Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Hnilička chce vyjednat výjimky pro golf a cyklistiku. Ztráty jdou do miliard

Pokud by současná omezení pro sport, která vláda zavedla v rámci opatření proti šíření koronaviru, platila do konce června, přišly by veřejné finance o šestnáct miliard korun. Vyplývá to z výsledků modelové studie Národní sportovní agentury (NSA). Její předseda Milan Hnilička by také rád pro některé sporty zároveň vyjednal v rámci nouzového stavu výjimku. "Utáhli jsme šrouby, teď bychom mohli začít s uvolňováním," nastínil. Tento i další rozhovory najdete nově také v audio verzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás.

zdroj: ČT24

Sportovní život v Česku se podobně jako po celém světě prakticky zastavil. Jsou uzavřená vnitřní i venkovní sportoviště a lidé jsou odkázáni na pohyb doma a v přírodě.

"Teď se ukazuje, jak je sportování pro obyvatele důležité. Když jsme teď zavření doma či v práci, zjišťujeme, jak nám pohyb chybí a je důležitý i pro psychickou stránku," řekl Hnilička.

Ten se proto za NSA snaží vyjednat přes ministerstvo zdravotnictví možnost sportovat v otevřených sportovištích. "Nabízí se golf, cyklistika nebo jakási turistika, což se už dnes děje," uznal.

Úkolem agentury je podle něj, aby "bušila na dveře ministerstva a v rámci možností a důsledného posouzení krizového stavu mohla uvolnit některá sportoviště".

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Podobně jako v jiných sektorech české ekonomiky se i ve sportu počítají ztráty. "Ekonomické dopady pro sportovní prostředí jsou opravdu drtivé," řekl Hnilička v rozhovoru pro ČT sport.

Ztráty nemá jen samotný sport, ale i veřejné finance. "Podle vnitřní modelové studie, kdyby tato opatření byla až do 30. června, tak by vypadlo zhruba 16 miliard z dopadů sportu do veřejných prostředků," vyčíslil Hnilička.

Termín trvání omezení nemusí odpovídat aktuálnímu vývoji situace, agentura konec června zvolila jako základ pro výpočty, kterými chce argumentovat při jednáních s vládou. Chce zabránit tomu, aby koronavirová krize vedla ke krácení finančních prostředků naplánovaných pro sport.

Milan Hnilička:

"Bylo správné, že jsme utáhli šrouby, i jiné státy k nám v těchto opatřeních vzhlížejí. Teď by možná mohl být prostor pro uvolňování. Jen navrhujeme za sportovní prostředí, aby se sportování lehce uvolnilo v rámci respektování těchto opatření."

"Budeme bojovat za to, aby se prostředky do sportu v téhle době nesnižovaly. Pro nás je v tuhle chvíli nejdůležitější, abychom udrželi v rámci možností rozpočet na rok 2020, tedy 8,5 miliardy celkem ze státní kasy," uvedl Hnilička.

Považuje za důležité i navzdory krizi investovat peníze do sportu. "I Itálie, kde ty dopady pandemie jsou neskutečné, dokázala v této době najít 400 milionů eur (cca 11 mld. Kč), aby podpořila sportování obyvatel. Švýcarsko přispělo injekcí 100 milionů franků (asi 2,5 mld. Kč) - 50 milionů na elitní sport, 50 milionů na sport pro všechny. Nesmíme být pozadu a musíme si uvědomit, že je důležité i v této těžké době investovat peníze do sportu."

Kvůli letošnímu čerpání státních dotací na sport se představitelé agentury v týdnu sejdou se zástupci ministerstva školství, které má pro rok 2020 ještě rozdělování peněz na starosti. Je třeba řešit například nevyčerpané prostředky z programu na reprezentaci a jejich možný převod na jiné účely, třeba na ztráty pořadatelů velkých sportovních akcí. "Sejdeme se v rámci jakéhosi krizového štábu," uvedl Hnilička.

Milan Hnilička
zdroj: ČTK

Obrovské ztráty počítají například organizátoři Světového poháru v biatlonu. "Konal se bez diváků. Sportovně to nebylo úplně šťastné, ale nakonec se to ukázalo jako prozíravé opatření.Také odsunutá olympiáda a s ní související spousta zainvestovaných peněz skrze Český olympijský výbor. Máme několik akcí, které se pravidelně konaly a musely být odsunuty," dodal.

Na stránkách agentury jsou informační materiály pro sportovní kluby, svazy a další zaměstnavatele ve sportu, kteří mohou stejně jako jiné zasažené firmy využít podporu ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva financí. "Víme, že je 25 až 30 tisíc přímých zaměstnanců ve sportu. V návazných úvazcích je 170 tisíc pozic," přiblížil Hnilička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články