Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Utkání se Skotskem bude. Ale kdo nastoupí?

Všechno je jinak. Po vítězném utkání na Slovensku se reprezentace rozešla a vypadalo to, že osud domácího duelu proti Skotsku je zpečetěn. Národnímu týmu hrozila kontumace. Vedení Fotbalové asociace se ale nakonec s UEFA dohodlo, že se hrát přece jen bude. FAČR nyní řeší, s jakým týmem reprezentace nastoupí. Hráči se mezi tím z Bratislavy přesunuli v oddělených skupinách a měla by je čekat zkrácená karanténa s následným přetestováním. Přímý přenos pondělního zápasu nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Nikdo z těchto fotbalistů, kteří hráli na Slovensku, proti Skotsku nastoupit nemůže
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Po debatě s UEFA bylo rozhodnuto, že se pondělní utkání se Skotskem odehraje v původním termínu a čase. FAČR je nyní v úzké komunikaci s kluby, se kterými řeší, kdo za českou reprezentaci nastoupí," uvedl mluvčí Michal Jurman. Na pondělním zápase nesmí být přítomen nikdo z reprezentační výpravy, která byla na Slovensku.

Někteří hráči, kteří se z Bratislavy přesouvají zpět, vyjádřili nesouhlas s předčasným ukončením srazu a údajně chtějí v Olomouci nastoupit. Zápas na Hané se Skotskem má v pondělí výkop ve 20:45.

Reprezentace předčasně ukončila po výhře 3:1 na Slovensku sraz po diskuzích s hygienou, která se obává dalšího šíření koronaviru ve výpravě. Dva členové realizačního týmu měli v průběhu srazu pozitivní test, všichni hráči byli negativní i po kontrolních odběrech.

Členové reprezentace, která hrála v Bratislavě, se od večera po skupinách přesouvají zpět domů a do klubů.

"V tuto chvíli máme informaci o tom, že na hráče se bude v následujících dnech vztahovat režim vyplývající obecně z hygienického manuálu LFA (Ligové fotbalové asociace), to znamená zkrácená karanténa a následné přetestovaní. Na zbytek týmu s výjimkou hráčů bude uvalena karanténa dle konkrétních pokynů jednotlivých místních hygienických stanic," uvedl Jurman.

Tlak Slavie a spol. vliv na rozpuštění srazu neměl, tvrdí Malík

Předseda FAČR Martin Malík pro SeznamZpravy.cz odmítl, že by za předčasným ukončením srazu byl tlak šéfa pražské Slavie Jaroslava Tvrdíka, který několikrát hrozil stažením všech hráčů vršovického klubu z reprezentace.

Ještě před odjezdem na Slovensku si vymohl, že národní tým opustil brankář Ondřej Kolář. Kvůli blízkému kontaktu s nakaženou osobu musely preventivně do karantény opory Tomáš Souček a Patrik Schick a v Bratislavě oba hráči chyběli.

"Tlak ze strany velkých českých klubů jsme vnímali celý týden, na tahle rozhodnutí ale nijak zásadní vliv neměl. To, že se zápas na Slovensku uskutečnil, schválila slovenská hygiena. Nicméně byli jsme v kontaktu i s českou hygienou, konkrétně s doktorkou Marešovou. Ta souhlasila s tím, že odehrání zápasu na Slovensku s sebou nese jen nízké riziko. Ale rozhodla, že po skončení utkání musí být tým rozpouštěn. Po prvním nálezu přišel bohužel druhý, a protože byl tým izolován od ostatního prostředí, bylo zjevné, že patrně dochází k přenosu viru uvnitř českého týmu," řekl Malík.

Tvrdík na Twitteru uvedl, že Slavia je připravena pustit náhradní hráče na pondělní utkání. "Výhrady jsme měli ke konkrétní hygienické situaci, která nastala a potencionálně vážně ohrožovala hráče a klub. Reprezentovat je vždy čest. Jestliže budou dodrženy hygienické standardy, Slavia náhradní hráče do reprezentace k pondělnímu zápasu uvolní," podotkl Tvrdík.

Zároveň popřel, že by existovala dohoda, na jejímž základě Slavia, Sparta a Plzeň nebudou mít v pondělí hráče v reprezentaci.

Podle Tvrdíka slávisty, kterých bylo v Bratislavě sedm, čekají z nařízení hygieny tři kontrolní testy. První podstoupí v pondělí, další v pátek a třetí následující pondělí.

Pokud odběry vyjdou negativně, budou se moci hráči od začátku příštího týdne zapojit ve specifickém režimu do tréninku a příští sobotu za dodržení zvýšených hygienických opatření odehrát utkání 3. ligového kola proti Pardubicím.

Podobné omezení čeká i na tři sparťany a dva hráče Plzně. Letenský klub na Twitteru uvedl, že v případě negativních testů budou trénovat izolovaně a na konci týdne se připojí ke spoluhráčům.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Seznam Zprávy

Hlavní zprávy

Nejčtenější články