Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Sparta je ve výhodě, říká před zápasem o první místo třinecký kouč Varaďa

Ten zápas může rozhodnout o majiteli Prezidentského poháru pro vítěze základní části hokejové extraligy. V dohrávce 10. kola se střetnou hokejisté Sparty a Třince. Kouč třineckého celku Václav Varaďa je ale rozladěný, jak nominace na Švédské hry ovlivní sestavy týmů bojujících o první místo v tabulce. V ní jeho tým ztrácí bod na Spartu, ale má o zápas méně. Utkání Sparta - Třinec můžete v úterý od 17 hodin sledovat v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Třinec má v reprezentačním výběru kouče Filipa Pešána pro turnaj Euro Hockey Tour v Malmö tři hráče, sparťané dva. "Jsme zklamaní, že situace není stejná pro náš tým i pro Spartu. Trenér národního týmu mi po telefonu tvrdil, že budou nominováni tři hráči Sparty a tři od nás, aby síly byly vyrovnané, ale takhle to není. Hráči chtějí reprezentovat, což je skvělé, akorát ta situace není stejná pro oba týmy. To vnímám velmi negativně," řekl Varaďa.

"Domluvili jsme se se Spartou i Třincem, že nominuji na Švédské hry po třech hráčích na každé straně. Sparta ale nakonec čtyři ze šesti postupně nominovaných hráčů omluvila (3x zdravotní a 1x rodinné důvody), což jsem musel respektovat. Z naší strany jsme pro splnění dohody udělali maximum," uvedl Pešán na Twitteru.

Stejnou cestou reagovala během dne Sparta. "Na počtu dvou reprezentantů na Švédských hrách se s ohledem na náročný soutěžní program dohodli zástupci všech extraligových klubů na jednání APK. V minulém týdnu jsme o dohodě informovali i reprezentačního trenéra a následně o jejím dodržení zástupce Třince Marka Chmiela. Celou diskuzi proto považujeme za nedůstojnou a zbytečnou," uvedla generální manažerka klubu Barbora Snopková Haberová.

"Bez ohledu na výše uvedené nemůžeme na reprezentační srazy posílat hráče, kteří se ze zdravotních nebo osobních důvodů na reprezentaci zrovna necítí. Tohoto pravidla se budeme držet i v budoucnu a věříme, že stejně jedná drtivá většina extraligových mužstev," dodal Snopková Haberová.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Třinec - Zlín

Pražané přišli nominací o obránce Davida Němečka a útočníka Davida Tomáška. Michal Řepík se omluvil hned při skládání původní nominace a v pátek ho následoval další útočník Lukáš Rousek, jenž měl být náhradou za brněnského Petra Holíka.

"My jsme přišli o Matěje Stránského, skórujícího v podstatě v každém utkání, Michaela Špačka, který má bod na zápas, ne-li víc, a Davida Musila, u něhož všichni víme, v čem je dobrý. Pro náš tým je to ztráta. Navíc máme nějaké zraněné z předešlých utkání a ti budou muset do hry, abychom sestavu nějak poskládali. Mrzí nás, že do takového souboje o první místo, v televizi, nemůžeme naše kluky nasadit," uvedl Varaďa.

Podle něho mu šéf reprezentační střídačky oznámil dokonce jména pěti hráčů, o něž měl zájem. "Ptal se na jejich zdravotní stav, hru a tak dál. Následně udělal nominaci, ve které figurují tři hráči a dva se omluvili. Martin Růžička a Petr Vrána se omluvili kvůli únavě. Už mají vyšší věk a potřebují více odpočinku. Nominoval ty tři. Pro nás je to hodně omezující vůči úternímu zápasu se Spartou. Ale rozhoduje se na ledě. Necháme tam všechno, abychom brali body," řekl Varaďa.

O situaci se snažil jednat. "Kontaktovali jsme vedení reprezentace ještě den před nominací. Dostal jsem informaci, že budou nominováni tři hráči Sparty, ale nakonec nebyli. Zřejmě tam došlo k nějakému zranění, takže asi budou tihle hráči scházet v úterním utkání," přemítal Varaďa připomněl omluvenky Rouska s Řepíkem. "Sparta to však bude mít hodně podobné, když ti hráči, kteří se omluvili, v sestavě nebudou," připustil.

A pokud opory ofenzivy Pražanů v úterý do zápasu naskočí? "Každý by si o tom udělal obrázek sám. Samozřejmě chráním své hráče a náš tým a vnímám to jako velký zápas. Určitě nás mrzí, že si to nemůžeme rozdat se všemi zdravými a všemi přítomnými hráči na Spartě, ale taková je situace," konstatoval Varaďa.

Snahu vedení extraligy dohnat co nejvíce zameškaných zápasů kvůli pandemii koronaviru chápe. "Plán utkání je tak navržený a my ho respektujeme. Nemohli jsme si zápas odložit na jiný termín, protože už ho ani nemáme. V podstatě hrajeme co druhý den. Tuším, že ještě máme šest zápasů ve druhé půlce února venku za sebou. Určitě to máme složité, když se hraje obden a ještě s cestováním. Hledali jsme nějakou možnost, pokud by naši hráči byli nominováni, abychom si zápas přesunuli, ale nejde to."

Hodně nabitý program bere jako realitu. Extraliga bude po reprezentační akci pokračovat místo obvyklé středy hned v pondělí a Třinec čeká derby ve Vítkovicích. "Když pracujete v pekárně, také musíte chodit každý den péct rohlíky, taková je ta práce. Lidé nepočkají. Jen doufám, že hráči přijedou bez nějakého zranění a omezení, abychom mohli v pondělí ráno řešit, jestli je odpoledne v pět hodin vypustíme na led v Ostravě," prohlásil Varaďa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články