Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češi v nájezdech udolali Rusko a slaví první výhru pod Vůjtkem

Helsinky - Česká reprezentace se v posledním zápase na turnaji Karjala proti Rusku konečně dočkala prvních bodů do tabulky Euro Hockey Tour a zároveň slaví první výhru pod trenérem Vladimírem Vůjtkem. V utkání žádný z týmů nevedl o více než jednu branku, přetahovaná nakonec přešla za nerozhodného stavu do prodloužení a nájezdů, v nichž se radovali Češi, zápas vyhráli 4:3.

Rusko - Česko
zdroj: ČTK

Rusové začali náporem a v úvodních minutách se usadili v obranném pásmu soupeře. Největší šanci měli ve třetí minutě po brejku. Trončinský zaváhal na útočné modré čáře, gólman Jakub Kovář však Gusevův únik zlikvidoval. Hned z protiútoku se dostal do dobré střelecké pozice Řepík, ale chyběla mu přesnější muška. Sborná zůstala v tlaku i po Radilově vyloučení. Český gólman ale vyrazil Mozjakinovu ránu a další pokus kanonýra Magnitogorsku mířil mimo. Na druhé straně měl náznak šance Gulaš, zahrozili také Birner a Filippi.

Po Dadonovově faulu se český tým po zákrocích Gulaše a Koláře dostal rychle do oslabení, ale odolal ve třech proti čtyřem i půl minuty proti pěti. V největší šanci netrefil branku Šipačov. Další přesilovku nabídl Znarokovu týmu Filippi, ale Dadonovovu střelu Jakub Kovář kryl. Sorokina zase nepřekvapil z úhlu Radil. Úvod druhého dějství vyšel českému týmu a po 26 vteřinách se po Sobotkově přihrávce trefil Zohorna z pravého kruhu přesně do horního rohu Sorokinovy branky. Gólmana CSKA Moskva následně ještě prověřili Sobotka a Kubalík.

V 25. minutě ale Mozjakin uvolnil Širokova, který střelou nad levý beton překonal Jakuba Kováře. Na druhé straně střílel Horák a Češi měli vzápětí štěstí, že Mozjakin zvolil místo střely po kombinaci s Dadonovem nepřesnou přihrávku zpět na spoluhráče. Při Kartajevově vyloučení dvakrát ohrozil Sorokina Jan Kovář. V 32. minutě se dostal do úniku Horák, ale s pokusem mezi betony neuspěl. Při jeho trestu byl v ideální pozici Dadonov, kterému utekl puk z hokejky. Sorokina nepřekonal z pravého kruhu Kundrátek.

Na začátku třetí třetiny netrefil v dobré pozici skákavý puk Birner a udeřili naopak Rusové. Andronov ještě minul, ale v 45. minutě Grigorjev zamířil z levého kruhu přesně. Vyrovnat se snažili nejdříve Kempný a Řepík, povedlo se to v 50. minutě Douderovi. Při Mozjakinově vyloučení jej našel před brankou sborné Jan Kovář a třinecký bek oslavil v šestém reprezentačním utkání premiérovou branku. Za 126 vteřin už Češi vedli, když Kubalík našel volného Gulaše, který po blafáku do bekhendu skóroval i ve třetím utkání na turnaji.

Vedení ale Češi neudrželi. V 56. minutě při Birnerově trestu skončil za zády Jakuba Kováře Antipinův tečovaný pokus. Odvrátit prodloužení ještě mohl Zohorna. V nastavení šance na obou stranách nerozhodly a v rozstřelu rozuzlil zápas ve třetí sérii Jan Kovář.

ČR - Rusko 4:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 2:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 21. T. Zohorna (Sobotka, Radil), 50. M. Doudera (Jan Kovář, Gulaš), 52. Gulaš (T. Kubalík, M. Doudera), rozhodující sam. nájezd Jan Kovář - 25. Širokov (Mozjakin), 45. Grigorjev (Cvetkov, Širokov), 56. Antipin (Šipačov, Dadonov). Rozhodčí: Pajula, Rantala - Nieminen, Puolakka (všichni Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:1. Diváci: 3384.

ČR: Jakub Kovář - Kundrátek, Kempný, Jeřábek, M. Doudera, Trončinský, Kolář II, Stříteský, Krejčík - Radil, Sobotka, T. Zohorna - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, Filippi, Birner - Olesz, Horák, J. Hruška. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Rusko: Sorokin - Zajcev, Kiselevič, Čudinov, Antipin, Jakovlev, Višněvskij, Pašnin, Grigorjev - Andronov, Prochorkin, Kovalčuk - Dadonov, Šipačov, Mozjakin - Burdasov, Cvetkov, Širokov - Apalkov, Kartajev, Gusev. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin a Harijs Vitolinš.

Vladimír Vůjtek (trenér): "Mám radost, že jsme na závěr turnaje vyhráli. Odjet bez bodu z prvního turnaje, který jsme absolvovali, by bylo nepříjemné. Hlavně jsem rád, že výkon měl stoupající úroveň a zápas od zápasu jsme se lepšili. Kluci pochopili, co chceme hrát. Chyb bylo stále méně a méně. Myslím si, že jsme turnaj zakončili velice dobře. Problémem jsou fauly v útočné třetině, to musíme odstranit. Jinak systém hry, který chceme hrát, klukům sednul a pro budoucnost by to mohlo být lepší a lepší."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články