Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Házenkáři už mají stoprocentně jistotu postupu na ME

Čeští házenkáři získali jistotu postupu na lednové mistrovství Evropy už před nedělním závěrečným zápasem kvalifikace doma s Bosnou a Hercegovinou. Definitivu jim daly výsledky čtvrtečních dohrávek pátého z šesti kol kvalifikačních skupin. Reprezentanti se minimálně umístí mezi nejlepšími čtyřmi týmy z třetích míst, které na šampionát doprovodí postupující z prvních dvou příček z každé skupiny.

Svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše uhráli v pěti z šesti duelů čtyřčlenné skupiny čtyři výhry a s osmi body vedou tabulku o dva body před druhým Běloruskem a třetí Bosnou a Hercegovinou. Poslední Finsko je bez bodu a naděje na postup.

Podle původních informací měli mít Češi jistotu postupu už po středeční výhře ve Finsku. Evropská házenkářská federace ale pro určení pořadí celků na třetích příčkách započítává jen výsledky s prvním a druhým týmem skupiny, Češi by tak v případě porážky s Bosnou o osm a více gólů mohli klesnout na třetí místo a po odečtu dvou vítězství s Finy mít čtyři body.

Po čtvrtečních zápasech je ale jasné, že nejméně ve skupinách 2, 4, 6 a 7 už týmy na třetím místě nemohou po odpočtu dosáhnout na čtyři body. Ve druhé a čtvrté skupině už bylo jasno před dohrávkami, v šesté skupině pak českému celku nahrály výhry Francie v Litvě a Portugalska v Rumunsku a v sedmé skupině pak vítězství Ruska v Itálii.

Reprezentanti budou v neděli v Ostravě proti Bosně bojovat o udržení prvního místa ve skupině. K tomu si může český celek dovolit i prohrát o jeden gól, případně o dva, pokud zároveň vstřelí alespoň 35 branek. Na třetí místo by národní tým klesl jen v případě porážky o osm a více gólů. Podle Filipa budou jeho svěřenci jednoznačně hrát na vítězství. "Chceme Bosnu doma porazit a skupinu vyhrát," řekl Filip.

Prvenství ve skupině znamená zařazení do prvních dvou výkonnostních košů při losování šampionátu, které se uskuteční 28. června ve Vídni. Na turnaji, jehož hostiteli budou Norsko, Švédsko a Rakousko, se poprvé představí 24 týmů.

Český celek uspěl v šesté z posledních sedmi kvalifikací mistrovství Evropy. Loni na minulém Euru obsadil šesté místo a vyrovnal maximum v samostatné historii.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články