Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1972: ČSSR - SSSR

Historický bronz. České hokejistky dotáhly cestu za medailovým snem

Výrazný pokrok českého ženského hokeje se zpečetil ziskem prvního cenného kovu. České reprezentantky přehrály na mistrovství světa v Dánsku v duelu o třetí místo oslabené Švýcarky 4:2 a odvezou si bronzové medaile.

"Ve třetí třetině jsme se dostaly pod tlak. Švýcarky mají výborný tým a my jsme musely tvrdě pracovat, abychom se jim vyrovnaly. Máme ale skvělou brankářku, což je základ. Víme, kdo jsme a jak máme hrát. Jsem na celý tým hrdá, jak celý turnaj zvládl," uvedla kanadská trenérka českého výběru Carla MacLeodová pro web Mezinárodní hokejové federace.

O tom, že je český ženský hokej na vzestupu, svědčila letošní premiérová účast na olympijských hrách v Pekingu a také výsledky na posledních světových šampionátech, kde ale české reprezentantky nedokázaly přejít přes čtvrtfinálové brány.

Češky v All Star týmu

Česká reprezentantka Daniela Pejšová byla vyhlášena nejlepší obránkyní mistrovství světa v Dánsku. S devíti body nejproduktivnější hráčka na svém postu nechybí ani v All Star týmu šampionátu, do kterého byla zařazena i brankářka Klára Peslarová.

Nejlepší gólmankou MS byla podle direktoriátu turnaje Američanka Nicole Hensleyová, nejlepší útočnicí Taylor Heiseová. Se sedmi góly a osmnácti kanadskými body nejlepší střelkyně i nejproduktivnější hráčka turnaje získala i cenu pro nejužitečnější hokejistku MS.

V Dánsku však Češky pod vedením MacLeodové prokletí zlomily a po semifinálovém výprasku od USA (1:10) se dokonale zkoncentrovaly na životní zápas.

Češky v průběhu celého utkání proti Švýcarkám, kterým scházelo několik důležitých hráček, diktovaly tempo hry a byly střelecky aktivnější, o čemž vypovídal poměr zákroků brankářek v polovině utkání. Za stavu 4:1 měla Klára Peslarová na kontě pouhé tři zásahy, naopak švýcarská gólmanka Andrea Brandliová čelila do třicáté minuty hned 20 střelám.

To už české hokejistky vedly o tři góly a kontrolovaly zápas, který navíc dobře rozehrály. Alina Martiová sice srovnala v přesilovce z první střely na českou branku na 1:1, ale po úvodní trefě Natálie Mlýnkové se prosadily z úniku Daniela Pejšová, z dorážky Vendula Přibylová a poté opět Mlýnková šestým gólem na turnaji.

"Věděly jsme, že pokud dáme gól po jejich vyrovnání, tak to přinese pohodu. Uklidnily jsme se a hrálo se nám líp. Samozřejmě třetí třetina byla hlavně nervózní, přeci jen, hrály jsme to poprvé a myslím, že jsme hrály jedna za druhou. Ten týmový duch byl obrovský a jsem ráda, že nám to nakonec cinklo," radovala se Dominika Lásková v rozhovoru pro hokej.cz.

Závěr utkání si Češky i přes snížení soupeřek pohlídaly a nakonec se mohly radovat z kýženého bronzu. V příštím ročníku si navíc zahrají ve výkonnostně lepší skupině A společně s Američankami, Kanaďankami, Japonkami a právě Švýcarkami. Naopak Finky po porážce s Japonkami o páté místo (0:1 po nájezdech) spadly do skupiny B ke Švédkám, Maďarkám, Němkám a postupujícím Francouzkám. Zlato vybojovaly Kanaďanky, které obhájily první místo v repríze loňského finále proti Američankám po výhře 2:1.

Mistrovství světa hokejistek v Herningu (Dánsko):

O 3. místo: Česko - Švýcarsko 4:2 (2:1, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Mlýnková (Mrázová, Tejralová), 16. Pejšová (Lásková), 23. Přibylová (Neubauerová, Peslarová), 30. Mlýnková (Mrázová) - 12. Martiová (Christenová, Leemannová), 50. Vallarioová (Rüeggová, Stalderová). Rozhodčí: Lieffersová (Kan.), Hillerová - Cameronová (obě USA), Hammarová (Švéd.). Vyloučení: 7:6. Využití: 1:2. Diváci: 1294.

Sestava Česka: Peslarová - Lásková, Pejšová, Horálková, Tejralová, Radová, Trnková - Mlýnková, Mrázová, Šapovalivová - Pejzlová, Hymlárová, Křížová - Neubauerová, Přibylová, Mills - Pátková, Sarnovská, Erbanová. Trenérka: Carla MacLeodová.

Finále: Kanada - USA 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky: 30. a 31. Jennerová - 40. Roqueová.

O 5. místo: Japonsko - Finsko 1:0 po sam. nájezdech.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články