Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Součkův gól na skalp Manchesteru United nestačil, Tottenham vyhrál derby a je zpět v čele

Ani gól Tomáše Součka neodvrátil porážku West Hamu 1:3 s Manchesterem United v 11. kole Premier League. Po osmi měsících byli při zápasech na tribunách diváci a z gólů se radovali také na dalším londýnském stadionu, kde domácí Tottenham zdolal Arsenal a poskočil zpět na první místo. Před Liverpoolem vede o skóre. "Reds" doma porazili 4:0 Wolverhampton. Chelsea zvítězila nad Leedsem 3:1, Manchester City nad Fulhamem 2:0 a Leicester gólem Jamieho Vardyho z nastaveného času nad Sheffieldem United 2:1.

Tomáš Souček se raduje z gólu v síti Manchesteru United
zdroj: REUTERS

Fotbalisté Southamptonu zvítězili na hřišti Brightonu 2:1. Svěřenci rakouského trenéra Ralpha Hasenhüttla se v tabulce posunuli na páté místo, přeskočili i oba manchesterské kluby, které ale odehrály o zápas méně. Šestnáctý Brighton dělí od sestupového pásma čtyři body.

Domácí celek dostal do vedení Pascal Gross, který v 26. minutě skóroval z penalty, nařízené za ruku Jamese Warda-Prowse. Ten se pak v závěru prvního poločasu podílel i na vyrovnávací brance, když jeho centr z rohového kopu poslal hlavou do sítě Jannik Vestergaard.

Díky další penaltě, potvrzené verdiktem videorozhodčího, pak hosté stav otočili. Devět minut před koncem ji proměnil Danny Ings a rozesmutněl 2000 domácích diváků na stadionu. V zápasech Brightonu v této sezoně to byl už desátý pokutový kop, což je nejvíc v Premier League.

Londýnské derby pro Tottenham

Spurs se v zápase s Arsenalem opět mohli spolehnout na dvojici Harry Kane - Son Hung-min. Už ve 13. minutě přihrál prvně jmenovaný korejskému útočníkovi a ten střelou do horního rohu brány otevřel skóre.

Kane přihrál Son Hung-minovi už na osmý gól v tomto ročníku Premier League, celkem má po 11 zápasech na kontě 10 gólových asistencí. Korejský útočník vstřelil 10. gól v sezoně a drží se v závěsu za lídrem tabulky střelců Dominicem Calvertem-Lewinem z Evertonu.

V nastavení první půle si oba muži role prohodili a Kane s pomocí břevna zvýšil. Vstřelil 250. gól v profesionálním fotbale, navíc vsítil 100. branku v domácím zápase Tottenhamu. S 11 góly se navíc stal nejlepším střelcem v zápasech severolondýnského derby, poté co se osamostatnil od Emmanuela Adebayora a Bobbyho Smithe.

Spurs počtvrté v řadě nedostali v Premier League gól. Arsenal naopak už pošesté v ročníku prohrál a zažívá nejhorší vstup do soutěže po 11 kolech od roku 1980. V tabulce mu patří až 15. příčka se sedmibodovým náskokem na pozice znamenající sestup.

Liverpool zaznamenal svoji nejvyšší výhru v sezoně

Liverpool se dostal do vedení ve 24. minutě po hrubé chybě kapitána Wolves Conora Coadyho, kterou využil útočník Muhammad Salah k deváté trefě v ročníku. Po návratu do Premier League v roce 2017 egyptský útočník zaznamenal už 82. gól, na 30 jich navíc přihrál.

Odchovanec "Reds" Coady se snažil hrubku odčinit v závěru poločasu, kdy po kontaktu se Sadiem Manem upadl v pokutovém území a sudí Craig Pawson nařídil penaltu. Tu ale vzápětí odvolal po zhlédnutí opakovaného záběru. Výhru Liverpoolu pak v 58. a 67. minutě pojistili Georginio Wijnaldum a Joel Matip, v 78. minutě si navíc vstřelil vlastní gól Nelson Semedo.

West Ham byl na United krátký

V základní sestavě "Kladivářů" nastoupil i Vladimír Coufal a odehrál 85 minut. Po zmírnění protikoronavirových opatření naplnili fanoušci na Olympijském stadionu v Londýně povolenou dvoutisícovou kapacitu.

Souček se prosadil ve 38. minutě. Zaběhl si po rohovém kopu na zadní tyč a po prodloužení kapitána Declana Rice doklepl míč do sítě. Bývalý kapitán pražské Slavie dal ve 24. zápase v Premier League celkově pátý gól.

