Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

BLOG: Hokejistky pokořily důležitý milník. Příští šampionát však bude ještě důležitější

Na mistrovství světa žen v Dánsku 2022 se bude vzpomínat jako na první šampionát, na kterém české reprezentantky dosáhly na historickou medaili. Roky tvrdě odpracovaného výšlapu za světovým bronzem (a pomyslným evropským zlatem) by však po zasloužených oslavách neměly přijít nazmar.

Řeč je o příštím mistrovství světa 2023, na němž se už české hokejistky představí v jiné pozici. Po senzačním zisku bronzových medailí totiž reprezentantky poskočily do výkonnostně lepší skupiny A. Jistá místenka ve čtvrtfinále je sice příjemným bonusem, ale bylo by kardinální chybou spokojit se s tímto dílčím pokrokem.

Pokud se má naplno zúročit práce v českém ženském hokeji poslední dekády, bylo by žádoucí na letošní bronz navázat. Účast ve finále je sice stále výkonnostně daleko, zejména vzhledem k diametrálně odlišným podmínkám evropských a zámořských týmů, ale kýžené setrvání mezi "elitou" nabízí drahocenné zkušenosti a potenciál k dalšímu růstu.

Jen pravidelné zápasy v "áčku" s Kanaďankami a Američankami mohou v aktuálním nastavení tuzemského ženského hokeje posouvat české hráčky dál. Ačkoli první střet českých hokejistek se zástupkyněmi USA na olympiádě v Pekingu přinesl ve čtvrtfinále nečekaně dobrý dojem a snad i naději, že se dá hrát s každým, semifinálová konfrontace na šampionátu v Dánsku naplno odhalila rozdílnost obou hokejových světů.

Rozdělení skupin na MS 2023 a hrací systém:

Skupina A: Kanada, USA, Česko, Švýcarsko, Japonsko

Skupina B: Finsko, Švédsko, Maďarsko, Německo, Francie

Formát turnaje: Ze skupiny A jdou všechny týmy do čtvrtfinále, z "béčka" jen první tři. V play-off se hraje systémem A1 vs. B3, A2 vs. B2, A3 vs. B1 a A4 vs. A5.

A právě souboje se zámořskými výběry na světových šampionátech by měly přispět k dalšímu posunu na pomyslném výšlapu směrem k horskému vrcholu, kterým zatím není ani tak zlato jako snaha stále se přibližovat těm nejlepším a zmenšovat propastné rozdíly v zápasech s Kanadou a Spojenými státy.

Češky jsou na dobré cestě. Je však potřeba na ní setrvat a nedopustit sešup do základního tábora, jako se to letos stalo Finkám. Seveřanky, které ve čtvrtfinále vypadly s českým týmem (1:2 PP), definitivně přišly o pozici v elitní pětce po porážce s Japonkami na nájezdy v duelu o konečnou pátou příčku a místo těžkých zápasů je příště čeká skupina B.

Pro české reprezentantky by proto měl být dánský turnaj nejen vzpomínkou na historický úspěch s bronzovým leskem, ale také mementem, jak vrtkavý je mezinárodní hokej.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články