Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Horák protahuje tělo na životní angažmá. Nejsem Jarda Jágr, ten se odrazí a jede, vtipkuje pilíř obrany

Úsměv pod bujnými vousy s vikingskou vizáží a lakonické: Nevím, uvidíme. Taková byla odpověď opory házenkářské reprezentace Pavla Horáka na otázku, co čeká od nového angažmá v Kielu. Na sraz národního týmu do Prahy před závěrem kvalifikace o Euro 2020 zase po nějaké době od doby Filipa Jíchy přijel házenkář, který bude hrát v top velkoklubu. Kvalifikační duel ve Finsku sledujte živě na ČT sport či webu ctsport.cz ve středu od 16:55.

Spojka házenkářské reprezentace Pavel Horák
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Spolehlivý obranný specialista si vysloužil v 36 letech návrat do nejprestižnější ligy světa Bundesligy a už v dubnu s dvacetinásobným německým mistrem podepsal roční smlouvu.

"Je to prostě možnost zahrát si v jednom z nejlepších týmů Bundesligy. Mít šanci ji vyhrát nebo vyhrát pohár i Ligu mistrů. Nemyslím si, že budou v Kielu ambice malé. Jakmile se naskytne taková příležitost, musíte po ní sáhnout," vysvětloval Horák.

Je nám líto, video expirovalo.
Jsou blízko postupu na ME. Máme to ve svých rukách, těší házenkáře

Možná se zdálo, že se trochu schoval v posledních dvou letech do běloruského ústraní. Jenže v Lize mistrů s Brestem a na vrcholných reprezentačních akcích podával stabilní výkony. 

Postupně se z něj stával hráč, který naskakoval do hry především zastavovat útoky soupeře. Často se svým někdejším parťákem ve středu reprezentační obranné linie Janem Landou vtipkovali, že chodit do útoku a házet na bránu ani nemusí. "V Kielu mi slíbili, že si jednou hodím," utrousil se svým typickým humorem hráč, který dal letos v Lize mistrů 15 gólů.

Jeho fyzické parametry, zkušenosti a schopnost vyrazit do protiútoku se staly pro evropský velkoklub lákadlem. "Řekli mně, že mě berou na odlehčení těch středních obránců, takže převážně do obrany. Samozřejmě mě chtějí využívat stejně jako v nároďáku, tedy i na přechod do útoku, ale to se ještě uvidí," pokračovala 198 centimetrů měřící a 112 kilogramů vážící spojka.

Sportovní ředitel Kielu Viktor Szilagyi a Pavel Horák při podpisu smlouvy
zdroj: www.thw-handball.de

Jak Horákovy schopnosti Kiel využije bude určovat jeho kamarád a spoluhráč z reprezentace Filip Jícha. Česká házenkářská legenda bude v příští sezoně novým hlavním koučem klubu.

"Filda mi volal, ale nepřemlouval mě. Zeptal se mě jen, jestli mám ještě chuť. Když se se mnou bavil, měl Kiel víc hráčů na výběr. Pak už jsme vše řešili převážně jen se sportovním ředitelem Viktorem Szilagyim," popsal přerovský rodák.

Házenkáři mohou ve Finsku potvrdit postup na Euro 2020

Čeští házenkáři ve středu sehrají ve Finsku předposlední utkání kvalifikační skupiny o mistrovství Evropy, které příští rok v lednu hostí tři země: Norsko, Rakousko a Švédsko. Nyní čtyřčlennou tabulku vedou a i remíza jim potvrdí postup. Poté pak v neděli v hokejové areně v Ostravě mohou bez nervů sehrát poslední duel kvalifikace proti Bosně a Hercegovině, spojený s projektem Handball Celebration, při němž dojde i na vyhlášení nejlepších házenkářů roku.

Překvapila ho prestižní nabídka v takto pokročilé fázi kariéry? "To ne. Filda mi volal někdy na přelomu listopadu a prosince. A říkal: Možná se ti Viktor ozve. Měsíc nikdo nic, extra jsem s tím nepočítal. Ani mě to nepřekvapilo. Bral jsem to tak, že sice něco řekli, ale prostě to nevyšlo. Nakonec to ale dopadlo," povídal Horák. 

Bundesligu dobře zná, tedy alespoň tu z období před dvěma lety. Tehdy oblékal dres Erlangenu, ale jeho služby dříve využilo i Füchse Berlín nebo Göppingen. "Dva roky jsem teď v Německu nebyl, uvidíme. Při měření sil v Lize mistrů to ještě stačilo. Odehrál jsem spoustu zápasů za poslední dva roky. Snad nejvíc, co jsem kdy za sezonu měl, a zdraví vydrželo," uvedl robustní házenkář, který měl dříve v kariéře smůlu na zranění. 

Spíš si ubírám, směje se Horák před bundesligovou výzvou

Teď jde do prestižního kolotoče znovu, ale velkou hlavu s tím, jak bude stíhat, si nedělá. "Taky nepředpokládám, že budu v Kielu hrát šedesát minut, i když by to bylo fajn. S většinou hráčů jsme se poměřili na mistrovství Evropy, nějak to dopadne. Oni mají taky jen tři kroky a můžou si klepnout, na tom se nic moc nezměnilo," mávl rukou.

Zvláštní fyzickou přípravu na krok o úroveň výš neplánuje. "Spíš si ubírám," smál se. "Ne, teď vážně, snažím se poslouchat, co mi tělo říká. Poslední dobou víc času věnuju protahování a údržbě těla," sdělil Horák, ale vzápětí přidal další poznámku. "Nejsem jako Jarda Jágr, ten se klouže na bruslích, odrazí se a jede. My musíme ještě běhat," dodal dobře naladěný Horák.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články