku 2018. Zápas USA vs. Kanada se odehraje pod otevřeným nebem a půjde o první venkovní utkání v historii hlavního turnaje juniorského mistrovství světa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články