Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Srdnatý vzdor nestačil, házenkářky prohrály na ME také s Ruskem

Po čtvrteční porážce se Švédskem se ženská házenkářská reprezentace postavila na evropském šampionátu dalším favoritkám a také tentokrát se před nimi musela sklonit. Olympijským vítězkám z Ruska podlehla těsně 22:24. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného ještě deset minut před koncem útočily na bodový zisk, ale závěr vyšel lépe zkušenějším soupeřkám.

Česká házenkářka Kamila Kordovská (čelem) se povzbuzuje s Markétou Jeřábkovou
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Ludvig Thunman

Bašný hráčkám vysekl poklonu. "Zápas byl dobrý. Nějaké detaily bohužel rozhodly, trošku tam byly vidět chyby z nevyzrálosti, je to škoda. Kdybychom byly olympijské vítězky my, třeba by to dopadlo jinak," řekl Bašný.

"Štve mě, že jsme s nimi hráli takhle, a nemáme ani bod. Ale to, že si holky dodaly takové sebevědomí v tom, že jsou schopny hrát s olympijskými vítězkami do 60. minuty, to je velice zvedne. Polovinu zápasu hrály mladé holky a byly schopné to uhrát," dodal.

Český celek je po dvou kolech čtyřčlenné skupiny v Herningu bez bodu a v pondělí proti Španělsku bude odvracet vyřazení z turnaje. K postupu potřebuje zvítězit. Do další fáze, která se hraje ve dvou šestičlenných skupinách, projdou první tři týmy. Na minulém Euru před dvěma lety obsadily Bašného svěřenkyně 15. místo.

"Věděli jsme, že budeme ve hře o postup až do posledního zápasu základní skupiny. Budeme se snažit hrát tak, abychom Španělky přehráli a vyhráli jsme," uvedl Bašný.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky prohrály na ME i druhý zápas

Národní tým už proti Švédsku předvedl dobrý výkon a dlouho útočil na body. Reprezentantky se nezalekly ani jednoho z nejlepších celků současnosti Rusek, které mají medaili z posledních tří velkých akcí. Před čtyřmi lety vyhrály olympijské hry, na minulém Euru obsadily druhé místo a na loňském světovém šampionátu vybojovaly bronz.

Češky vstoupily do zápasu výborně a na začátku 15. minuty po trháku Kordovské získaly nečekané vedení 8:5. Trenér Rusek si vzal oddychový čas a jeho svěřenkyně ztrátu bleskově dotáhly. Favorit si pak udržoval mírný náskok a v poločase vedl o dva góly.

I po pauze předvádělo Bašného družstvo výkon na hranici možností a vítězky poslední olympiády nečekaně trápilo, přestože jim z nejrůznějších důvodů chybělo pět hráček včetně kapitánky Korešové a brankářské jedničky Satrapové.

Její náhradnice mezi tyčemi Kudláčková se stejně jako proti Švédkám rozchytala k výbornému výkonu a držela týmu naději na senzační bodový zisk. Ve 42. minutě Kvášová srovnala na 17:17 a za chvíli přišly zřejmě klíčové chvíle.

Od stavu 18:19 Češky několikrát útočily na srovnání, ale gól nedaly a po dlouhých sedmi a půl minutách bez branky znovu pohnula ukazatelem skóre Ruska Samochinová. Výběr sborné vzápětí odskočil na rozdíl tří tref a očekávanou výhru už uhájil.

"Jestli jsme za stavu 18:19 měli čtyři balony my, tak Rusky je měly taky. Celou druhou půli jsme byli za nimi. Možná kdybychom v tenhle moment vyrovnali, Rusky by možná byly ještě víc pod tlakem a vypadalo by to jinak. Ale těžko říct," dodal Bašný.

ČR - Rusko 22:24 (13:15)

Sestava a branky ČR: Kudláčková, Novotná - Knedlíková 3, Konečná, Maňáková 1, Kvášová 2/1, Polášková 3, Kordovská 1, Mikulášková, Hurychová 1, Šustková, Marčíková 2, Zachová, Kovářová 1, Jeřábková 6/2, Malá 2. Rozhodčí: M. Sáová, V. Sáová (obě Portug.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 3/2. Vyloučení: 3:3. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články