Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zadlužená Barcelona. Největší finanční skandál ve fotbale, tvrdí španělská média

I ti velcí mohou mít problémy... a o to větší. Katalánský kolos z Barcelony je toho příkladem. Španělská média řeší zejména finanční situaci týmu, který patří ke klenotům světové fotbalové scény a nový šéf bude mít hodně starostí, jakou léčbu zvolit. Označují to za největší finanční skandál tamního fotbalu.

Zklamaný Lionel Messi po utkání v Granadě
zdroj: REUTERS autor: Jon Nazca

Barcu tíží gigantický dluh – v přepočtu přes třicet a půl miliardy korun. Ovšem specializovaný fotbalový web marca.es je přesvědčen, že to existenci klubu nehrozí. Barcelona má dost majetku, včetně fotbalistů. I když hlavní hvězdu Lionela Messiho, který se v létě chystá k odchodu, by musela prodat pětkrát, aby splatila své závazky.

I setrvání dalších opor je v ohrožení. A tak nejspíš kvůli splácení dluhů brzy odejde i některá z dalších opor - Antoine Griezmann, Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé nebo Frenkie de Jong, zatímco s velkými a drahými posilami se moc počítat nedá.

Za hlavního viníka neutěšené ekonomické situace katalánského velkoklubu je považován Josep Maria Bartomeu. Španělský podnikatel, který klubu šéfoval šest let a loni rezignoval, odkládal mnoho plateb a nyní jeho resty slavný klub zejména kvůli pandemii dohnaly.

Je nám líto, video expirovalo.
Messi už zase dává góly za Barcelonu

Barceloně by mohl pomoci řešit nepříjemnou situaci nový stadion, který by generoval víc příjmů. Jenže tohle řešení finanční krize je nyní v nedohlednu.

Proto se dá očekávat, že Barca bude prodávat, aby měla peníze na mírnou obměnu kádru, a posily bude hledat hlavně mezi fotbalisty, jimž končí smlouva, protože ti se dají koupit levně. Ovšem klub podle cope.es dluží i 126 milionů eur (téměř 3,3 miliardy korun) za fotbalisty, z nichž někteří už v Barceloně ani nejsou, a další termíny splátek se blíží. Takže přituhuje.

Trenér Ronald Koeman ví, v jaké situaci klub je. "Finanční problémy přinesl covid a Barca trpí také nedostatkem cestovního ruchu," říká nizozemský kouč, který ještě jako hráč sám oblékal dres Barcelony. Fotbalistů se však podle něho problémy nedotýkají, i když přistoupili na snížení svých mezd. A na otázku, jestli hráčům chodí výplaty včas, Koeman neodpověděl jasně. "Nevím, jestli je to pravda. Budu se muset zeptat," řekl k dotazu, že fotbalisté čekají už půl roku na výplaty.

V polovině La Ligy je katalánský celek až třetí, tři body za Realem a deset za Atléticem, které má ještě o zápas méně. Ve špatných časech ale doufá v úspěch ve Španělském poháru. Už proto, že právě z něho už vypadli jeho dva největší soupeři, takže cesta k trofeji je otevřená. A Koeman také neukazuje příliš velké sebevědomí, když řekl: "Ale další silné týmy v poháru ještě zůstaly."

Barcelona je zkrátka zralá na resuscitaci, a ta po odchodu Bartomeua čeká dalšího předsedu klubu, který by měl být zvolen co nejdříve.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články