Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Hokejistky slaví historický postup. Ve čtvrtfinále vyřadily Finky a půjdou na USA

České hokejistky poprvé v historii budou usilovat o medaile na mistrovství světa v semifinále. Vítězky skupiny B uspěly i v klíčovém duelu turnaje proti Finkám 2:1 v prodloužení. První trefu zajistila v závěru druhé třetiny Daniela Pejšová, ve třetí části srovnala Nora Tulusová. V prodloužení pak po chybě v rozehrávce Finek rozhodla Aneta Tejralová. O finále budou Češky hrát proti USA, druhou dvojici utvoří Kanada a Švýcarsko.

Svěřenkyně kanadské trenérky Carly MacLeodové porazily Finky na vrcholné akci poprvé v historii a oplatily jim porážky z předchozích dvou světových šampionátů. "Finky jsou před brankou hodně dobré, tlačí se do brankoviště, takže bylo těžké vidět puk. Holky v obraně ale hrály opravdu dobře a pomáhaly mi blokovat střely. Vždy na mě křičí, kde je puk nebo se se jich můžu zeptat. Komunikace byla v dnešním zápase klíčová," uvedla brankářka Klára Peslarová.

Češky vstoupily do utkání aktivně a ve 3. minutě mohla otevřít skóre Šapovalivová. Finky se ale ubránily i při následném prvním oslabení. V 9. minutě zahrozila z brejku Neubauerová, brankářka Keisalaová však její pokus ramenem vyrazila.

Peslarová měla v první třetině stejný počet zákroků jako její kolegyně a rovněž chytala spolehlivě. Ve druhé části Češky nevyužily další početní výhodu, za aktivitu byly nakonec odměněny ve 37. minutě, kdy otevřela skóre po zblokované střele kapitánky Mills obránkyně Pejšová a připsala si čtvrtý gól na turnaji.

Seveřanky byly blízko vyrovnání ve 40. minutě, při vyloučení Mlýnkové trefila horní tyč Savolainenová. Výborně chytající Peslarová své spoluhráčky podržela i v pokračující výhodě na začátku třetí části.

Finky měly i nadále výrazně více ze hry a ve 49. minutě se jim podařilo vyrovnat, když se prosadila Tulusová. O minutu později zlikvidovala Peslarová další šanci Nieminenové. I přes střeleckou převahu favorizované Finky zápas v normální hrací době rozhodnout nedokázaly.

Prodloužení rychle ukončila Tejralová, neboť využila chybu finské kapitánky Hiirikoskiové a překonala Keisalaovou střelou na bližší tyč. Česko, které s Finskem v minulosti na MS třikrát ve čtvrtfinále prohrálo, tak slaví první postup do semifinále.

"Jsem z týmu nadšená. Jsou tady holky, které jsou v něm deset patnáct let a neustále se snaží udělat další krok dopředu. Loni v olympijské kvalifikaci dokázaly obrovskou věc, ale stále chtějí více. A my jim chceme pomoct naplnit jejich potenciál. Je skvělé, že vše můžeme sledovat z první řady," dodala trenérka Carla MacLeodová, která tým převzala v létě po Tomáši Pacinovi.

Mistrovství světa hokejistek v Dánsku - čtvrtfinále:

Finsko - Česko 1:2 v prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 49. Tulusová (Holopainenová, Rantalaová) - 37. Pejšová (Mills), 61. Tejralová. Rozhodčí: Hansonová (USA), Nearyová - Chartrandová (obě Kan.), Dinantová (Belg.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 326.

Sestava ČR: Peslarová - Lásková, Pejšová, Horálková, Tejralová, Radová, Trnková - Mlýnková, Mrázová, Šapovalivová - Pejzlová, Hymlárová, Křížová - Neubauerová, Přibylová, Mills - Pátková, Sarnovská, Erbanová. Trenérka: Carla MacLeodová.

Švýcarsko - Japonsko 2:1 po sam. náj. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)

Branky: 47. Leemannová, rozhodující nájezd Martiová - 35. Itoová.

USA - Maďarsko 12:1 (1:0, 9:0, 2:1)

Branky: 2., 22. a 38. Heiseová, 23., 33. a 55. Bilkaová, 25. Panneková, 26. Roqueová, 31. Dunneová, 36. Steckleinová, 36. Harveyová, 43. Knightová - 53. Huszaková.

20:00 Kanada - Švédsko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články