Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Birnera k návratu do reprezentace přesvědčil Pešán: Chci zjistit, jestli na to mám

Po téměř třech letech obleče opět dres hokejové reprezentace Michal Birner. Liberecký útočník přiznal, že jej k návratu přesvědčil i fakt, že u týmu působí Filip Pešán. Čtyřiatřicetiletý účastník dvou mistrovství světa, Světového poháru v Torontu v roce 2016 i olympijských her v Pchjongčchangu nového kouče národního týmu dobře zná z působení u Bílých Tygrů. V roce 2016 pod jeho vedením získal i titul. Přímý přenos prvního utkání českého týmu na turnaji proti domácím Švédům sledujte ve čtvrtek v 18:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

"Kdyby tady u toho nebyl Filip, tak bych možná o tom ani neuvažoval. On mě zná a ví, co ode mě čekat, jaký jsem hráč a člověk. O to to bylo jednodušší. Zranění a všeho možného bylo za poslední dvě sezony tolik, že mi to nedovolovalo, abych na nároďák jezdil. Už jsem s tím upřímně ani moc nepočítal," řekl Birner z Malmö, dějiště Švédských her.

Naposledy byl Birner v reprezentaci v dubnu 2018 ve finální přípravě na světový šampionát v Dánsku, ale vyřadilo jej zranění. "Tím, jak je u toho Filip, tak jsme si sedli, úplně otevřeně jsme si popovídali, za jakých podmínek by to bylo možné. Samozřejmě první a nejdůležitější bylo, abych měl nějakou výkonnost. Tu se snažím mít. Já jsem vždycky říkal, že když budu zdravý a neublíží to Liberci, tak přijedu. Jsem tady, jsem za to vděčný a udělám maximum," podotkl Birner.

Jedním z důvodů comebacku podle něj bylo, že v týmu je i řada lidí, kteří prošli Libercem. "Je jich tady spousta, ať už ve vedení nebo jako hráči, to je výhoda a byl to jeden z důvodů, že jsem řekl, že pojedu a zkusím tomu dát ještě jednu šanci. Protože v mém věku je důležité, že když někam půjdu, abych se cítil komfortně jak na ledě, tak i mimo něj," uvedl.

Na základě zkušeností také věří v Pešánovy schopnosti. "Bylo by na škodu, kdyby se měnil. Má nějaký svůj přístup k hokeji, k věcem na ledě i mimo led. Všichni ho za to respektujeme, budeme všichni dělat, co nám říká a jakou má vizi. Věřím, že to přinese nějaký úspěch," prohlásil rodák z Litoměřic.

Ve výběru na Švédské hry je suverénně nejstarším hráčem. "Je tady spousta mladých kluků z české ligy. Já už si ani nepamatuju, kdo byl na mé poslední akci, ale určitě jsem nepatřil k nejstarším. Teď jsem tady nejstarší, ale neznamená to nic, je to jenom nějaké číslo," řekl s úsměvem Birner.

Počítá ale s pozicí jednoho z lídrů v kabině. "Pro mě se nic nemění oproti roli v Liberci. Přichází to s věkem, každý si získává pozici v šatně, ale tady je tolik kvalitních hráčů... Samozřejmě se asi ode mě čeká, abych řekl něco v šatně, ale všichni vědí moc dobře, co mají dělat a jaká bude jejich role v týmu," řekl Birner.

"Jsme tady kvůli tomu, abychom vyhráli každý zápas, a budeme chtít turnaj vyhrát. Je úplně jedno, jestli tady máme jen hráče z extraligy a Finska, nebo by tady byli kluci z KHL a Švýcarska. Je to náš cíl a uvidíme, jestli se nám to povede," doufal v comeback s úspěšnými výsledky.

Na Švédských hrách si chce otestovat výkonnost. "Tím, že nebyla Liga mistrů a neměl jsem možnost se poměřit na mezinárodním poli, tak se na to těším. Chci vidět, jak sám vypadám a jestli na to mám. O mistrovství světa vůbec nepřemýšlím, teď jsem tady a snažím se odvést maximum. Co bude potom, bude potom," prohlásil.

Silně nahuštěný program v extralize jej neodradil od toho, aby reprezentoval. "Já se snažím se průběžně starat o své tělo a nemám žádné věci, které by mě teď limitovaly. Nějaká únava je, ale s tím rozpisem v extralize je možná i výhoda, že můžu hrát a nevypadnu z tempa, i když potom bude celkem vražedné. Kvůli tomu se hokej hraje a trénujeme přes léto, aby se to teď zúročilo. Beru to pozitivně a jako výhodu, že tady můžu být, že nevypadnu z tempa a prospěje mi to do konce sezony," dodal Birner.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články