Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Skvělá první třetina, pak ale pokažený závěr. Proti Finům rozsekl vyrovnaný duel Sedlák

Národní tým zvládl domácí zápas v Plzni proti Finsku, ale místo tří bodů má jen dva. Čeští reprezentanti vedli v prvním utkání Channel One Cupu nad výběrem Suomi už 3:1, ale v závěru o náskok přišli. Výhru 4:3 v prodloužení nakonec přisoudil svěřencům Miloše Říhy dvougólový Lukáš Sedlák po 23 sekundách nastavení. Češi tak vyhráli i počtvrté v letošní Euro Hockey Tour.

Čeští reprezentanti slaví v zápase proti Finsku
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Zápas jsme měli víceméně pod kontrolou a pak od druhé třetiny jsme začali ztrácet moc puků ve středním pásmu, přidržovali je moc v obranném pásmu a oni nás výborně napadali. Proto jsme se pořádně nemohli dostat z vlastního pásma. Oni pak z toho dali góly, což byla škoda. Alespoň že jsme to pak dotáhli do vítězného konce v prodloužení," řekl Sedlák.

Ještě před úvodním buly pozdravili diváky nově přijatí členové Síně slávy Jiří Šlégr, Radoslav Svoboda a masér Miroslav Martínek, kteří převzali po vzoru hokejové Síně slávy v Torontu nově zavedené speciální pamětní dresy. Chyběl jen omluvený Milan Hejduk.

Úvodní dvacetiminutovka patřila domácím. Pozornost strážce finské branky Laurikainena prověřil tvrdou ranou z křídla Gulaš. Sedlákovi chvilku poté sklouzl puk při dorážce z otočky. V končící šesté minutě už se ale diváci dočkali: faul Eronena potrestal v přesilové hře Zaťovič, když si přikopl puk na hůl po Gulašově nádherné přihrávce.

V desáté minutě předvedl krásnou individuální akci Tomášek, jenž po zavezení do útočného pásma nahodil puk před Laurikainena a Sekáč povedenou tečí zvýšil. Rozlet Čechů pak sice přibrzdil díky skvěle sehranému přečíslení dvou na jednoho Björninen, ale aktivita domácích neustávala.

Zpět na koně je posadila další povedená teč, byť Sedlák si musel na potvrzení gólu počkat po kontrole u videorozhodčího, zda holí nezasáhl letící kotouč příliš vysoko.

Finové ve druhé části hru vyrovnali. Dvougólové manko měli ale i po jejím skončení. Na konci 25. minuty skončil Kemiläinenův pokus jen na levé tyči za Willovými zády. Ve třetím dějství mohl Čechům zajistit prakticky definitivu Klok, jehož našel Jaškin, ale Laurikainen byl proti.

Ve 48. minutě mohl naopak Nättinen oživit finské šance, když se dostal ke kotouči před vlastním brankovištěm, prolétl celým kluzištěm, ale pak ztroskotal na Willovi.

Seveřané se ale přece jen dočkali, když v 52. minutě zamířil nekompromisně pod horní tyčku Lammikko. Necelé dvě minuty před vypršením základní hrací doby mohl český tým uklidnit Horák, ale Laurikainen ho vychytal. Hned poté zamířil na střídačku a risk s power-play Finům vyšel, když v čase 59:12 vyrovnal Savinainen. Prodloužení pak ale velmi rychle ukončil Sedlák.

"Bylo to fantastické; skvělá kulisa, škoda že nám utekly tři body. Měli jsme zápas skvěle rozehraný. Ale myslím si, že dva body zůstaly na správné straně. Ty čtyři výhry v sezoně jsou strašně důležité v tom, že se všichni utvrdí, že nastolená práce funguje. Už i na mistrovství světa to bylo jen kousek od medaile. Vím, že to pořád mrzí hodně kluků. Já si myslím, že tohle je dobrý vstup do toho, aby byla dobrá příprava na šampionát a tam se konečně přivezla nějaká placka," dodal kapitán Gulaš.

Channel One Cup v Plzni, součást Euro Hockey Tour:

ČR - Finsko 4:3 v prodl. (3:1, 0:0, 0:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Zaťovič (Gulaš), 10. Sekáč (Tomášek), 18. Sedlák (Moravčík, Nestrašil), 61. Sedlák (Jeřábek, Jaškin) - 13. Björninen (Karjalainen), 52. Lammikko, 60. Savinainen (Kemiläinen). Rozhodčí: Sjöqvist, Öhlund (oba Švéd.) - Ondráček, Špůr (oba ČR). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 6988.

ČR: Will - Šustr, Jeřábek, Moravčík, Krejčík, Mozík, Klok, Pyrochta, Hrbas - Gulaš, Filippi, Zaťovič - Jaškin, Sedlák, Nestrašil - Tomášek, Horák, Sekáč - Lenc, Rousek, Beránek. Trenéři: Miloš Říha st., Miloš Říha ml., Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Finsko: Laurikainen - Pokka, Koivisto, Kemiläinen, Melart, Eronen, Friman, Seppälä, Reunanen - Puljujärvi, Lammikko, Savinainen - Palmu, Siikonen, Julius Nättinen - Suomi, Paajanen, Puustinen - Sallinen, Björninen, Karjalainen. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Antti Pennanen.

Miloš Říha st. (trenér ČR): "Na začátku zápasu bych takový výsledek bral, protože jsme nastoupili proti mistrům světa a Finům se venku hraje přeci jen líp než doma, kde byli na listopadové Karjale pod větším tlakem. První třetinu jsme odehráli perfektně, jednoduše a na střely jsme ji vyhráli 15:7. Jenže v té druhé jsme začali vymýšlet, hráli jsme po koutech, nešli jsme tolik do předbrankového prostoru a pouštěli jsme střední pásmo. Tím jsme Finy trošku dostali na koně. A ve třetí třetině přišly dvě chyby, které jsme neměli udělat. To nás stálo tři body."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články