Po přestávce poslal trenér Ole Gunnar Solskjaer na trávník i ofenzivní opory Marcuse Rashforda a Bruna Fernandese a "Rudí ďáblové" začali na hřišti dominovat. V 65. minutě srovnal ze střední vzdálenosti Paul Pogba a o chvíli později otočil skóre po prvním doteku a pohotovém zakončení Mason Greenwood. United se stali druhým týmem historie, který dal dva a více gólů v devíti venkovních střetnutích v řadě.

Rashford poté trefil tyč a nakonec se pojistky dočkal v 78. minutě, kdy proměnil samostatný únik. West Ham přišel o třízápasovou vítěznou šňůru.

Chelsea otočila utkání s Leedsem a je v čele

Chelsea po obratu zdolala nováčka z Leedsu 3:1, který šel do vedení po úspěšném brejku a zakončení bývalého hráče "Blues" Patricka Bamforda. Sedmadvacetiletý útočník dal v této sezoně osmý ligový gól a dělí se s Jamiem Vardym a Mohamedem Salahem o třetí místo v tabulce střelců.

Favorité ale srovnali po pohotovém zásahu Oliviera Girouda, jenž tak navázal na čtyřgólové představení ze zápasu Ligy mistrů proti Seville. Obrat dokonal po změně stran Kurt Zouma a v závěru přidal třetí trefu Christian Pulisic.

De Bruyne se Sterlingem excelovali, Vardy spasil Leicester

Manchester City poprvé v sezoně vyhrál dva ligové zápasy za sebou. Vítězství režírovali Raheem Sterling a Kevin De Bruyne. Nejprve v 5. minutě využil Sterling ke skórování kolmici belgického záložníka a o dvacet minut později sám De Bruyne proměnil penaltu po faulu na střelce úvodního gólu.

Sterling vybojoval už 20. pokutový kop, což je rekord Premier League. I díky němu se svěřenci Pepa Guardioly posunuli na páté místo.

Sheffield v sezoně získal jen jeden bod, ale dlouho to vypadalo, že přidá další. Na trefu Ayozeho Péreze ve 24. minutě totiž hned vzápětí odpověděl Oliver McBurnie. V 90. minutě ale dal Vardy devátý gól v této sezoně Premier League a rozhodl o vítězství favorita.

"Lišky" se bodově srovnaly s druhým Tottenhamem a Liverpoolem, oba týmy mají ovšem zápas k dobru.

Calvert-Lewin opět skóroval

Burnley poslal do vedení už ve 3. minutě Robbie Brady, na konci první půle ale vyrovnal Dominic Calvert-Lewin. Nejlepší střelec soutěže dal jedenáctý gól v sezoně, ve všech případech se prosadil střelou uvnitř pokutového území. 

"Karamelky" vyhrály pouze jednou z posledních sedmi ligových duelů a v neúplné tabulce jsou těsně za pohárovými příčkami. Burnley zůstalo po 200. zápase trenéra Seana Dyche v nejvyšší soutěži na předposlední příčce.

Crystal Palace dal poprvé v historii pět gólů venku

Hráči Crystalu Palace vyučovali na hřišti West Bromwiche, kde vyhráli 5:1. Pět gólů venku vstřelili v nejvyšší soutěži vůbec poprvé v historii. Po dvou brankách dali útočníci Wilfried Zaha a Christian Benteke.

Hosté vedli už v 8. minutě zásluhou vlastního gólu Darnella Furlonga. Po půlhodině sice srovnal Conor Gallagher, ale hned vzápětí přišel klíčový moment zápasu, protože byl vyloučen domácí útočník Matheus Pereira.

Crystal Palace přesilovku využil čtyřmi góly ve druhém poločase, připsal si nejvyšší výhru v sezoně a nechal zapomenout na dvě předchozí prohry v Premier League. 

11. kolo anglické fotbalové ligy:

Burnley - Everton 1:1 (3. Brady - 45.+3 Calvert-Lewin), Manchester City - Fulham 2:0 (5. Sterling, 26. De Bruyne z pen.), West Ham United - Manchester United 1:3 (38. Souček - 65. Pogba, 68. Greenwood, 78. Rashford), Chelsea - Leeds 3:1 (27. Giroud, 61. Zouma, 90.+3 Pulisic - 4. Bamford), West Bromwich - Crystal Palace 1:5 (30. Gallagher - 55. a 68. Zaha, 59. a 82. Benteke, 8. vlastní Furlong), Sheffield United - Leicester 1:2 (27. McBurnie - 24. Pérez, 90. Vardy), Tottenham - Arsenal 2:0 (13. Son Hung-min, 45.+1 Kane), Liverpool - Wolverhampton 4:0 (24. Salah, 58. Wijnaldum, 67. Matip, 78. vlastní Semedo), Brighton - Southampton 1:2 (26. Gross z pen. - 45. Vestergaard, 81. Ings z pen.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články