Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Proč reprezentace v tomhle složení dohrála? Jankto a Král nechápou rozhodnutí hygieny

Výhra na Slovensku a pak konec. Proč k tomu došlo? Jakub Jankto a Alex Král považují rozhodnutí hygieny za nelogické. Kvůli dvěma pozitivním případům koronaviru u členů realizačního týmu musí národní celek ukončit nynější sraz, i když všichni hráči měli negativní testy. Proč mohli hrát v Bratislavě, a v Olomouci proti Skotsku už ne? Jankto hledá odpověď.

"Nejprve bych chtěl poděkovat celému realizačnímu týmu za velkou trpělivost a profesionalitu. Každý si může říkat, co chce, ale dělali pro nás první a poslední. Ostatně jako každý sraz. Dále potom všem hráčům za vyhrané derby, parádní výkon. Nicméně potom nechápu určité věci. Před zápasem se vědělo, že máme v týmu nakaženého a dostali jsme zelenou. Po zápase dostaneme okamžitou stopku a všichni se musejí vrátit domů. Proč?" uvedl Jankto na Instagramu po výhře nad Slováky 3:1.

"Všechno by bylo perfektní, kdyby nepřišlo rozhodnutí od hygieny o zrušení srazu. Jak už asi víte, máme dva nakažené, oběma přeju brzké uzdravení. Je to ale pouze z širšího realizačního týmu. Všichni hráči a trenéři jsou negativní," doplnil další záložník Král.

Reálně hrozila kontumace

Podle mluvčího Fotbalové asociace ČR Michala Jurmana byl ukončen sraz z rozhodnutí hygieny kvůli tomu, že panovaly obavy, že se bude koronavirus v týmu dále šířit. Ohrožen byl už páteční zápas v Bratislavě, slovenská hygiena nakonec dovolila hostům nastoupit, jelikož všichni hráči měli kontrolní testy negativní. Pondělní druhý duel skupiny Ligy národů proti Skotsku už české mužstvo odehraje v jiném složení.

"Proti Skotsku riskujeme kontumaci. Proč jsme teda v pátek hráli a vystavili se do kontaktu se Slováky? Navíc po návratu domů pravděpodobně nedostaneme ani karanténu, což mi logicky nedává žádný smysl a mělo by to být předmětem diskuse v nejbližších dnech. Jsme hrozba, ale po návratu už můžeme kamkoli. Co to má znamenat?" podivoval se Jankto ze Sampdorie Janov.

"Zrušil se nám i pondělní zápas se Skotskem, kde hrozí kontumace. Jsem z toho nešťastný, protože teď nikdo neví co bude a jak to vlastně bude s následujícím srazem za měsíc, kdy hrajeme tři venkovní zápasy. Věřím ale, že se najde nějaké rozumnější řešení než teď a reprezentační sraz bude," doplnil Král, hrající za Spartak Moskva, ještě před tím, než byla známa dohoda FAČR a UEFA o tom, že se v pondělí přece jen hrát bude.

Také Jankto věří, že do říjnového srazu, kdy reprezentace hraje na Kypru, v Izraeli a ve Skotsku, se hygienická pravidla vyjasní. Podle poslední srpnové úpravy a dohody s vládou v Česku měla přestat platit v případě jednoho nebo několika málo pozitivních testů v mužstvu povinná karanténa na celé týmy, pokud budou mít ostatní negativní kontrolní test.

"Ať tak či onak, Česko budu vždy milovat a bojovat za naši zem, ať se stane cokoliv. Každopádně do dalších srazů to chce jasně daná pravidla od hygienické stanice. Teď nerozumím absolutně ničemu," dodal Jankto.

S rozhodnutím hygieny a předčasným ukončením srazu nesouhlasí ani obránce Ondřej Čelůstka. "Bráško, řekl jsi to úplně přesně. U mě osobně se tahle celá věc taky potkala s obrovským nepochopením," reagoval Čelůstka na Janktův příspěvek na sociální síti.

Během srazu opakovaně tlačil na vedení FAČR a reprezentace šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík. Už po prvním pozitivním testu si vymohl odjezd brankáře Ondřeje Koláře ještě před cestou do Bratislavy a několikrát hrozil stažením všech hráčů vršovického klubu, naposledy po druhém případu covidu-19. Zároveň zveřejnil, kdo je nakaženým, byť se v Česku doteď identita nemocných tajila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články