Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Češi přejeli Slováky na úvod Ligy národů 3:1, Hložek se stal nejmladším reprezentantem

Čeští fotbalisté vstoupili do druhého ročníku Ligy národů velmi rázně. Slovensko přehráli hlavně zásluhou skvělého vstupu do druhého dějství 3:1. Skóre otevřel v 48. minutě Vladimír Coufal, vzápětí zvýšil z penalty Bořek Dočkal a třetí gól přidal v závěru Michael Krmenčík. Výsledek už jen korigoval Ivan Schranz. Debut si vychutnal osmnáctiletý Adam Hložek. Sparťanský talent se ve věku 18 let, jeden měsíc a 10 dnů stal historicky nejmladším hráčem českého národního týmu. Překonal tak dosavadního rekordmana Jana Poláka.

O osudu duelu nebylo dlouho jasno. Ranní kontrolní testy totiž odhalily v českém celku druhý případ nemoci covid-19, jelikož ovšem šlo opět o člena realizačního týmu a ne hráče, povolila slovenská hygiena hostům nastoupit.

Hložek, který už hrál za mládežnické reprezentace, dostal na hrotu útoku přednost před Krmenčíkem. V základní sestavě nechyběl kapitán Bořek Dočkal, jenž se vrátil do národního celku po vleklém zranění. Ze stoperské dvojice vypadl Jakub Brabec, místo něj překvapivě hrál Tomáš Kalas.

Domácí před prázdným hledištěm nového stadionu na Tehelném poli, který byl otevřen teprve vloni, měli první šanci. Po centru z přímého kopu se hlavou prosadil Kucka, ale gól kvůli ofsajdu neplatil. Ve 20. minutě měl slovenský kapitán znovu blízko k vedoucí trefě, Vaclík ale napravil svou špatnou rozehrávku a slovenskou oporu vychytal.

Po hrubce začali dominovat Češi

V polovině první půle si Darida narazil s Masopustem a v dobré pozici přestřelil. Poté měl dvakrát během minuty blízko k tomu oslavit debut gólem Hložek. Ve 30. minutě zblízka napálil brankáře a pak po centru hlavičkoval do tyče. Slovákům zkomplikovala situaci už v první půli dvě vynucená střídání kvůli zranění.

Český celek zužitkoval svou dominanci až po přestávce. Ve 48. minutě Janktův střílený centr domácí gólman jen vyrazil před sebe a pohotový Coufal si v osmém reprezentačním utkání připsal první branku.

"Je to skvělé v této hrozné době a hrozné situaci. Aspoň nějaká potěšující zpráva, že jsme to zvládli. Ale jinak to stojí za prd," řekl v České televizi Coufal. "Na centr jsme nedosáhl, jen jsem ho tečoval. Český hráč to nějak procpal do brány," uvedl Greif.

Je nám líto, video expirovalo.
Hložkův debut, Dočkalův smutek. Ohlasy po utkání Slovensko - Česko

Chvíli nato autor vedoucího gólu zařídil po zákroku penaltu poté, co ho srazil ve vápně Gyömbér. Pokutový kop v 53. minutě s přehledem proměnil kapitán Dočkal, který za reprezentaci nastoupil poprvé od předchozího duelu se Slovenskem předloni v listopadu a následného zranění.

Hosté zápas kontrolovali a přidali ještě jeden gól, když se po Daridově přihrávce prosadil v 86. minutě střídající Krmenčík. Vzápětí povedenou ranou s pomocí tyče snížil rovněž střídající Schranz, hrající za Jablonec.

Reprezentace navázala na předloňské výhry z posledních dvou vzájemných duelů v úvodním ročníku Ligy národů. Předloni nejprve v premiéře trenéra Jaroslava Šilhavého zvítězili v Trnavě 2:1 a poté bývalého federálního partnera porazili i doma 1:0.

V druhém duelu Ligy národů měl český celek nastoupit v pondělí v Olomouci proti Skotsku, ale kvůli koronavirové situaci se tak nestane. Reprezentační sraz skončil. Zbylým soupeřem ve skupině je Izrael.

Národní tým hraje stejně jako předloni při premiéře soutěže v Lize B, v druhé ze čtyř úrovní. Vítěz skupiny postoupí do vyšší ligy, poslední celek sestoupí.

Liga národů nabízí reprezentacím možnost dodatečně zabojovat o účast na závěrečných turnajích, tentokrát budou ve hře dvě místa v play-off o mistrovství světa 2022. Soutěž bude zároveň rozhodující i pro rozdělení do košů při losu kvalifikace.

Slovensko - ČR 1:3 (0:0)

Branky: 88. Schranz - 48. Coufal, 53. Dočkal z pen., 86. Krmenčík. Rozhodčí: Treimanis - Gudermanis, Spasjonnikovs (všichni Lot.). ŽK: Boženík, Gyömbér, Kucka - Darida. Bez diváků.

Slovensko: Greif - Pekarík, Štetina (32. Valjent), Škriniar, Gyömbér - Hrošovský, Lobotka - Kucka, Duda (17. Zrelák), Haraslín - Boženík (65. Schranz). Trenér: Hapal.

ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Darida, Král - Masopust (86. Ševčík), Dočkal, Jankto (68. Provod) - Hložek (72. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Pavel Hapal (trenér Slovenska): "Z naší strany nic moc, nepředvedli jsme dnes vůbec kvalitní výkon. Češi byli jasně lepší, předčili nás v pohybu, agresivitě, měli spoustu dalších brankových příležitostí. My jsme sice měli také dvě, je pravda, že jsme měli po chybě soupeře první stoprocentní šanci, ale jinak jsme byli daleko horší. V kombinaci, v zakončení, do kterého jsme se skoro nedostali. Narušila nám to dvě vynucená střídání, Duda hrál do té doby dobře. Někteří naši hráči nepodali optimální výkon, nebyli jsme zdaleka tak dobře fyzicky připraveni jako Češi."

Jaroslav Šilhavý (trenér ČR): "Kluci podali velmi dobrý výkon. Měli jsme určité problémy s přípravou na tento zápas. Kluci ukázali, jací jsou to profíci. Že se dokázali takhle na ten zápas zkoncentrovat, soustředit, i když to nebylo standardní. Myslím, že derby se silným soupeřem jsme zvládli velmi dobře. Bylo to silné od začátku do konce. Silný tým Slovenska jsme pustili do veliké šance po naší chybě, jinak jsme vydrželi hrát aktivně do konce zápasu. Myslím, že jsme soupeře aktivitou zaskočili. Byli jsme kompaktní, hráli jsme jako tým. A spokojený jsem samozřejmě také s výsledkem."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články