Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Svaz se dozví, zda dostane Euro 2024 házenkářek. Protikandidát je Rusko. Ale věříme si, říká Chvalný

Probíhající evropský šampionát házenkářů není důležitý pro českou házenou jen z hlediska výsledku mužstva Jana Filipa a Daniela Kubeše. Jde i o úspěch na diplomatickém poli. Na finálovém víkendu ve Stockholmu se totiž rozhodne pořádání mistrovství Evropy žen v roce 2024, o které se uchází Česká republika společně se Slovenskem a Polskem. Prezident svazu Jaroslav Chvalný věří, že kandidatura může uspět.

"Myslíme si, že máme reálné šance. Naší výhodou je, že v těchto zemích se nic dlouho nedělalo. Může to být zároveň i nevýhoda, protože se může sázet na osvědčené federace. Nicméně si věříme, že naše prezentace zaujme evropské prezidenty a budeme úspěšní," prohlásil Chvalný.

O pořadatelství evropského šampionátu v házené nerozhoduje exekutiva Evropské házenkářské federace (EHF), nýbrž prezidenti jednotlivých federací. "Máme nějakým způsobem výhodu, protože jsme tři svazy a můžeme kontaktovat spřízněné prezidenty o podporu, aby hlasovali pro naši kandidaturu," vysvětluje šéf české házené.

Plán kandidatury o ME házenkářek v roce 2024:

Základní skupiny:
- dvě v Ostravě (Ostravar aréna)
- dvě na Slovensku (Bratislava a Šamorín)
- dvě v Polsku (s tím, že v Polsku by se hrálo ve více městech a s vyvrcholením šampionátu)

Protikandidatury jsou však silné. Rusko se uchází o Euro samostatně. Dále je ve hře trio Maďarsko, Švýcarsko a Rakousko. O pořadatelství se bude hlasovat 25. ledna na speciálním kongresu EHF.

Před necelými dvěma lety se Chvalný opět vrátil do vrcholné pozice v české házené. Tehdy bylo ještě trio včetně Česka pro Euro favoritem. Později se přidali další zájemci. "V té chvíli nebyl žádný zájemce, tak jsme se domluvili s Poláky a Slováky. Otázka, jestli bychom se do pořádání šampionátu pustili v případě mužů, kde jsou nároky ještě vyšší. Mediálně, marketingově a divácky je turnaj výrazně sledovanější. Náš zájem je pořád na základní skupinu a tady se příležitost naskytla," uvedl Chvalný, jenž už v minulosti svaz 12 let vedl.

Plán je jasný. V České republice by se odehrály dvě základní skupiny, obě v ostravské hokejové aréně. "Když se budeme dívat na házenkářské arény jako takové, tak bohužel ta infrastruktura u nás není. Musíme se obrátit na hokejové haly, podporu státu a měst. Jednoznačně nám z toho vyšla Ostrava," přiblížil prezident svazu.

"Napověděla nám naše akce Handball Celebration při kvalifikačním utkání mužů s Bosnou a Hercegovinou. Zájem byl velký. Moravskoslezský region je házenkářsky poměrně silný. Proto padlo rozhodnutí na Ostravu," přidal Chvalný.

Před verdiktem ve Stockholmu je optimistický. "Historicky nějaké zkušenosti máme. Pořádali  jsme juniorský šampionát. Češi obecně jsou schopní organizátoři. Jde spíš o to získat důvěru," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články