Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Slávisté jsou po 16 letech ve finále poháru, Mladou Boleslav porazili 2:0

Fotbalisté Slavie porazili v semifinále domácího poháru Mladou Boleslav 2:0 a poprvé od triumfu v roce 2002 si zahrají finále. Úřadující ligový mistr rozhodl o výhře na startu druhé půle, kdy se v rozmezí sedmi minut trefili záložníci Josef Hušbauer a Miroslav Stoch. O soupeři slávistů se rozhodne příští týden v souboji Zlína s Jabloncem.

Utkání Slavia - Mladá Boleslav
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Mladá Boleslav naopak nedosáhla na pátou účast v pohárovém finále v historii a nenaváže na předloňský triumf. Vzhledem k devátému místu v lize byl pro hosty MOL Cup, z něhož se stejně jako vloni postupuje přímo do základní skupiny Evropské ligy, poslední šancí na to vybojovat si účast v pohárech.

Oba trenéři udělali oproti lize několik změn a dali příležitost některým hráčům, kteří tolik nenastupují v základní sestavě. Poprvé na jaře dostal za Slavii šanci Flo, premiérově letos od začátku hrál útočník Necid místo zraněného kapitána Škody. Mladoboleslavský kouč Weber zase nasadil mladíky Ladru, Kateřiňáka a stopera Krále.

V první půli se v Edenu nehrál příliš atraktivní fotbal. Jako první zahrozil Valenta, který se v desáté minutě pokusil přelobovat z půlky hřiště domácího brankáře Koláře, ale zamířil vedle.

Na druhé straně o deset minut později vyrazil Polaček Sýkorovu střelu. V 37. minutě Hušbauer křížnou ranou o kousek minul branku a pak po závaru po rohovém kopu Ngadeu z dorážky přestřelil.

Je nám líto, video expirovalo.
Trpišovský: Nejlepší taktický manévr v zápase předvedli naši fanoušci

Slávistický "kotel" se na druhou půli přesunul na opačnou stranu stadionu, kam domácí po přestávce útočili, a Pražané už tři minuty po pauze udeřili. Hromada si naběhl do pokutového území, téměř od lajny poslal přihrávku pod sebe a Hušbauer přízemní střelou k tyči otevřel skóre.

"Hezky to udělali kluci na lajně. Kuba Hromada to dával pod sebe a Syky to pouštěl. Já to chtěl dát na druhou stranu po zemi. Trochu mi to nesedlo, ale i tak mi to tam spadlo," řekl Hušbauer.

Za sedm minut Pražané zvýšili. Sýkora při přímém kopu lehce posunul balon na Stocha a slovenský záložník střelou na přední tyč nachytal Polačka. Navázal na dva góly, jimiž zařídil páteční výhru 3:2 s Karvinou.

"Z těchto prostorů to nijak necvičíme, spíše je to na nás, abychom se nějak domluvili, jestli něco zahrajeme. Viděli jsme, že gólman stojí hodně na jedné straně, tak jsme se s Miněm (Stochem) domluvili, že mu to vykulím mimo zeď a on to krásně trefil," řekl Sýkora.

Mladá Boleslav mohla za chvíli snížit, jenže nabíhající Křapka sám před Kolářem trestuhodně minul. Jinak byli hosté dopředu prakticky neškodní a další šanci už si nevytvořili, takže ani ve třetím duelu se Slavií v této sezoně neskórovali. V ligových duelech prohráli 0:4 a 0:3.

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 2:0 (0:0)

Branky: 48. Hušbauer, 55. Stoch. Rozhodčí: Marek - Paták, Arnošt. ŽK: Ngadeu - Matějovský. Diváci: 7326.

Slavia: Kolář - Bořil, Jugas, Ngadeu, Flo - Souček - Stoch, Hromada (83. Danny), Hušbauer, Sýkora (75. Tecl) - Necid (90. Sobol). Trenér: Trpišovský.

Boleslav: Polaček - Pauschek, Takács, Král, Křapka - Jánoš, Kateřiňák (56. Komličenko) - Konaté, Valenta (78. Mebrahtu), Přikryl (56. Matějovský) - Ladra. Trenér: Weber.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Všichni si hrozně vážíme, že jsme se do finále dostali. Pro Slavii je to po 16 letech, pro mě poprvé. Vnímali jsme, že tam Slavia dlouho nebyla. Brali jsme zápas se vší vážností a možná i prvních dvacet třicet minut bylo vidět, že jsme byli hodně nervózní. Věděli jsme, že je to jeden zápas o vše. Nikdo nechtěl udělat chybu. Dobře jsme si zápas v první půli připravili, chtěli jsme soupeře trochu unavit. Za trenéra Webera šli hodně nahoru, venku podávali velmi dobré výkony. Do toho jejich bloku se hraje těžce. Chtěli jsme to trochu roztrhat, což jsme zúročili v druhém poločase. Byl to velký týmový výkon všech hráčů, co se týče bojovnosti, nasazení. Až na jednu situaci po standardce jsme soupeře do nějaké šance nepustili. Po delší době doma takový trochu klidnější zápas. Nejlepší taktický tah a prvek předvedli fanoušci tím, že se přemístili v poločase na druhou stranu a dotáhli nás k dvěma gólům. Zápasy teď výsledkově zvládáme, i když někdy to není žádná hitparáda se na to dívat."

Jozef Weber (trenér M. Boleslavi): "Slavia postoupila zaslouženě. V první půli jsme dokázali odolávat kvalitě Slavie, slušně jsme pracovali v defenzivní činnosti. Až na závary si ani nevybavuji, že bychom Slavii pustili do nějaké šance. Ještě více jsme ale měli využívat okének v obraně. Akcí nebylo moc, čekal jsem jich víc. Nejen vinou Ladry, ale i hráčů pod ním, kteří mu ten servis neudělali. Nedoplňovali ho. O utkání rozhodl začátek druhé půle, kdy jsme inkasovali dvě rychlé branky. Prostřídali jsme, ale bohužel už jsme se do utkání nevrátili. I když jsme tam měli dvě možnosti ze standardek. Stoch nám dal gól ze situace, která byla čitelná. Jak zeď, tak hráči kolem ní měli reagovat rychleji."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články