Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

BLOG: Říha nachází fungující vazby. Obranné duo "malý a velký" nebo playmakery z extraligy

Čeští hokejisté jen vítězí, zvládli v nové sezoně už čtyři zápasy. Tohle konstatování fanoušci v prosinci už několik let nečetli. Blízko k tomu byli před sedmi lety, jenže tehdy národní tým první duel ruského turnaje prohrál. Nejenže výkony reprezentace těší, vystupují z nich už i osvědčené dvojice, potenciální vazby pro vrchol sezony. 

Jakub Jeřábek v obranné práci proti Finům
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Kamarádi ze základky se skvěle doplňují

První dvojice je zjevná, elitní obranný pár kádru Miloše Říhy. Andrej Šustr válí po boku Jakuba Jeřábka. Sice vedle sebe na ledě působí díky fyzickým proporcím jako Mokří bandité Harry a Marv ze známé filmové série Sám doma, ale náramně jim to svědčí.

Dvoumetrový Šustr pokryje spoustu prostoru. Je platný ve hře před brankovištěm a v rozích. O dvacet centimetrů menší Jeřábek z práce mohutného parťáka může těžit, vyzobávat puky a posouvat je díky své precizní rozehrávce na útočníky. "Musím tu výšku dohánět něčím jiným," usmíval se.

Nejde jen o spolupráci v zápase, plzeňští rodáci se dobře znají i mimo kluziště. "Rozumíme si jak na ledě, tak hlavně lidsky. Chodili jsme spolu v Plzni na základní školu. Známe se opravdu od dětství a víme, co jeden od druhého čekat. Zatím je spolupráce super," řekl Jeřábek.

Je nám líto, video expirovalo.
Podpora útoku od obranné dvojice Šustr - Jeřábek proti Finsku

Oba beci po minulé sezoně vzdali nakonec neúspěšný boj o místo v NHL. Šustr sice nastartoval zámořskou misi skvěle v Tampě Bay, později však ztrácel pozici a v Anaheimu už většinu času strávil na farmě. Nyní hraje v čínském Kunlunu. Jeřábek prošel dokonce třemi kluby, ale po trápení zvolil Podolsk v KHL. 

Zkušenost za oceánem je zocelila a na evropských ledech jsou hodně vidět také směrem do ofenzivy. Minusové body za účast na ledě hned nahradí plusovými, podporou útoku. Šustr je letos v reprezentaci na +1, Jeřábek dokonce +4. Proti Finům druhý jmenovaný například povedeným pasem pomohl ke gólu Lukáše Sedláka a bodu navíc.

Miloš Říha na oba sází a vypadá to, že stabilní dvojice by spolu mohla setrvat až do šampionátu, pokud vydrží zdraví. Toto duo ukazuje, že na to rozhodně má. 

Esa z extraligy, která si vyhoví

Soudím zatím dle jednoho utkání, ovšem v něm spolupráce zafungovala perfektně. Poprvé se v této sezoně v reprezentačním dresu představilo duo Milan Gulaš – Martin Zaťovič. Dva nejproduktivnější hráči extraligy. Jejich kombinace, jak se říká ve známém rčení, "měla Filipa".

Viděli jste proti Finům gólovou přihrávku Gulaše na Zaťoviče při přesilovce v šesté minutě? Nebo pas plzeňského playmakera přes tři Finy Zaťovičovi do tutovky ve druhé části? Obojí hokejový skvost. A to byste neřekli, že i tito dva hráči mají nějaké pouto z minulosti.

Je nám líto, video expirovalo.
Šance, akce a gól dua Gulaš - Zaťovič proti Finsku

"Známe se strašně dlouho, už z mládežnických reprezentací a také po osobní stránce si rozumíme. Martin je skvělý hráč, přizpůsobí se komukoliv. Neměli jsme moc dnů na souhru, jen tři, přesto to nebylo špatné," hodnotil třiatřicetiletý Gulaš.

Do šampionátu je samozřejmě daleko, ale tato dvojice ukázala potenciál minimálně pro další turnaje Euro Hockey Tour. Lídr Indiánů má, pokud bude zdravý, nejspíš místo na šampionát jasné. Střelci z Brna loni vrcholný turnaj těsně unikl, ale nezanevřel a ve Švýcarsku se mu může poštěstit. 

Dříči, kteří na sebe upozorňují v KHL

Zatím v každém u utkání reprezentace vedle sebe nastoupili vždy ve třetím útoku Dmitrij Jaškin s Lukášem Sedlákem. Oba produkují fyzický styl hokeje. První jmenovaný důraz v osobních soubojích, ten druhý ho má také, ale zároveň aktivním bruslením toho spoustu odpracuje do defenzivy.

Sedlákovi zatím píle vynesla tři góly, Jaškin má zapsáno ze čtyř duelů gól a asistenci. Tato dvojice ve svých klubech Čeljabinsku, respektive Dynamu Moskva, hraje prim v prvních formacích. Zvlášť Jaškin poutá bilancí 34 bodů ze 36 zápasů. Na šampionát jako členové třetího útoku, vždy nepříjemného pro soupeře, mohou jet.

Bratři v reprezentačním triku

Poslední nabízené spojení není dvoučlenné, nýbrž tříčlenné. O bratrech Zohornových se toho napsalo a namluvilo hodně. Pohár Karjaly dokonce odehráli celý pospolu a naznačili, že si skvěle vyhoví. Tomáš a Hynek už atmosféru velkého turnaje okusili, přidá se k nim nejmladší Radim? Pokud budou dodržovat svůj herní plán na jedničku, nemusí to být sci-fi.

Ve Finsku toho Radim Zohorna odpracoval hodně v brankovišti soupeře nebo u mantinelů. Hynek Zohorna čekal na příležitost a sbíral puky. Pak je distribuoval do střelecké pozice ve slotu nejzkušenějšímu Tomáši Zohornovi. Jen škoda, že se v Rusku trio nepředstaví. Tomáše totiž do Moskvy nepustí zánět slepého střeva.

Hodnocení prvního turnaje sezony, spolupráce Zohornů či výkonů Šustra, si můžete připomenout v Hokej fokus podcastu:

Ano, možná si říkáte – na šampionát stejně přijedou třeba kompletní dvě pětky z NHL a tyto úvahy budou k ničemu. Na závěr ale dodám, že MS v Bratislavě nebo na domácí půdě vždy táhne. 

Naopak na minulém mistrovství ve Švýcarsku v roce 2009 přišlo Vladimíru Růžičkovi tehdy rekordních 25 omluvenek. Není vyloučené, že na jaře přijde víc pardonů než letos na Slovensko, kde i jiné reprezentace hrály s našlapaným kádrem. Pak tyto vazby nemusí být od věci. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články