Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češi v komorní atmosféře v Linci porazili Rakušany, dvakrát skóroval Blümel

Druhé utkání v rámci Euro Hockey Challenge proti Rakousku, druhé vítězství. Hokejová reprezentace pod vedením finského trenéra Kariho Jalonena zdolala v Linci domácí tým 4:1. Na brzký gól Matěje Blümela sice odpověděl Erik Kirchschläger, ale Petr Holík ve druhé části vrátil hostům vedení, kapitán Jan Ščotka náskok v úvodu třetí zdvojnásobil a Blümel přidal v závěru čtvrtou trefu. V odvetě tak Češi navázali na domácí výhru 5:1 ze Znojma.

Debut v dresu národního mužstva prožili brankář Aleš Stezka, obránce David Kvasnička a útočník Adam Klapka.

V první dvacetiminutovce se hrálo pod taktovkou Čechů a zprvu se zdálo, že by mohl mít zápas podobně jednoznačný průběh, jaký měl ten středeční. Tím spíš, když ve 4. minutě otevřel skóre Blümel. Cienciala mohl sice zblízka zakončovat sám, akci ale ještě vylepšil nahrávkou a Blümel už do odkryté "klece" víceméně nemohl zaváhat.

Při svém debutu se následně zaskvěl velkou parádou Klapka. Zakončoval s hokejkou mezi nohama, ale chybělo mu více štěstí - Madlenera zachránila horní tyčka.

Ve 12. minutě bylo ovšem vyrovnáno. Kirchschläger zakončil z kruhu a prostřelil Stezku na bližší tyč. Záhy se proti pravidlům provinil Klapka a stal se prvním vyloučeným hráčem tohoto dvojutkání na české straně po 73 minutách a 51 sekundách.

Rakušané početní výhodu nevyužili, ale ve druhé dvacetiminutovce hru hodně vyrovnali a místy byli i nebezpečnější. Stezka byl ale při reprezentační premiéře pozorný. Na konci 26. minuty zakončil ve vlastním oslabení situaci dva na dva nebezpečnou střelou Ganahl, ale Stezka dokázal kotouč vytěsnit ramenem.

Vzápětí měl velkou možnost Cienciala, ani on však vyrovnaným stavem nepohnul. Před polovinou utkání se podruhé proti pravidlům provinil Klapka a Stezka musel vytáhnout další skvělý zásah proti Feldnerovi. Stejný hráč měl šanci i ve 37. minutě, ale Stezka českou reprezentaci znovu podržel. Na druhé straně se naopak prosadil po další krásné Ciencialově nahrávce Holík.

Když hned v úvodu třetí třetiny nabil Jordán na modré čáře Ščotkovi a ten i díky clonícímu Blümelovi oslavil první trefu v národním týmu, začalo se hrát znovu podle not favoritů. Zatímco zákroky na Madlenerově kontě přibývaly, Stezka musel zasahovat jen výjimečně. Rakušanům svitla naděje při vyloučení Hladonika v 57. minutě, jenže místo kontaktního gólu sami inkasovali po parádní akci Blümela.

Další fáze přípravy na květnový šampionát ve Finsku začne pro svěřence Jalonena v pondělí v Chomutově a zakončí ji dva souboje s Německem. Zápasy spadající rovněž do Euro Hockey Challenge jsou na programu ve čtvrtek 14. dubna a rovněž na severu Čech o den později.

Rakousko - Česko 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Kirchschläger (Lindner, Feldner) - 4. Blümel (Cienciala, Ščotka), 39. P. Holík (Cienciala), 41. Ščotka (Jordán), 58. Blümel. Rozhodčí: Fichtner, Huber - Bedynek, Gatol (všichni Rak.). Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:1.

Rakousko: Madlener - Lindner, Kirchschläger, Schnetzer, Kragl, Wimmer, Steffler, Jakubitzka, Kernberger - Feldner, Haudum, Ganahl - Macierzynski, Obersteiner, Kraus - Pöschmann, Bretschneider, Antonitsch - Preiser, Van Ee, Bär. Trenéři: Bader, Del Curto, Latusa a Lukas.

Česko: Stezka - Ščotka, Jordán, Krejčík, Budík, Kvasnička, Kaňák, Bartejs, Kučeřík - Cienciala, P. Holík, Blümel - O. Beránek, Černoch, Fridrich - P. Zdráhal, Kodýtek, M. Lang - Klapka, Hladonik, Navrátil. Trenéři: K. Jalonen, Zábranský a M. Erat.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články