Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Skvělý brankář Galia a první body. Házenkáři zvládli důležitý duel s Makedonci

Druhý duel na evropském šampionátu vyšel českým házenkářům znatelně lépe. S dobře známým soupeřem ze Severní Makedonie dokázali otočit nepříznivý stav a zvítězili 27:25. V českém dresu se zaskvěl především brankář Martin Galia, který pomohl zastavit nejlepšího střelce v historii házenkářské Ligy mistrů Kirila Lazarova. Celek vedený duem Kubeš, Filip zapsal první důležité body a zvýšil své šance na postup ze skupiny B.

Tomáš Babák obešel soupeře
zdroj: ČTK/AP autor: Ronald Zak

Český celek ve Vídni v poločase prohrával 9:11, ale výrazně zlepšeným výkonem po přestávce skóre otočil. Sedmi góly k výhře pomohl Stanislav Kašpárek, 14 zákroky se blýskl brankář Martin Galia. Reprezentanti zdolali Severní Makedonii, která je v posledních letech několikrát porazila i kvůli chybám rozhodčích, podruhé za sebou.

Národní tým uzavře skupinu ve Vídni v úterý proti Ukrajině. Do další fáze turnaje postoupí první dva týmy. Reprezentanti obhajují šesté místo z minulého Eura, kde vyrovnali historické maximum. Letošní šampionát se poprvé v historii hraje ve třech zemích a za účasti 24 týmů.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři zvítězili v dramatickém utkání ME se Severní Makedonií

"Naši hráči dosáhli svých limitů, investovali do toho úplně vše. To, proč jsme vyhráli, mělo několik důvodů. Jeden z hlavních byl, že Martin chytal fantasticky. V úvodu druhé půle přiváděl soupeře úplně k zoufalosti," řekl novinářům jeden z dvojice českých trenérů Daniel Kubeš. "Ukrajina hraje silově. Těžký soupeř, je to 50 na 50," dodal Galia.

Na rozdíl od prvního zápasu začal v české brance Galia, naopak v úvodní sestavě znovu chyběl nejlepší střelec minulého Eura Zdráhala. Zatímco v pátek se reprezentanti trápili v obraně, tentokrát jim v první půli před zaplněnou vídeňskou halou, kde měli početní převahu makedonští fanoušci, nefungovala ofenziva.

Po vyrovnaném úvodu a vedení 5:4 v 11. minutě se Čechům zcela přestalo dařit v útoku. Nemohli se prosadit přes organizovanou makedonskou obranu a za více než 14 minut dali jediný gól.

Jen díky skvělým zákrokům brankáře Galii se soupeř, který na úvod šampionátu porazil Ukrajinu 26:25, nedostal do vyššího než dvougólového vedení. Češi šli v poločase do kabin se ztrátou 9:11, po přestávce ale jako kdyby vyběhl na palubovku jiný tým. Reprezentanti šňůrou pěti branek rychle otočili z 10:12 na 15:12.

"Z hlediska průběhu zápasu to byla důležitá fáze. Umožnilo nám to hrát v klidu velkou část druhé půle," řekl Kubeš. "V poločase jsme si něco řekli, co bychom chtěli hrát. To nám začalo vycházet, více jsme hráli jako tým," uvedl Kašpárek.

Na českém obratu se výrazně podílel právě Kašpárek, který se po změně stran trefil šestkrát a čtyřikrát po sobě. "Když to tam padá, chcete v tom pokračovat. Konečně. První zápas jsem nic moc nepředvedl, nedostával jsem se do mých optimálních šancí. Kluci mi pomohli se do toho dostat," řekl.

V 51. minutě se za stavu 21:18 fenomenálním zákrokem blýskl Galia a vzápětí Zdráhala poslal poprvé v utkání Čechy do čtyřbrankového vedení. Makedonci ale v přesilovce snížili na rozdíl jednoho gólu a Manaskov v 55. minutě srovnal na 22:22.

Balkánský celek pak dvakrát zareagoval na českou vedoucí branku. V 58. minutě ale Babák s velkým štěstím posunul stav na 25:24 a na druhé straně selhal z pivota Markovski. Zdráhala poslal Čechy do dvougólového vedení a po snížení necelou půlminutu před koncem z úhlu definitivně rozhodl první trefou na šampionátu Vančo.

Galia byl vyhlášen hráčem utkání, i když makedonská opora Kiril Lazarov vstřelil 11 branek. "Byli jsme od začátku turnaje domluveni, že já budu chytat proti Makedonii a Tomáš Mrkva proti Rakousku. Já si na Makedonce věřil. Ještě pár balonů mělo být mých, třikrát jsem měl střelu od Lazarova na rukách. Ještě nejsem na 100 procent, jak bych chtěl být," řekl Galia.

"Jsem strašně rád za to, že jsme hráli odvážně. Tomáš Babák, Ondra Zdráhala a Standa hráli hrozně odvážně. Jsem šťastný, že jsme to chtěli víc než Makedonci," dodal Kubeš.

Mistrovství Evropy házenkářů ve Vídni:

Skupina B: ČR - Severní Makedonie 27:25 (9:11)
Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia - Hrstka 3/2, Bečvář, Jurka, Horák 2, Kašpárek 7, Babák 5, Číp 3, Vančo 1, Zdráhala 5/1, Klíma, Solák, Mubenzem, Zeman 1, Mojžíš.
Nejvíce branek S. Makedonie: Lazarov 11/4, Manaskov 5. Rozhodčí: Kurtagic, Wetterwik (oba Švéd.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 4/4. Vyloučení: 6:3. Diváci: 6642.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články