Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Trenéři k repre. Uhrin: Chybí mi šéf. Máčala: U stoperů bych ještě hledal další možnosti

Fotbalová reprezentace dokázala postoupit na Euro. Na šampionát prošla z druhého místa ve skupině za Anglií a trenér Šilhavý už může přemýšlet o tom, jak tým doplní, jakou zvolí přípravu na šampionát a kde sehraje v březnu přátelské zápasy. Co by národní tým měl před ME zlepšit a které hráče ještě vybrat, hodnotili Dušan Uhrin starší a Milan Máčala.

Podle Uhrina je největší síla týmu v kolektivní hře, v tom, že je celek vyvážený. "Ale trochu mi tam chybí silná osobnost, šéf – i když třeba Darida se mi teď v Bulharsku líbil hodně a táhnul to mužstvo, ale ostatní zaostávali," řekl trenér, který v roce 1996 dovedl český výběr ke stříbru na Euru v Anglii. "Je třeba víc hráčů, kteří budou psychicky na výši i v době, kdy je po úspěchu třeba se okamžitě připravit na další utkání, i když v něm třeba o nic moc nejde."

Vadí mu totiž podle jeho slov "česká specialita", že se po důležité výhře prohraje utkání, v němž o nic nejde, což se opakovalo po Anglii se Severním Irskem i po Kosovu v Bulharsku. "Nastane taková eufourie, a přitom je třeba se připravit na každý zápas, jako to předvedla třeba Anglie, která suverénně zvládla ta poslední dvě utkání. Tohle je zatím velká slabina," řekl zkušený kouč, jemuž vadí, že národní tým nedokáže delší dobu podávat stejný výkon jako dvacet minut v první a dvacet ve druhé půli proti Kosovu.

Uhrin si myslí, že do té zhruba dvacítky hráčů v konečné nominaci na šampionát by se měli dostat i zranění Suchý, Pavelka, Dočkal i Barák, které trenér Šilhavý ještě hodlá sledovat. "Moc dalších hráčů tady v lize není," konstatoval. Jedno jméno ale přece jen našel. "Já si myslím, že by bylo dobré vyzkoušet z jednadvacítky Hložka, který je dobrý v útočné činnosti, ale musí hrát zleva. Je sice hodně mladej, ale podává dobré výkony stále," řekl.

Máčala: Síla by měla být v soudržnosti

Máčala vedl reprezentaci Československa v letech 1990–93 a tvrdí, že je ještě brzy posuzovat sílu týmu. "Jarda Šilhavý teď dostal spoustu informací z těch zápasů, které tým odehrál. A myslím si, že má tak ze šedesáti sedmdesáti procent jasno. Ten zbytek bude řešit – v první řadě zraněné hráče a pak jednadvacítku, která teď hraje současně s nimi. Ale síla by měla být v soudržnosti a funkční síle. To si myslím já," uvedl kouč, který podstanou část kariéry strávil v arabských zemích, kde vedl reprezentace Kuvajtu, Saúdské Arábie, Ománu, Bahrajnu i Spojených arabských emirátů.

Pak se vrátil ke slabinám. "Některé posty jsou zdvojené, jiné jsou slabší. Třeba teď v Bulharsku stoperská dvojice, tam bych taky ještě hledal jiné možnosti," dodal Máčala a zmínil i finální a předfinální fázi hry.

"Tam se přihrávky nedařily. Ale i zápas v Bulharsku pomohl Jardovi Šilhavému v hledání ideální sestavy. Proberou to, vědí, jak hráči reagují, jak se s nimi pracuje, jestli mají zájem se ještě někam dál posunout. Otázka je, jak dopadne třeba Dočkal, který už má své roky a vrátit se po zranění není snadné. A je fakt, že fotbalisti, kteří hrají v zahraničí, tam dříve měli jistá místa v sestavě – teď si je většinou teprve hledají. Ale postup byl hlavní a to se povedlo, on si s tím i teď Jarda Šilhavý poradí," řekl přesvědčeně.

I Máčala se ale zastavil u nestability výkonů. "Je důležité, aby tým dokázal zopakovat stejnou hru jako proti Anglii a Kosovu, kdy to ještě nebylo hotové i v době, kdy už hotovo je, jako třeba proti Bulharsku," říká. Ale dodává, že ještě bude hodně přípravných zápasů k tomu, aby si to sedlo. Ale pro uvažovanou variantu jet v březnu do Jižní Ameriky by nebyl. "Je třeba počkat na los, podle toho, ve kterém z těch dvanácti míst budeme hrát, a podle toho bych volil přípravu," dodal Máčala.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články