Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Hnilička hájí Národní radu pro sport: Chtěli jsme zasáhnout všechny oblasti, Štěpánek má zkušenosti

Přivést děti ke sportu a posílit infrastrukturu v malých městech. Nejen to je jedním z cílů Národní sportovní agentury, v jejímž čele stojí někdejší hokejový reprezentant Milan Hnilička. Nastavení dotací a rozvoj českého sportu s ním bude do budoucna konzultovat i poradní orgán, ve kterém zasednou mimo jiné Jaromír Jágr či Pavel Nedvěd. "Potřebujeme v téhle republice zabrat," říká Hnilička, který je přesvědčen, že Národní rada pro sport k tomu může pomoci.

Milan Hnilička
zdroj: ČTK

Rada bude mít celkem sedmadvacet členů. Vedle stále aktivního hokejisty Jágra a jednoho z hlaních členů vedení italského velkoklubu Juventus Turín Nedvěda i oštěpařku Barboru Špotákovou, trenéra Jana Železného a bývalého tenistu Radka Štěpánka.

V radě pro sport zasedne ale i někdejší běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, která byla coby šéfka organizačního výboru libereckého světového šampionátu lyžařů spojována s obřími dluhy ve výši až sta milionů korun, které po mistrovství světa v Liberci v roce 2009 zbyly.

"Požadavek sportovního prostředí byl, aby měl své zástupce nejdříve přímo v agentuře. To nám nepřišlo rozumné. Hledali jsme kompromis v počtu členů, aby byly zasaženy všechny oblasti," vysvětluje Hnilička v pořadu Interview ČT24.

V radě také usednou šéfové velkých sportovních svazů - Martin Malík za fotbal, Tomáš Král za hokej či Libor Varhaník za atletiku. Sport handicapovaných bude zastupovat bývalý cyklista Jiří Ježek.

V Národní radě pro sport budou i zástupci samospráv a školního a univerzitního sportu nebo poslanci. Třeba šéf českého biatlonu Jiří Hamza ale už dříve v Otázkách Václava Moravce uvedl, že agentura by měla být ryze apolitická.

"Agentura musí vše připravit pro Národní radu, zaslat jí to k nahlédnutí a nominanti oblast posoudí a prodiskutují na plénu rady," nastiňuje Hnilička, jak bude rada v praxi fungovat.

"Nemůžeme po nich chtít každodenní práci, ale jsou tam lidé se zkušenostmi. Jako třeba Radek Štěpánek. Někteří jsou zapojeni přímo ve svých klubech, jako Pavel Nedvěd nebo Jarda Jágr. Skrze sport naše republika je proslavena po celém světě" doplňuje Hnilička.

Ten si vybral více spolupracovníků než patnáct, které mu ukládá zákon. S řadou z nich bývalý hokejový brankář podle svých slov intenzivně pracuje od doby, co se rozhodl jít do politiky ve sportovní oblasti.

"Poradní orgán je poměrně důležitá věc a nemyslím si, že je to systémově špatně. My potřebujeme v téhle republice zabrat," nabízí vizi.

"O těchto lidech jsem přesvědčen, že mi pomůžou, abychom nastavili infrastrukturu do pozice, že místa budu umět plánovat. Peníze chybí, hlavně u trenérů a lidí, kteří pracují s našimi dětmi. Prioritou jsou děti, infrastruktura v malých městech. Priorita je spodek pyramidy, podpořit základní články," vysvětluje Hnilička.

Jednou z věcí, které z minulosti vidí jako zásadní pro to, že se sportovní odvětví zanedbávalo, byla velká fluktuace v čele ministerstva školství a tělovýchovy. "Sportu to strašně ubližovalo. Když každý přišel s něčím jiným, pro sportovní organizace to bylo hrozně složité," říká Hnilička.

Agentura, jejíž sídlo je v pražských Vysočanech, má aktuálně zhruba dvacet zaměstnanců. "Probíhají výběrová řízení na obsazení zaměstnanců. Začínáme připravovat dotační programy pro rok 2021," tvrdí Hnilička.

Kritikům dosavadního malého pracovního progresu v rámci agentury Hnilička argumentuje: "Je to opravdu náročná agenda. Jsou tam zákonné lhůty při výběrových řízeních, která můžeme dodržovat. Takhle jsme to naplánovali, věděli jsme, že to kvůli služebnímu zákonu bude trvat."

Příští rok by zaměstnanců mělo být až šedesát. Částečně se jedná o pracovníky, kteří měli na starost agendu sportu na ministerstvu školství. "Tenhle úřad se bude věnovat čistě sportu. Má svou rozpočtovou kapitolu. Ministerstvo školství mělo odbor čistě pro sport a to nebyla důstojná role pro sport," myslí si Hnilička.

Všichni zaměstnanci ze sportovního odboru se ale do Vysočan stěhovat podle něj nebudou. "Nejsou to titíž lidé, některá místa přecházejí neobsazená. Agentura bude vypisovat až 8500 dotačních žádostí, takže to má svou logiku. My jsme tady pro sportovní prostředí, kraje a obce. Chceme nabídnout dotační tituly z centrální úrovně."

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články