Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Po sedmi letech zpět v aréně. V Pardubicích házenkáři přišli o MS, zahojí staré šrámy v Ostravě?

V basketbalu či florbalu jde o dávno zavedenou věc, jenže házená se v našich podmínkách dostane do velkých arén sporadicky. V neděli se však mužská reprezentace přesně na den po sedmi letech opět dočká. V Ostravar Areně zakončí kvalifikaci už s jistotou postupu na Euro 2020. V roce 2012 Češi nezvládli v pardubické hale s Ruskem baráž o MS, napraví si reputaci proti Bosně a Hercegovině v Ostravě? Přímý přenos speciálního duelu můžete sledovat v neděli od 17:50 na programu ČT sport či webu ctsport.cz.

Křídlo házenkářské reprezentace Jakub Hrstka zakončuje
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Na to utkání nevzpomínám moc dobře," ušklíbl se reprezentační kouč Daniel Kubeš při připomenutí posledního zápasu národního týmu ve velké areně. Český tým tehdy ve svém středu i s dvoumetrovým pilířem obrany v Pardubicích nezvládl baráž o MS s Ruskem.

Nyní Kubeš společně se svým bývalým parťákem z reprezentačního dresu Janem Filipem, s nímž vede národní tým, další neúspěch při postupu na vrcholný turnaj nedopustí. Na Euro už mají házenkáři postup zajištěný, v Ostravě ale proti Bosně stále o něco jde. "Od začátku soustředění jsme si vytyčili jasný cíl, a to postoupit z prvního místa," připomněl Kubeš.

Připomeňte si baráž o MS 2013 s Ruskem v Pardubicích:

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Rusko

Poslední reprezentační utkání ve velké aréně

Barážový duel o postup na MS v házené ve Španělsku, 16. června 2012, soupeř Rusko. Do důležitého utkání v Pardubicích šli čeští házenkáři se ztrátou z prvního střetnutí, které prohráli 22:23. Jenže tým okolo Filipa Jíchy nabitý jmény jako Pavel Horák, Daniel Kubeš, Jan Filip či David Juříček zaspal už v první půli. Prohrál ji 10:18 a celé utkání nakonec 27:31. Sen o ukončení pětiletého půstu bez světového šampionátu se rozplynul.

Utkání má hned několik nábojů. Nejenže chtějí Češi získat první místo ve své kvalifikační skupině a přiblížit se třeba prvnímu koši pro losování Eura, ale slavnostní den by rádi potvrdili výhrou.

V Ostravě se totiž budou předávat ocenění pro nejlepší házenkáře sezony a také proběhnou rozlučky Janů Landy, Stehlíka a Sobola s reprezentací. To vše má být v dobré atmosféře. K dispozici jsou totiž už jen vstupenky do dvou sektorů v Ostravar Areně, která pro hokejové zápasy nabízí kapacitu 9833 míst.

"Nevím, kolik přijde lidí, jak to bude působit a jestli se to neztratí. Je to přece jen velká hala. Dalo by se říct, že ambiciózní projekt na házenou. Pokud přijde tolik lidí, co nahlásili, bude určitě hezké si zahrát před takovou spoustou lidí. To se nám zase jen tak nepodaří se mi zdá," prohlásil Pavel Horák.

Horák je rodákem z Přerova a hrával pět let i v Karviné. Tedy rodina či známí to nebudou mít do Ostravy daleko stejně jako u spousty karvinských odchovanců v kádru současné reprezentace. 

"Jsem šťastný, že se svaz rozhodnul dát utkání do velké haly. Na severní Moravě jsme dlouho nebyli, takže se tam moc těším. Doufám, že nás přijdou lidi podpořit a hala bude plná. Je čas, aby i diváci na severní Moravě měli možnost vidět hráče nároďáku. Máme tady spoustu kluků z toho kraje," uvedl Kubeš.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkáři se připravují v Ostravě. Doufám, že Bosňáky semeleme, hlásí Mrkva

Výhoda velké arény? Klima a kulisa

Velkými zápasy v zahraničí ostřílený Horák, nebo i trenéři Kubeš a Filip za dob působení v německé Bundeslize ví, jaké to je hrát ve velké areně. Prostředí Ostravar Areny může být novinka spíš třeba pro Dominika Soláka, Vojtěcha Patzela nebo Štěpána Zemana, kteří letos nastupovali v domácí extralize.

Kubeš vidí ve větší hale kromě atmosféry pozitiva. "Myslím si, že to bude dobré i co se týká počasí, které teď je. V těchto velkých halách totiž není takové vedro, takže to bude příjemnější," sdělil český kouč.

A jak snesou hráči možná trochu neobvyklé vnímání prostoru oproti menším halám? "Hřiště je pořád stejné. Já na bránu stejně házet nemusím. Budu jen stát v obraně, pro mě se nic nemění," zakončil Horák se svým typickým humorem.

Tipy z programu Handball Celebration v Ostravě:

15:00 - oficiální otevření fanzóny
15:50 - vyhlášení vítězů žákovské ligy
16:00 - vyhlášení vítězů Turnaje výběrů krajů
16:30 - rozhovor s trenéry české házenkářské reprezentace
17:45 - rozloučení s muži končícími reprezentační kariéru - Landa, Sobol, Stehlík
18:00 - kvalifikační zápas Česká republika – Bosna a Hercegovina
18:40 - vyhlášení výsledků anket nejvyšší soutěže mužů a žen
19:30 - vyhlášení výsledků ankety Házenkářka roku 2018 a Házenkář roku 2018
19:35 - autogramiáda hráčů

Hlavní zprávy

Nejčtenější články