Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Zemanův syn, kontroverzní muž i fotbalový génius. Legendární Totti slaví čtyřicet

Klubová věrnost se v moderním fotbale už příliš nenosí. Přesto i v současnosti lze najít výjimky, které odolaly vábení peněz a největších týmů. Vzorovým příkladem je Francesco Totti, který slaví čtyřicáté narozeniny. Legenda AS Řím se ve své kariéře, v níž hrál důležitou roli i Zdeněk Zeman, proslavila několika kontroverzními momenty, ale především fotbalovou genialitou, kterou v italské lize nadále prokazuje. O víkendu se stal teprve druhým hráčem v Serii A s 250 vstřelenými góly.

Francesco Totti slaví vstřelenou branku s fanoušky
zdroj: ISIFA/AFP autor: ANDREAS SOLARO

V neděli v zápase proti Turínu začal pouze mezi náhradníky. Po nepovedené první půli ze strany AS Řím ho však trenér poslal na hřiště a v pětapadesáté minutě se to stalo. Hosté dostali výhodu pokutového kopu, ke které se postavila právě legenda klubu a nemýlila se. Znamenalo to snížení na 2:1 a hlavně 250. Tottiho gól v Serii A, což se mu povedlo teprve jako druhému hráči. Dal si tak předčasný dárek k úterním narozeninám.

"Je to náš Petr Pan. Odmítá fotbalově zestárnout, což je výborné. Je to neuvěřitelný hráč a já doufám, že se bude i nadále cítit jako mladík, když přijde na hřiště. Francesco je součástí historie Říma, římské rodiny a on je AS Řím. Vždy bude součástí klubu," prohlásil na adresu legendy týmu ředitel římského klubu Mauro Baldissoni.

Totti si díky rekordnímu zásahu připsal do životopisu další velký úspěch. Římský rodák, který v seniorském fotbale nikdy nehrál za jiný klub než za AS, ovládl jednou Serii A a dvakrát domácí pohár i superpohár. S italskou reprezentací pak vybojoval zlato na mistrovství světa 2006 a mistrovství Evropy do 21 let v roce 1996.

S úspěchy římské "desítky" se pojí také česká stopa. Byl to totiž Zdeněk Zeman, který se stal klíčovou postavou při cestě Tottiho mezi nejslavnější světové hráče historie. V první části sezony 1996/97 se tehdy velkému talentu nedařilo a byl blízko odchodu na hostování do Sampdorie. S příchodem Zemana na lavičku Giallorossi ale přišel velký obrat.

Český kouč, který je znám zálibou v ofenzivním stylu, na Tottiho vsadil a ten se mu za důvěru odvděčil. Výkonnostně i přístupově se zvedl a začalo mu to i střílet. Během chvíle se stal klíčovou postavou sestavy, za což byl v pouhých 22 letech odměněn kapitánskou páskou. Díky tomu se stal vůbec nejmladším kapitánem v historii Serie A.

Že mezi Zemanem a Tottim je výjimečný vztah a chemie platí dodnes. "Totti je jako můj syn. Jako hráč je velmi nečitelný a dokáže udělat s míčem to, co nejméně čekáte," chválil dva roky zpátky Zeman svého bývalého svěřence.

Slavný kouč Arrigo Sacchi si dokonce myslí, že kdyby český trenér vydržel na lavičce římského celku déle, z italské legendy by byl ještě lepší hráč. "Zeman ho miloval a mohl ho posunout ještě mnohem výš. Totti toho celkově mohl dokázat více, kdyby ho v Římě nevedli někteří trenéři, kteří byli mnohem konzervativnější," prozradil.

Plivance, červené karty a ostrá slova

Aby vše ovšem nebylo tak růžové, Tottiho kariéra je nabitá i celou řadou kontroverzních momentů. Podobně jako spousta jiných géniů, i on občas během mládí, ale i v pozdější době měl několik chvil, nad kterými zůstal rozum stát.

Il Capitano, jak se Tottimu říká, totiž nikdy neměl daleko k tomu, aby v zápase předvedl zákeřný zákrok. Stačilo, aby se v něm nahromadilo trochu více emocí, a situace často končila tvrdým faulem či úderem loktem. Kromě gólů proto nasbíral i spoustu červených karet. 

Mnohým se rovněž vybaví Euro 2004. Totti, největší hvězda italského týmu, v úvodním zápase proti Dánsku poplival Christiana Poulsena, za což si vysloužil trest a do turnaje, kde squadra azzura vypadla v základní skupině, už nezasáhl.

Totti se vyznačuje také "ostrým" jazykem. Nebojí se pouštět do slovních přestřelek s protihráči a dokonce i vlastními trenéry. Během jarní části sezony tak neměl daleko ke konci po hádkách s Lucianem Spallettim, jenž legendu AS odstavil na druhou kolej.

Ze své pozice klidně zkritizuje i dění ve fotbale. V červenci se pustil do fotbalistů, kteří na rozdíl od něj často mění klub. "Sport se strašně změnil. V současnosti už není mnoho fotbalistů, kteří jdou za svým srdcem. Vybírají si kluby podle toho, zda mohou vyhrát víc či vydělat víc. Jsou jako nomádi. Jdou jen za penězi," prohlásil.

Miláček fanoušků, rekordy a naprostá věrnost

Kontroverzní část tedy k Tottimu patří. Nad ní ale ční ta fotbalová a lidská. Charismatická legenda italské kopané vždy ráda pomáhala lidem. Byl ambasadorem UNICEF a účastnil se i dalších charitativních akcí. Nikdy neměl ani problém setkat se s fanoušky, kteří ho v Římě milují. Není nikterak neobvyklé, že někteří z nich mají na těle dokonce tetování s Tottiho podobiznou.

Spoustu radostí jim pak dělal i na hřišti, kde kromě týmových úspěchů slavil i individuální sukcesy. Ve 763 zápasech za Řím nasázel 306 branek. Dvakrát se stal nejlepším fotbalistou italské ligy, dostal se do All-Star týmu MS i ME, v domácí soutěži se stal nejlepším střelcem i nahrávačem a v sezoně 2006/07 získal Zlatou kopačku pro nejlepšího evropského střelce.

Je nám líto, video expirovalo.
Legendární Totti slaví čtyřicáté narozeniny

"Standardky, asistence, zakončování a góly. Totti měl vždycky preciznost jako basketbalista Michael Jordan," vyzdvihl jeho schopnosti Sacchi.

Není tak překvapivé, že kolem Tottiho během kariéry kroužila celá řada zájemců. Il Capitano, který v klubu začal působit už jako mládežník a drží v AS celou řadu rekordů, však nikdy vábení jiných celků nevyslyšel.

"Když jsem byl fotbalovým ředitelem Realu Madrid, Zidane nám řekl, že brzy skončí. Šel jsem tedy za prezidentem Florentino Perézem a řekl jsem mu: 'Jediný, kdo ho může nahradit, je Totti.' On však nikdy Řím opustit nechtěl," prozradil Sacchi.

Totti tak už dlouhých 24 let válí v dresu AS a minimálně ještě tuto sezonu bude. Ať už ale v létě skončí, či své působení ve vrcholovém fotbale protáhne, jedno navždy zůstane. Totti byl, je a bude císařem Říma a jen těžko se bude v moderním fotbale hledat jemu podobný.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články