Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ve hře vstupenka do Evropy i konec čekání. Slavia ve finále poháru vyzve Jablonec

Domácí pohár pozná nového šampiona. Ve finále mezi Slavií a Jabloncem hraném na vyprodaném stadionu v Mladé Boleslvi však nepůjde pouze o ukončení čekání na triumf v soutěži. Vítěz si může rovněž zajistit vstupenku do základní skupiny Evropské ligy. To za předpokladu, že v lize neobsadí první dvě pozice, což hrozí zejména u Pražanů. Z jejich úspěchu by se tak mohl případně radovat třetí tým nejvyšší soutěže. Přímý přenos sledujte na ČT sport od 19:50. Web ctsport.cz nabídne textový on-line přenos.

Jablonec - Slavia
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Úřadující ligový mistr z Edenu postoupil do finále poprvé po 16 letech a bude usilovat o osmý triumf. Naproti tomu Severočeši si o trofej zahrají potřetí za poslední čtyři sezony, minulé dva pokusy jim ale nevyšly a pohár dosud vyhráli jen dvakrát.

Oba týmy mají nakročeno do evropských pohárů i z ligy. Slavia figuruje tři kola před koncem soutěže na druhé příčce, která znamená kvalifikaci Ligy mistrů, a ztrácí šest bodů na vedoucí Plzeň, Jablonec je čtvrtý.

Vítěz finále si zajistí postup do základní skupiny Evropské ligy (EL). Pokud se však umístí v lize na příčkách zaručujících Ligu mistrů, půjde přímo do skupiny EL třetí tým z ligy, což je aktuální především u Slavie. V případě, že se vítěz finále udrží v lize mezi nejlepší čtyřkou, čeká kvalifikace EL i pátý tým z ligy.

Finále poháru bylo tématem i nového dílu Fotbal fokus podcastu:

Slavia od roku 1994 vyhrála všechna tři pohárová finále v letech 1997, 1999 a 2002 a stoprocentní úspěšnost by Pražané rádi udrželi. "Pro Slavii je to finále po 16 letech, pro mě osobně poprvé. Motivace pro mě ani pro tým nemůže být větší. Hrajeme o týmovou trofej a to je pro mě ve fotbale nejvíc, co může být. Pro to každý fotbal děláme, abychom skončili někde první, něco vyhráli," řekl slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Zatímco Pražany čeká od roku 1994 teprve čtvrté finále, Jablonec už osmé. "Bude to panna, nebo orel. Buď vyhrajete a jste v Evropě, nebo prohrajete a o poraženém nikdo neví. Jsme rádi, že jsme ve hře o Evropu v obou soutěžích. Ten pohár je něco navíc, protože se můžete dostat rovnou do skupiny Evropské ligy," podotkl jablonecký trenér Petr Rada.

Půjde o souboj dvou nejlepších týmů jara. Jablonec prohrál v tomto roce jediný z 13 soutěžních zápasů, Slavia zase už 363 minut neinkasovala a na finále se naladila sobotní výhrou 2:0 ve šlágru s Plzní.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia i Jablonec doufají ve finále poháru ve výhru. Trpišovského těší video

"Musíme se připravit mentálně i běžecky stejně jako na zápas s Plzní a podat podobný výkon se stejným drajvem," uvedl Trpišovský. "Čeká nás jeden z nejtěžších soupeřů z ligy. Slavia je úřadující mistr, takže si musíme dát pozor úplně na všechno. Slavia je nepříjemná, po 16 letech chce vyhrát pohár, ale my také chceme trofej," doplnil Rada.

Posledních pět vzájemných zápasů skončilo remízou a Jablonec se Slavií už pět let a devět utkání neprohrál. "Jablonec má kvalitu velkou. Chtějí hrát fotbal a není to nějaké nakopávání. Hrají na dva útočníky, jednoho silovějšího a druhého rychlého, musíme oba uhlídat. Na jaře se jim daří, takže si budou určitě věřit," dodal slávistický záložník Josef Hušbauer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články