Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sportovci trpí depresemi, u fotbalistů jde o více než čtvrtinu

Bern/Praha - Více než čtvrtina profesionálních fotbalistů trpí depresemi nebo úzkostnými stavy. Vyplývá to z průzkumu mezinárodní hráčské asociace FIFPro, kterého se zúčastnilo 180 aktivních hráčů z Nizozemska, Skotska, Irska, Austrálie, Nového Zélandu a Spojených států amerických. A problémy se ještě prohlubují u hráčů, kteří ukončí aktivní kariéru.

"Symptomy vztahující se k depresi a úzkosti jsou mezi profesionálními fotbalisty velmi rozšířené. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení má život profesionálního hráče i stinné stránky," řekl šéflékař FIFPro Vincent Gouttebarge, který výzkum vedl.

Podle průzkumu 26 procent dotázaných uvedlo, že trpí depresemi nebo úzkostí a špatnými stravovacími návyky. Kolem devatenácti procent hráčů častěji pije alkohol, sedm procent kouří cigarety a pět procent uvedlo příznaky tzv. syndromu vyhoření. "Přispívá k tomu celá řada jednotlivých faktorů. Například když hráčům dluží kluby peníze, jsou zranění nebo se jim nedaří," potvrdila předsedkyně hráčské asociace Markéta Haindlová.

Pokud se sportovci chtějí vyhnout zvýšené stresové zátěži, která může kulminovat chronickými problémy, musí si dle sportovního psychologa Jiřího Šlédra zachovávat jistou míru odstupu. "Vždycky je potřeba, aby měl sportovec nadhled nad sportovní činností, kterou dělá. A jeho sportovní zátěž byla vůči jeho předpokladům o něco nižší, nevznikla z toho chronická zátěž."

Čísla jsou ještě vyšší u bývalých hráčů. Okolo 32 procent ze 121 dotázaných se přiznalo k časté konzumaci alkoholu, dvanáct procent jsou kuřáci. "Hráči jsou zvyklí na určitý režim a způsob života. V momentě, kdy přestanou s profesionální kariérou, mnohdy nevědí, co s životem dál," řekla Haindlová.

Na deprese či úzkost si podle výzkumu stěžuje dokonce 39 procent bývalých profesionálních fotbalistů. "Hráči po skončení aktivní kariéry potřebují najít své místo v normální společnosti a jiné zaměstnání. V důsledku toho je pravděpodobné, že se v téhle skupině setkáme s psychickými problémy," uvedl Gouttebarge.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s psychologem Jiřím Šlédrem o depresích sportovců
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články