Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Američané slaví juniorský titul na úkor domácí Kanady, zlato vystřelil Terry

Montreal – Severoamerickou bitvu o titul ve finále mistrovství světa do dvaceti let rozhodl v nájezdech specialista Troy Terry a po vítězství 5:4 přisoudil Spojeným státům zlaté medaile. Kanaďané doma nezvládli další souboj s USA a podobně jako v roce 2010 skončili stříbrní. Američané se z triumfu radují počtvrté.

Američané slaví titul na MS do dvaceti let
zdroj: ČTK/AP autor: Paul Chiasson

Kanaďané diktovali tempo ve finále a dvakrát se dostali do dvougólového vedení. Američané se však pokaždé dokázali vrátit do zápasu a nádherný duel plný branek dospěl až do samostatných nájezdů. Penaltový rozstřel rozsoudil Američan Troy Terry, který rozhodl podobně jako proti Rusku a spustil bujaré oslavy.

Hokejisté Spojených států prošli turnajem bez jediné porážky. Vítězným soubojem proti Kanadě dali navíc vzpomenout na úspěch z posledního vzájemného finále, kdy v roce 2010 také uspěli hráči juniorského výběru USA.

Už první vhazování naznačilo důležitost utkání a soupeři se ještě před buly začali navzájem popichovat. Rivalové si od prvních střídání nic nedarovali a kromě tvrdých srážek využívali i slovních narážek. Ostrý start podpořila hned první vážnější situace ze strany Kanady, když Stephens z levého křídla orazítkoval pravou tyč amerického brankáře Parsonse.

Kanaďany však zanedlouho přesto poslal do vedení obránce Chabot, který vhodně doplnil přečíslení a po vybídnutí od Barzala a jemné teči Josepha doklepl puk do poloprázdné branky. Američané se ani nestihli vzpamatovat z rychlého inkasování a druhý gól přidal po zmatcích v obranném pásmu Spojených států další obránce Lauzon.

Hráči USA zůstali po dvou rychlých direktech otřesení po zbytek úvodní třetiny a nadále měli problémy jak s rozehrávkou, tak s útočným snažením. Hart v brance Kanady tak nemusel řešit vážnější situaci. Když už hokejisté s javorovým listem na hrudi čelili nebezpečí, vyhodili jednoduše kotouč z pásma.

Američanům přišla přestávka vhod a po ní se vrátili jako vyměnění. Přidali na tvrdosti a zapracovali na držení puku zejména v útočném pásmu. Terryho teč šla ještě mimo, ale Hart měl čím dál více práce. Kanadského gólmana nakonec přece jen překonal z další příležitosti McAvoy, který si perfektně najel z obrany do vyložené šance a z mezikruží se nemýlil.

Hokejisté USA viditelně ožili a k vyrovnání jim pomohla přesilová hra. Foxovo nahození od modré čáry tečoval ve vzduchu Terry, těsně před brankou ještě Bellows a právě jemu byl gól nakonec připsán. Utkání se poté poněkud uklidnilo a rozuzlení měla přinést poslední třetina.

Výborný zápas pokračoval i v závěrečné části. Kanaďané znovu odskočili o dvě branky. Nejprve dostali k dispozici početní výhodu po faulu Bellowse kolenem na Josepha, kterou zužitkoval tvrdou a hlavně přesnou střelou zápěstím Roy. Poté se původně zraněný Joseph prodral přes střední pásmo, přebruslil posledního obránce USA a forhendovým blafákem překonal Parsonse počtvrté.

Vše spělo k jasnému konci. Jenže Američané zápas nezabalili, hříšník Bellows dostal křížnou přihrávku před brankovištěm a dal Spojeným státům naději. Bláznivá šestiminutovka vyvrcholila vyrovnáním, které zařídil chytrou tečí White po dalším šikovném nahození Foxe. V obou případech byl Hart bezmocný.

Závěrečná pasáž přinesla několik amerických šancí. Kanaďané se pod tlakem opařeného domácího publika horko těžko bránili výpadům Američanů, ale na remízovém stavu po šedesáti minutách se už nic nezměnilo. V dvacetiminutovém prodloužení byli nebezpečnější domácí, o vzruch se ale postaraly i Spojené státy. O zlatu však rozhodly až samostatné nájezdy, vítězství Spojených států vystřelil Terry.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Montrealu - finále:

USA - Kanada 5:4 po sam. nájezdech (0:2, 2:0, 2:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 24. McAvoy (Greenway, Fox), 30. Bellows (Fox, Thompson), 45. Bellows (McAvoy), 48. White (Fox, Keller), rozhodující sam. nájezd Terry - 5. Chabot (Barzal, Joseph), 10. Lauzon (Stephens), 42. Roy (Bean, Jost), 45. Joseph (McLeod, Chabot). Rozhodčí: Salonen (Fin.), Stricker - Fluri (oba Švýc.), Dahmen (Švéd.). Vyloučení: 6:2. Využití: 1:1. Diváci: 20 173.

USA: Parsons - McAvoy, Ahcan, Fitzgerald, Jones, Fox, Cecconi - Anderson, White, Keller - Thompson, Roslovic, Bellows - Bracco, Kunin, Greenway - Terry, Laczynski, Foley. Trenér: Bob Motzko.

Kanada: Hart - Clague, Chabot, Juulsen, Bean, Fabbro, Lauzon - Speers, Strome, Jost - Raddysh, Barzal, Joseph - Gauthier, Roy, Dubois - Stephens, Cirelli, Dubé - od 41. navíc McLeod. Trenér: Dominique Ducharme.

Konečné pořadí: 1. USA, 2. Kanada, 3. Rusko, 4. Švédsko, 5. Dánsko, 6. ČR, 7. Švýcarsko, 8. Slovensko, 9. Finsko, 10. Lotyšsko - sestup.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články