Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

ME házenkářek v Česku? Svaz chce pořádat turnaj se Slováky a Poláky

Po akci Handball Celebration uvažuje Český svaz házené o ještě větší akci ve velké aréně. Mistrovství Evropy házenkářek by se v roce 2024 mohlo konat v Ostravě. Domácí svaz bude o pořádání šampionátu usilovat společně se Slovenskem a Polskem. Evropská házenkářská federace (EHF) by o dějišti šampionátu měla rozhodnout nejpozději během listopadu.

Uzávěrka kandidatur je 15. září, česká strana chce hostit dvě základní skupiny. "Po úvodních jednáních s polskou a slovenskou stranou, která proběhla v květnu, jsme přes léto dávali dohromady informace z hlediska ekonomiky, možností, místa. Minulý týden exekutiva rozhodla, že budeme kandidovat," řekl svazový prezident Jaroslav Chvalný.

"Předpokládáme, že nebudeme jedinými kandidáty. Minimálně víme, že zájem projevily Maďarsko a Rakousko, což jsou velmi silní soupeři. Ať už z hlediska popularity házené žen v Maďarsku nebo diplomatické síly rakouské házené. Tyto země by byly (kandidáty pořadatelství) samostatně. Můžou být vážnými konkurenty, ale věřím naší kandidatuře," prohlásil Chvalný.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářská extraliga se po třech měsících hlásí o slovo

Na českém území se v případě úspěšné kandidatury odehrají dvě základní skupiny. V Ostravar aréně si svaz už vyzkoušel pořádání kvalifikačního duelu proti Bosně a Hercegovině spojeným s bojem o postup na mistrovství Evropy.

"Propočítali jsme věci, vytipovali jsme lokality, kde by se to mohlo uskutečnit. Ostrava je velmi dobré místo. V případě, že budeme úspěšní, čeká nás velmi silné období tvrdé práce, zajištění zdrojů, jednání o tom, jak to zorganizovat, jak nejlépe dostat fanoušky do haly, jak nejlépe představit český tým a jak uspět jako organizátor," zmínil Chvalný.

Společná kandidatura s Poláky zvyšuje šance

Sice síla Maďarska a Rakouska na diplomatickém poli je zřejmě vyšší, ovšem společná kandidatura s Polskem šance zvyšuje. Konalo se tam totiž mužské Euro 2016, navíc v roce 2023 Polsko se Švédskem uspořádá i mužské MS. "Poláci na této úrovni šampionáty organizovali, naše síla je tak také velká. Cítíme se spíš na dvě základní skupiny než na další fáze turnaje, přece jen takové zkušenosti nemáme," sdělil Chvalný.

Předchozí vedení svazu uvažovalo o kandidatuře mužského Eura se Slovenskem a Maďarskem, nakonec ji ale stáhlo. "Předchozí vedení chápu. Náklady jsou v desítkách milionů a náš svaz si nemůže dovolit v tom zůstat sám. I my jdeme do rizika, protože ministerstvo svou působnost v oblasti sportu končí a začíná agentura, která ještě není ustanovena. Jdeme tak trochu na tenký led. Ale musíme se rozhodnout teď. V uvozovkách jsme to riskli s tím, že agentura a municipalita nás v podstatě za čtyři roky podpoří," dodal Chvalný.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články