Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Totti: Současní fotbalisté jsou jako nomádi. Jdou jen za penězi

Řím – Vydržet pár sezon, udělat si jméno a poté přestoupit do lepšího a bohatšího týmu. Taková je v současnosti praxe v elitních fotbalových ligách. Hráčů, kteří kariéru zasvětí pouze jednomu klubu, je tak už velmi málo. Vzorovým příkladem takového fotbalisty však nadále zůstává legenda AS Řím Francesco Totti, jemuž se nynější poměry vůbec nelíbí. "Sport se strašně změnil. Vše je zaměřeno na peníze," řekl.

Francesco Totti slaví vstřelenou branku s fanoušky
zdroj: ISIFA/AFP autor: ANDREAS SOLARO

Nechybělo mnoho a od nové sezony mohl Francesco Totti poprvé v seniorské kariéře obléci jiný dres než ten římský. Trenér AS Luciano Spalletti legendu klubu skoro nestavěl a mluvilo se o jejich sporech. Devětatřicetiletý kanonýr však v závěru ročníku i přes nízkou minutáž ukázal svoji fotbalovou genialitu. Nasázel čtyři branky a od klubu si nakonec vysloužil novou smlouvu.

Totti si tak prodlouží působení v hlavním městě. V AS hraje již od roku 1992, což je v současné kopané naprostá anomálie. Většina jiných hráčů napříč elitními soutěžemi mění dres poměrně často, což se útočníkovi, jenž celou kariéru zasvětil pouze jednomu týmu, vůbec nelíbí a do svých kolegů se pustil.

"To je rozdíl mezi mnou a ostatními. V současnosti už není mnoho fotbalistů, kteří jdou za svým srdcem. Vybírají si kluby podle toho, zda mohou vyhrát víc či vydělat víc. Jsou jako nomádi. Jdou jen za penězi," pustil se do tvrdé kritiky Totti pro Gazzettu World.

Hráč, který s AS Řím vyhrál za celou kariéru jeden ligový titul, přitom během kariéry měl nabídek nespočet a v dobách největší slávy ho lanaři Real Madrid či anglické kluby. Totti však podobně jako Daniele De Rossi zůstal vždy věrný celku z hlavního města.

"Kdyby mi šlo o peníze, tak bych z Říma odešel před deseti lety. Vydělal bych víc než mám nyní v Římě. Pro mě je však na prvním místě vášeň než vydělaná suma," prozradil útočník, jenž v dresu Říma nasázel v lize 248 branek.

Na konci loňského ročníku to však vypadalo, že Totti přece jenom poprvé v kariéře změní dres. Sám útočník si uvědomuje, že neměl k odchodu daleko. Nakonec se ale dočkal setrvání v milovaném celku.

"Přemýšlel jsem o Americe, ale vždy jsem chtěl zůsat v Římě," prozradil. Spekulovalo se i o možnosti odchodu do Číny, ale nad tou vítěz mistrovství světa z roku 2006 nikdy neuvažoval. "Ani si to nedokáži představit. Bylo by to pro mě hodně těžké, speciálně s mojí mentalitou," řekl útočník, jenž za vzestup kariéry děkuje kouči Zdeňku Zemanovi.

Legendě italské reprezentace se kromě přestupové politiky a honbou za penězi v moderním fotbale nelíbí ani počet cizinců, kteří za celky hrají. Například v základní sestavě Giallorossi v posledním duelu minulé sezony proti AC Milán nastoupili pouze tři Italové a z deseti náhradníků byli z Apeninského poloostrova pouze dva.

"Kdyby to bylo na mě, vrátil bych se do starých časů, kdy byly povoleni maximálně dva cizinci na tým. Zbytek by byli Italové. V našem týmu už nemluvíme ani pořádně italsky. Mluvíme anglicky. Hráči, trenéři i další mluví jen anglicky. Všichni jsou nyní cizinci," podotkl.

Totti se nyní připravuje s týmem v Americe a chystá se na svoji další sezonu. Ta už však pro něj bude asi poslední. "Doufám, že budu hrát do samotného konce a doufám, že s Římem dosáhneme na něco velkého. Vím, že to nebude lehké, ale rád bych uzavřel kariéru vítězstvím," dodal.

Pravdou ale zůstává, že u Tottiho člověk nikdy neví. Jeden z posledních věrných se tak možná v příští sezoně opět objeví na soupisce AS. To však ukáží až další měsíce.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články