Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

V Paříži hoří auta, v Brestu se dělají spíš táboráky u silnic. Blokují tu komunikace, říkají házenkářky

Paříž nabízí pekelnou atmosféru. Ne tedy v házenkářské areně, ale bohužel v ulicích. "Žluté vesty" protestují proti zdražování pohonných hmot a růstu životních nákladů. Všechny základní skupiny mistrovství Evropy házenkářek se naštěstí zatím odehrávají mimo francouzské hlavní město, kde je naplánované až vyvrcholení Eura. Ovšem v napětí je celá Francie. A jak pociťují houstnoucí atmosféru české házenkářky v Brestu? 

Ve městě na východním pobřeží Francie o populaci 140 tisíc lidí se samozřejmě stávkuje v daleko menším měřítku. Protestující si navlečou žluté vesty a na smluveném místě zápalí oheň, kolem kterého se srotí. Horší je, že to dělají na silnicích. Český tým tak raději vyráží na zápasy a tréninky s předstihem. 

"Jen jezdíme do haly bočními silnicemi. Trvá to déle. Před zápasem s Rumunkami jsme to jeli místo čtvrt hodiny třicet minut. Tohle plán trochu naruší, ale počítali jsme s tím," říká kouč Jan Bašný. "Při cestě máme jako doprovod kolem autobusu motorky," přidává křídelnice českého družstva Veronika Malá.

V Paříži atmosféra houstne

V hlavním městě napočítali více než 130 zraněných, mezi ně se počítá i 23 policistů. Poškozený je interiér Vítězného oblouku, protestující zapalují auta a rabují obchody. Ministr vnitra Christophe Castaner nevyloučil vyhlášení výjimečného stavu.

V sobotu se lidé ve žlutých vestách sešli i kolem kašny v centru města. "Trochu nás to vyděsilo, abychom se dostaly na zápas a nauzavřela se silnice. Pak ještě ve středu, když jsme jely na trénink auty, tak jedna skupina zůstala viset na dálnici, protože tam protestující zablokovali jeden pruh," přidala Malá.

Více zde: Vítězný oblouk je po protestech poškozen. Francie zvažuje zavedení výjimečného stavu

Procházky po městě jsou však pro hráčky v pohodě. "Nijak nás neohrožují," povídá levé křídlo. Daleko víc házenkářky na procházkách zlobí počasí. "Jelikož Brest je u oceánu, dalo se očekávat, že tu bude převážně pršet. Na druhou stranu jsem na to ze Švédska zvyklá, takže mě to nepřekvapuje," prohodila brankářka Lucie Satrapová.

Je nám líto, video expirovalo.
České házenkářky na úvod ME podlehly Rumunsku 28:31

Nyní právě s Malou válí v dresu Paris 92 v nejvyšší francouzské soutěži. Napjatá situace už klubové spoluhráčky nevyvede z míry. "Přijde mi, že se tady stávkuje na všechno. Minulý rok kvůli dopravě a tři dny v týdnu nejelo metro. To je pro mě nové, protože u nás se s tím nesetkáte. Metro jede pořád. Celé to trvalo půl roku," popsala Malá.

"Francouzi jsou takový stávkový národ. Po volbě prezidenta jde vždycky, jako všude jinde, po nějaké době jeho popularita dolů. Tady to začalo před čtrnácti dny, 17. listopadu byly první nepokoje. Primárně to bylo kvůli benzinu, pak se na to navalily další věci," shrnuje Bašný, jenž trénuje ve Francii osmnáct let.

Satrapová a Malá si musí při návratu do Paříže dát pozor

Obě zmíněné reprezentantky nejsou zrovna v záviděníhodné situaci. Sice teď házenkářky hrají v relativně poklidném Brestu. Pokud ve středu s týmem na turnaji skončí, vrátí se do rozbouřené Paříže. V případě postupu čtvrtfinálové skupiny si prodlouží Euro v Nancy. Ovšem finálová část turnaje se stejně hraje ve francouzské metropoli, kam se sjedou nejlepší týmy.

"Protestující jsem viděla už asi před čtrnácti dny, kdy mě byl můj táta navštívit a hrály jsme poslední kolo EHF poháru. Byli jsme se kouknout u Vítězného oblouku a do té doby jsme nevěděli, co je to za stávkující, co to má být," povídala reprezentační brankářka.

České hráčky bydlí naštěstí v klidnější čtvrti Issy-les-Moulineaux na jihozápadě od Paříže. "Abych pravdu řekla, náš klub je ve čtvrti, kde nepokoje nějak nevnímáme a nesetkáváme se s nimi každodenně. Jen když jedu do centra, tak tam lidi protestují," prohlašuje Malá.

Herně to oběma v Paříži sedí. "Jsem spokojená, daří se nám. Od trenéra mám velkou dávku důvěry a doufám, že mu ji splácím tím, že chytám, co mám," hlásí hlavní brankářka národního týmu.

Ve franouzské Division 1 ovšem měl být jejich tým třetí, jenže klesne. "Teď jsme páté, protože nám sebrali body. V prvních dvou kolech, ve kterých jsme vyhrály, za nás hrála hráčka z B-týmu, která nesplňovala zdravotní prohlídku pro nejvyšší ligu. Kluby si na to stěžovaly, aby získaly body, což chápu. Asociace jim jejich žádost schválila, i když se náš tým odvolal, a tak nám vzaly šest bodů," vysvětluje Satrapová, která se v pondělí postaví do branky proti silným Norkám.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články