Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Čechům zvlhnul střelecký prach, na sbornou nestačili a prohráli 0:3

Helsinky – Vítězné tažení české hokejové reprezentace turnajem Karjala skončilo soubojem s Ruskem. Svěřenci Josefa Jandače prohráli 0:3 a po dvou přesvědčivých výhrách nad severskými soupeři si další triumf nepřipsali. S vystoupením na úvodním podniku série Euro Hockey Tour však mohou být spokojeni. Celkově skončí druzí, čímž vylepší umístění z předchozích ročníků. Od roku 2012 totiž vždy obsadili poslední příčku. 

Hokejisté Ruska slaví druhý gól Guseva
zdroj: ITAR-TASS autor: Alexander Demianchuk

Národnímu týmu se po 11 brankách z duelů proti Švédům (6:3) a Finům (5:3) přestalo střelecky dařit. Po bezbrankové úvodní třetině skórovala sborná dvakrát ve druhém dějství, další zásah přidala během závěrečné části.

Vítězný gól vstřelil během oslabení ve 26. minutě Vladimir Tkačov, v přesilové hře následně zvýšil Nikita Gusev. Ruský triumf na turnaji Karjala pojistil Alexej Bereglazov, čisté konto vychytal Ilja Sorokin.

"Byl to třetí zápas ve čtyřech dnech, ale v kabině jsme si řekli, že to nevzdáme. Jestli docházely síly, tak to je asi normální, i Rusům docházely. My jsme dělali maximum a bohužel jsme nedali góly. To se nedá nic dělat," prohlásil po utkání útočník Marek Kvapil.

Do českého brankoviště se vrátil Furch, který odchytal plzeňský duel proti Švédsku, a v úvodu čelil nebezpečné ráně Světlakova z kruhu pro vhazování. Na druhé straně odpověděli povedenou kombinací Bulíř s Hykou, jenže prvnímu jmenovanému odskočil před takřka prázdnou brankou kotouč. 

Velmi svižná první třetina dál nabízela přehlídku šancí, bezgólovým stavem ovšem nepohnula žádná z nich. Leščenko ujel svým strážcům, ale Furch levým betonem puk vyrazil. Skóre neotevřel ani Kvapil, jehož do úniku vyslal křižným pasem Pavelka. Rychlý Leščenko si poté souboj tváří v tvář s Furchem zopakoval, tentokrát vysoko přestřelil.

Ve druhé části byl poměrně blízko vedoucímu gólu tečující Radil. Ruské kontry však byly smrtící a další samostatný nájezd neproměnil Barabanov. Vzápětí dostali svěřenci Josefa Jandače poprvé výhodu přesilové hry, jenže výhodná se nakonec ukázala pro soupeře. Sannikov s Tkačovem brilantně využili přečíslení dvou na jednoho - 0:1.

Dominik Furch v utkání proti Rusku
zdroj: LEHTIKUVA autor: Antti Aimo-Koivisto

Lencovu bleskovou odpověď zneutralizoval Sorokin. Český tým usiloval o vyrovnání. V průběhu další přesilovky mu chybělo více štěstí. Sborná ho při své početní výhodě naopak nepotřebovala. Oku lahodící kombinaci totiž zakončil osamocený Gusev, čímž zvýšil náskok svého týmu.

Ani při nepříznivém vývoji se národní tým nevzdal, ale povzbuzující kontaktní gól nedokázal vstřelit. V 50. minutě navíc dostal až příliš prostoru Bereglazov a propálil Furcha potřetí. Ten sice následně vychytal obrovskou šanci Mironova, na porážce 0:3 nicméně pochopitelně nic zásadního nezměnil.

"Chtěli jsme Rusy porazit a vyhrát, když jsme to tady měli tak dobře rozehrané. Rozhodl první gól, který zápas naklonil na stranu soupeře. Bohužel jsme měli ve všech gólech velký podíl. Při našem oslabení jsme nedokázali zareagovat na jejich křížné přihrávky, třetí gól padl zase po špatném střídání," zhodnotil utkání trenér Josef Jandač.

Hokejový turnaj Karjala v Helsinkách, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Rusko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 26. Tkačov (Sannikov), 38. Gusev (Prochorkin, Antipin), 50. Bereglazov (Gusev). Rozhodčí: Salonen, Kaukokari - Nieminen, Heinonen (všichni Fin.). Vyloučení: 4:3, navíc J. Jeřábek (ČR) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 2656.

ČR: Furch - J. Jeřábek, Polášek, Šimek, T. Pavelka, Rutta, Dietz, M. Doudera - Radil, Horák, D. Kubalík - Kämpf, Filippi, Kvapil - P. Holík, R. Hanzl, T. Zohorna - Hyka, Bulíř, Lenc - od 25. navíc Jarůšek. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Rusko: Sorokin - Ožiganov, Antipin, Zub, Mironov, Ljubuškin, Rafikov, Bereglazov - Barabanov, Prochorkin, Gusev - Ničuškin, Světlakov, Golyšev - Sannikov, Tkačov, Šumakov - Korškov, Kraskovskij, Leščenko - Okulov. Trenéři: Oleg Znarok, Igor Nikitin a Vladimir Jurzinov.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články