Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Szeged chce na Kašpárkovi stavět. Ale vystřízlivěl jsem, přiznává. V čem tým cepuje španělský kouč?

Stanislav Kašpárek je po roce v Szegedu ošlehaný těžkými zápasy a zjistil, že angažmá v maďarském házenkářském velkoklubu byl velký skok. Český talent, který dnes slaví 23. narozeniny, dostával prostor spíš v domácí soutěži než v Lize mistrů. Reprezentační trenéři se však na něj zase budou spolehát v ofenzivě v závěru kvalifikace o Euro 2020. Přímý přenos zítřejšího utkání ve Finsku sledujte na ČT sport či webu ctsport.cz od 16:55.

Reprezentační spojka Stanislav Kašpárek
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

V říjnu loňského roku řídil spolu s Tomášem Babákem vítězství proti Finsku v Plzni. Na výhře 31:27 se podílel pěti trefami, ale pamatuje si, že to nebyl žádný med. "V podstatě celé utkání jsme kontrolovali, jenže to nebyl náš zápas. Doufám, že teď ve Finsku vyhrajeme i větším gólovým rozdílem. Věřím, že ukážeme, že jsme kvalitnější tým," říká Kašpárek.

K vyššímu vítězství může výrazně přispět. Ve svých 23 letech už je základní pilíř reprezentačního útoku na pravé spojce a zazářil na loňském Euru v Chorvatsku. Vzhledem k tomu, že zatím na tomto postu není první volbou v Szegedu, do reprezentace se na ústřední úlohu těší. 

"Je super zase vidět kluky a pokecat o tom, co se stalo v posledních třech čtyřech měsících. Parta je tu výborná, což můžeme přenést na hřiště," říká dvoumetrová spojka.

Reprezentačním kolegům nejspíš řekne zážitky hlavně z maďarské K&H ligy. V Lize mistrů si tolik nezahrál. "Když jsem šel do Szegedu, čekal jsem, že to nebude takový skok oproti Balatonu. Ale po třech měsících jsem jakoby vystřízlivěl, chce to ještě čas," uznává bývalý hráč Balatonfüredi.

V prestižní Lize mistrů zaznamenal pouze šest branek. Jeho Szeged vypadl ve čtvrtfinále play-off proti pozdějšímu vítězi Final Four Vardaru Skopje. Oba celky jednou vyhrály, Makedonci však měli gólovou bilanci o tři branky lepší. "Sice jsem ke konci sezony nastupoval víc, ale proti Vardaru jsem nehrál. Víceméně jsem letos dostával šanci v maďarské lize," vysvětluje Kašpárek.

Z play-off bojů si užil jen osmifinále proti polské Wisle Plock s reprezentačním parťákem Ondřejem Zdráhalou. Szeged dvojutkání zvládl s přehledem, dvakrát vyhrál s celkovým skóre 45:36.

K potvrzení postupu na Euro stačí i remíza

Čeští házenkáři ve středu sehrají ve Finsku předposlední utkání kvalifikační skupiny o mistrovství Evropy, které příští rok v lednu hostí tři země: Norsko, Rakousko a Švédsko. Nyní čtyřčlennou tabulku vedou se šesti body a i remíza jim potvrdí postup. Poté v neděli v hokejové areně v Ostravě mohou bez nervů sehrát poslední duel kvalifikace proti Bosně a Hercegovině, který je spojený s projektem Handball Celebration, při němž dojde i na vyhlášení nejlepších házenkářů roku.

"Hlavně jsem rád, že jsem se konečně potkal v Lize mistrů s nějakým Čechem. Všichni Španělé a Balkánci na sebe se neustále naráží a já nic. Takže jsme pak zašli na pivko po zápase," usmívá se přerovský rodák, který v Szegedu hraje s balkánskou kolonií devíti hráčů.

O čem byla konverzace u piva? "Vlastně Ondra hraje taky poprvé Ligu mistrů a stejně jako já pod španělským trenérem. Takže se v podstatě učí to stejné co já. Víceméně jsme si vyměňovali zkušenosti, jaké zatím máme s našimi trenéry," culí se Kašpárek.

Jestli totiž napadají levorukého střelce nějaké nedostatky, kterým čelí v maďarském velkoklubu, jde o taktiku. "Musím se naučit španělský herní styl a zapadnout do koncepce, kterou po nás trenér chce," uvědomuje si.

Na Euru 2018 se ještě Kašpárek pral s Maďarem Bódem jako protihráč, teď jsou spolu v Szegedu
zdroj: ČTK/AP autor: Tibor Illyes

Systém má španělský kouč Juan Carlos Pastor pořádně propracovaný. "Je to absolutně do detailů, vše, co se děje na hřišti, má svůj význam. Vše je hrané přesně a všichni vědí, co mají dělat. Španělští trenéři jsou perfekcionalisté," sděluje Kašpárek.

Při rozborech nemůže polevit v koncentraci. "Vše se řeší do detailů u videa a na trénincích, které jsou občas nekonečné," směje se. "Určitě mi vyhovují kratší schůzky, třeba v reprezentaci máme video deset dvacet minut. V klubu třeba hodinu a půl, ale je to asi o zvyku," prohlašuje hráč, který hrál v extralize za Zubří.

Szeged nezvládl obhájit maďarský titul

Profesionální rozbory a přístup nepřináší špatné výsledky, ale Szeged chce samozřejmě ještě víc. Maďarským mistrem se letos stal Veszprém a vystřídal na trůnu právě Pick Szeged, který ovšem ovládl základní část. "Z týmového hlediska jsou to smíšené pocity. Vyhráli jsme jen maďarský pohár. Final Four Ligy mistrů nám uteklo a prohráli jsme i finále ligy s Veszprémem. Chtělo to víc, co si budeme nalhávat," krčí Kašpárek rameny.

Maďarský rival naopak došel do finále Ligy mistrů, kde nestačil 24:27 na Vardar. "A to jsme letos s Veszprémem z pěti utkání tři vyhráli. V základní části se nám proti němu dařilo a ve finále v poháru jsme ho také porazili. Jen ve finále ligy přišla remíza a porážka, jenže to je to nejdůležitější. Rozpočtově je Veszprém ještě jinde, v Maďarsku je jednička, ale už se mu přibližujeme," hlásí Kašpárek.

Sílící Szeged se projevuje i na přestupovém poli. V průběhu sezony se domluvil na angažmá s s navrátilcem do klubu a reprezentačním brankářem Rolandem Miklerem. Další posilou je chorvatská pravá spojka Luka Stepančič z PSG, tedy přímý konkurent Kašpárka.

"Kluby, jako jsme my, mají na všech spojkách tři hráče. Věděl jsem, že někdo přijde, otázkou bylo kdo. Jestli chci hrát víc, musím být lepší jak on, je to jednoduché. A Mikler bude velká posila," myslí si český reprezentant.

Jisté je, že u dalšího rozvoje Szegedu bude až do roku 2021. Maďarský celek v něm vidí potenciál, a tak s ním v březnu prodloužil smlouvu. "V půlce sezony jsme se o smlouvě bavili a obě strany se domluvily, že chtějí pokračovat. Nechtějí mě pustit," osvětluje Kašpárek. O hostování, aby měl větší vytížení, nebyla řeč. "Zápasů je hodně. Hrajeme Ligu mistrů, maďarskou ligu a pohár," připomíná česká naděje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články