Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky padly s Rumunkami. Trápil je kolos na pivotu a střelkyně Neaguová

Sice statečně dotahovaly, ale první utkání na mistrovství Evropy s favorizovanými Rumunkami české házenkářky prohrály 28:31. Svěřenkám Jana Bašného se nepovedl především první poločas, který prohrály 11:17. V utkání se blýskla opět hvězdná Cristina Neaguová a také pivotka Crina-Elena Pinteaová.

České házenkářky tedy nenavázaly na loňské vítězství na mistrovství světa, a naopak se jejich bilance s Rumunkami posunula na skóre 1:8. 

"Hráčky věřily, že Rumunky můžeme porazit ve chvíli, kdy jsme stahovali náskok. K tomu nám chybělo pár minut a taky dost štěstí. Ale nemyslím si, že bychom si zasloužili vyhrát. Rumunky byly velkou část zápasu lepší. Po takovém špatném začátku se dá těžko utkání zvrátit," prohlásil trenér Bašný.

Češky trápila nejlepší házenkářka světa Neaguová, která nasázela osm gólů. Opět si hledala postor na nebezpečnou střelu z výskoku. V prvním poločase za zákroky na ni pykala dvakrát Kamila Kordovská a jednou Veronika Mikulášková. Devět branek nasázela i Eliza Julia Buceschiová.

Je nám líto, video expirovalo.
České házenkářky na úvod ME podlehly Rumunsku 28:31

Rumunky byly evidentně připravené a další zaváhání jako v Německu nechtěly dopustit. Velké problémy dělal českému družstvu střed útočné i obranné linie soupeřek. Neaguová sehrávala akce na urostlou Crinu-Elenu Pinteaovou. Pivotka měřící 192 centimetrů a vážící 85 kilogramů se parametry vyrovnává spíše mužské házené. Trefila se pětkrát.

"V první půli nám dala zase Neagu, co vystřelila. Když jsme na ní byly venku, nahrála to do pivota. Trenér nám řekl, co na ní máme hrát. Druhý poločas už to fungovalo, ale byly jsme bohužel minus sedm osm gólů," uvedla kapitánka Iveta Luzumová.

V obraně zase Pinteaová dominovala společně s Gabrielou Perianovou. Několikrát zblokovaly střely českých spojek Markéty Jeřábkové a Luzumové. Rumunky chytily už úvod, když se dostaly po sedmi minutách na skóre 5:1, do kabiny po první půli šly za vedení 17:11.

Podivné vyloučení Kordovské

V prvním poločase skončilo utkání pro Kamilu Kordovskou. Dostala třetí dvouminutový trest. Jenže třetí vyloučení bylo nešťastné. Při dvojnásobném vyloučení českého družstva naběhla Kordovská do hry po vypršení prvního trestu, jenže ten byl určený pro Mikuláškovou. Tedy byla na hřišti neoprávněně dřív, dostala další dvojku a v utkání dohrála. "Dostala pokyn. Vždycky nám říkají trenéři, ale nechci to rozmazávat," řekla spoluhráčka Veronika Malá. "Byly jsme ve čtyřech, Kamila šla na hřiště ve chvíli, kdy neměla jít na hřiště, ale tahle situace je detail. Bohužel to bylo její třetí vyloučení, a proto dostala červenou kartu. Rázem jsme nemohli dělat rotaci hráček," dodal kouč Bašný.

Pokyn pro druhou polovinu zněl tedy jasně, hrát raději přes křídla než přes střed. Do hry se víc dostala Kristýna Mika a Jana Knedlíková. Do branky se už v první půli dostala Petra Kudláčková, která se blýskla i několika dobrými zákroky. V dobrém světle se ukázaly i mladé Jana Šustková a Sára Kovářová.

"Byly to schopné takto uhrát obě dvě. Jsme tam od toho, abychom v tu chvíli vybrali hráčky, které na to mají nejvíc. Nebyla k dispozici už Kamila Kordovská, která nám mnohem víc chyběla v obranné hře než v útočné. Nebyla potom možnost střídat Ivetu Luzumovou. Dostaly se tam sice mladé holky, které to uhrály, ale už některé zápasy obrátily. Tak proč by neměly hrát?" povídal Bašný.

Český tým se dotáhl dokonce čtyři minuty před koncem už na rozdíl dvou branek 26:28. Luzumová tři a půl minuty před koncem netrefila prázdnou branku při hře Rumunek bez gólmanky. 

"Bojovaly jsme až do konce, ale mrzí mě, že to nevyšlo. Mohlo to být minus jedna, tak snad to vyjde příště," prohlásila Luzumová.

Favorit si nakonec utkání pohlídal a zvítězil 31:28. Další utkání Češky sehrají v pondělí od 21:00 proti Norkám, které senzačně podlehly 32:33 Němkám.

Rumunsko - Česko 31:28 (17:11)

Sestava a branky Česka: Satrapová, Kudláčková - Knedlíková 4, Kovářová 3, Ryšánková, Mika 2, Kordovská 1, Luzumová 5/1, Mikulášková, Šustková 2, Adámková 2, Marčíková, Šetelíková, Zachová, Jeřábková 4, Malá 5/2.

Nejvíce branek Rumunska: Buceschiová 9/5, Neaguová 8. Rozhodčí: Chriatiansenová, Hansenová (obě Dán.). Sedmimetrové hody: 6/5 - 4/3. Vyloučení: 4:7. ČK: 21. Kordovská. Diváci: 3098.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články