Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Petr: Zásadní rozdíl mezi námi a světovou špičkou je v produktivitě

Montreal - Čeští hráči do dvaceti let sice přestříleli Švédy v posledním zápase v základní skupině mistrovství světa juniorů (38:37), jednoznačnou porážku 2:5 však neodvrátili. Ve čtvrtfinále juniory čeká Kanada a kouč Jakub Petr přiznává, že český tým musí ve své hře vylepšit kromě produktivity i další věci.

Trenér české reprezentace do 20 let Jakub Petr
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

"Pokud nezlepšíme proměňování šancí, nemůžeme pomýšlet na úspěch," řekl Petr. "S produktivitou, jakou momentálně máme, můžeme být za pět bodů, které jsme ve skupině získali, rádi. Nemůžeme říkat, že je za tím nějaká smůla, to vůbec ne," uvedl Petr, jehož tým vstřelil ve čtyřech utkáních devět branek.

Oba góly v duelu se Švédy padly ve třetí třetině, kdy už bylo o vítězi rozhodnuto. "Je pozitivní, že kluci závěr zápasu nezabalili. Skupinu jsme chtěli dokončit na pozitivní vlně, protože nás v pondělí čeká nejdůležitější utkání turnaje. Je to impulz, že to jde. Nebudeme ale říkat, že je vše v pořádku. Určitě ne. Některé věci si musíme jasně vyříkat," prohlásil Petr.

"Děsí mě, že tenhle ročník hrál před dvěma lety se Švédy vyrovnané zápasy a na klíčových turnajích je porážel. A dnes Švédové ve skupině dominují a jsou jedním z největších favoritů turnaje," posteskl si kouč. "Myslel jsem si, že euforií, dodržením taktiky a proměňováním šancí se budeme držet na dostřel. Musím ovšem uznat, že Švédsko má výborné mužstvo a vynikající herní projev. Určitě patří k favoritům turnaje. Je v obrovské pohodě," konstatoval.

Solidní závěr zápasu s dvěma vstřelenými góly, které odvrátily debakl při stavu 0:5, nepřeceňuje. "Nebudeme kluky poplácávat po zádech, že jim dali dva góly. Navíc je otázkou, jak k tomu soupeř v závěru přistoupil a jestli nebyl v obraně laxnější," uvedl Petr.

Bojovnost a přístup českých hráčů nezpochybňuje. "Ale to by měla být samozřejmost, když se obleče národní dres. Mě mrzí hlavně individuální chyby, které vám systém dříve, nebo později nabourají. A navíc k tomu nepřicházejí branky - počet šancí, které potřebujeme na vstřelení gólu, je obrovský. V tom je zásadní rozdíl mezi námi a světovou špičkou," řekl trenér.

V noci na úterý od 2:00 středoevropského času přijde klíčové utkání turnaje - čtvrtfinále. Pozitivem je možnost setrvání v Montrealu, soupeřem však bude hlavní favorit turnaje Kanada.

"Abychom porazili týmy, jako jsou Švédsko, Kanada, Amerika a Rusko, musí všechno klapat. Včetně proměňování šancí," uvedl Petr. "Nemůžeme spoléhat, že budeme hrát s Kanadou na výsledek 0:0. Je předpoklad, že ve čtvrtfinále se pod tlak dostaneme. Jejich produktivita je úžasná, takže bez většího důrazu v předbrankovém prostoru a při střelbě nemůžeme pomýšlet na úspěch," řekl kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články