Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Norky opět neskórovaly a flirtují s vyřazením, Filipínky oslavují historickou výhru

Druhé utkání na mistrovství světa, druhé bez vstřeleného gólu. Favorizované fotbalistky Norska po senzační porážce s Novozélanďankami remizovaly bez zraněné hvězdy Ady Hegerbergové se Švýcarkami 0:0 a balancují na hraně vyřazení. Ve skupině A jsou poslední a před závěrečným duelem mají nejhorší výchozí pozici. I proto, že jejich příští soupeřky z Filipín poprvé v historii na šampionátu zvítězily, konkrétně 1:0 nad domácími Novozélanďankami.

Novozélanďanky pod vedením české trenérky Jitky Klimkové na skalp favoritek nenavázaly a Filipínky si tak při první účasti na šampionátu připsaly premiérovou výhru.

O první filipínský gól, který byl zároveň vítězný, se postarala hlavičkou ve 24. minutě Sarina Boldenová. Spolupořadatelky MS se v hlavním městě Wellingtonu tlačily za vyrovnáním a dvě velké šance měla Jacqui Handová. V 64. minutě ale orazítkovala tyč a čtyři minuty poté byla odvolána její gólová hlavička kvůli předchozímu těsnému ofsajdu.

V čele skupiny A jsou i proto se čtyřmi body Švýcarky. Norky musely do vzájemného utkání nastoupit bez hvězdné Hegerbergové, která si při rozcvičce poranila tříslo. K šanci na postup do osmifinále musí Seveřanky v závěrečném měření sil bezpodmínečně porazit Filipínky, Švýcarkám bude v neděli s Novozélanďankami stačit i remíza.

Phairová se stala nejmladší hráčkou historie MS

První kolo zápasů zakončilo v Sydney střetnutí ve skupině H, v němž Kolumbie porazila 2:0 Jižní Koreu.

Jihoameričanky rozhodly o vítězství už v prvním poločase: ve 30. minutě otevřela skóre z pokutového kopu Catalina Usmeová a devět minut nato přidala pojistku Linda Caicedová. Střela osmnáctileté útočnice Realu Madrid, které byla v patnácti letech diagnostikována rakovina vaječníků, propadla korejské brankářce Jun Jong-kul mezi rukama.

Jako střídající hráčka zasáhla do utkání v korejském dresu americká rodačka Casey Phairová a 26 dnů po 16. narozeninách se stala historicky nejmladší účastnicí světových šampionátů.

Mistrovství světa fotbalistek v Austrálii a na Novém Zélandu:

Skupina A:
Nový Zéland – Filipíny 0:1 (0:1)
Švýcarsko – Norsko 0:0

Skupina H:
Kolumbie – Jižní Korea 2:0 (2:0)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články