Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nejvytíženější brankářka Eura udivuje. Proti Ruskám jsem měla i kliku, říká skromně Kudláčková

Poprvé v roli jedničky na vrcholné akci? Žádný problém. Petra Kudláčková působí v brance národního týmu na mistrovství Evropy v Dánsku velice jistě a dává šanci českým házenkářkám na bodový zisk proti favoritkám. Druhý povedený výkon předvedla při porážce 22:24 proti olympijským vítězkám z Ruska. Na turnaji má zatím nejvíce zákroků a je nejvytíženější.

Reprezentační brankářka Petra Kudláčková
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ludvig Thunman

"Mám strašně smíšené pocity. Opět jsme předvedly naprosto odhodlaný a bojovný výkon, který si zasloužil aspoň bod. Za tím si budu stát. To, že jsem něco chytila, je také spolupráce s holkama a od toho na hřišti jsem. Mrzí mě, že to aspoň k bodu nevedlo," pokrčila rameny reprezentační gólmanka.

Proti Ruskám se mohla pyšnit úspěšností zákroků 40 procent, ze 40 střel pokryla 16. "Musím přiznat, že jsem měla i kliku. Když vás pár míčů trefí, pak se na to navazuje líp a líp. A měla jsem opravdu druhý zápas výbornou pomoc od obrany," pochválila opět kolegyně.

Klíčové pro vývoj utkání bylo, že se Češkám nepovedlo ve druhém poločase srovnat. Od stavu 18:19 několikrát útočily na vyrovnání, ale gól nedaly a po dlouhých sedmi a půl minutách bez branky se prosadily Rusky. 

"Měly jsem vždy tu stejnou sekvenci. Udělaly jsme pár chyb v útoku a následovaly rychlé protiútoky. Šlo o nejjednodušší góly, které soupeř mohl dát, protože jinak se na naši postavenou obranu celkem trápily," sdělila hráčka švédského Kristianstadu.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky prohrály na ME i druhý zápas

Ve zmíněné dlouhém úseku bez gólu Kudláčková několikrát tým podržela v situacích jedna na jednu, pro Rusky to byla nezvyklá pasáž. "Mají ohromnou kvalitu. Občas jejich akce a střely byly masakr. Na druhou stranu asi i olympijským vítězkám se rozklepou nohy, když se s nějakými Češkami v nějaké 50. minutě tahají. Když jim to brankářka pochytá, střílí se jim hůř a hůř," povídala odchovankyně Slavie Praha.

S novou situací, kdy je v brankovišti reprezentace volbou číslo jedna na velké akci, se sžívá dobře. V Herningu je s týmem i sportovní psycholog, který jí pomohl se mentálně připravit na turnaj. 

Kudláčkové pomáhá i příprava s mentálním koučem

"V repre byla vždycky ta druhá hráčka, která to hasila a v podstatě nechytala šedesát minut. Doufali jsme, že to uhraje. Dobře se připravila také s mentálním koučem. Konzultovala všechny situace i s trenérem brankářů. Jsem hrozně rád, že se jí ty dva zápasy takto vydařily," těší přístup Kudláčkové trenéra Jana Bašného.

Šestadvacetiletá brankářka na Euru zatím do branky kolegyni Sabrinu Novotnou nepustila. "Od okamžiku, kdy přišla zpráva, že je Lucka Satrapová zraněná, tak jsem si s prominutím fakt nadělala do gatí. Věděla jsem, že bude potřeba i tu mentální přípravu, nastavit se na to. Je to úplně něco jiného jít do turnaje jako jednička. Být bojeschopná a holkám pomoct," přiznala Kudláčková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články